Ciasto duńskie w smaku przypomina mi połączenie ciasta drożdżowego i francuskiego. Jest chrupiące, a zarazem mięciutkie i lekkie. U nas znane jest pod nazwą danisze, natomiast zagranicą danish pastry. Ciasto przekładane jest masłem i kilkakrotnie rozwałkowywane, aby powstały warstwy. Z tego przepisu możecie wykonywać dowolne wariacje i tworzyć różnego rodzaju ciastka. Inspiracja ze strony bellnad. Pozdrawiam.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 225 g mąki tortowej
- 7 g suchych drożdży
- 1 łyżka cukru pudru
- 125 ml ciepłego mleka
- szczypta soli
- 1 jajko, temp. pokojowa
- 110 g masła, temp. pokojowa
Do niewielkiej miseczki przesypujemy drożdże razem z cukrem, następnie dodajemy ciepłe mleko i mieszamy. Odstawiamy na ok. 10 min, aż drożdże zaczną pracować.
Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej zaczyn drożdżowy, lekko rozmącone jajko, łączymy mikserem lub dłońmi. Po wymieszaniu wszystkich składników ciasto zagniatamy przez ok. 2 minuty.
Stolnicę lekko oprószamy mąką i wałkujemy ciasto na prostokąt o wym. 20×30 cm.
Masło dzielimy na niewielkie kawałeczki i układamy na 2/3 części ciasta, zostawiając 1 cm wolnego miejsca od brzegów.
Ciasto składamy na trzy części, jak list. Część ciasta bez masła nakładamy na masło, do środka. Natomiast dolną część ciasta wywijamy do góry.
Ciasto możemy odwrócić o 90° zgodnie ze wskazówkami zegara, ale nie jest to konieczne. Rozwałkowujemy na wym. 15×30 cm i ponownie składamy na trzy części. Zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 15 min. Cały proces powtarzamy przez 3-4 razy. Ciasto powinno mieć grubość ok. 5 mm.
Przed formowaniem bułeczek ciasto należy schłodzić przez min. 30 min. w lodówce. Z tego przepisu upiekłam 6 dużych ciastek tzw. wiatraczków.
Kliknij TUTAJ, aby obejrzeć filmik z wykonania ciasta.
Czy można suche drożdże zastąpić świeżymi, bo suche mnie jakoś nie lubią :)
Tak, dodaj dwa razy wiecej swiezych i zrob wczesniej zaczyn :)