Przepyszne ciasto gruszkowa chmurka na kruchym cieście z gruszkami w galaretce, kremem śmietankowym oraz chrupiącą bezą. Rewelacyjne ciasto, które na pewno większości będzie smakowało.
Kruche ciasto za sprawą dużej ilości żółtek jest naprawdę delikatne i lekko wyrośnięte za sprawą proszku do pieczenia.
Warstwa z galaretką (u mnie agrestowa) najlepiej jeśli będzie o smaku gruszki z kawałkami tych pysznych owoców. Gruszki możesz zastąpić swoimi ulubionymi owocami w zimę np. z puszki. Natomiast latem używaj sezonowych owoców. Bardzo podobne ciasto już piekłam w wersji z wiśniami tzw. „zemsta teściowej”.
Krem na bazie kremówki i mascarpone troszkę zagęściłam żelatyną, aby trzymała się bardziej podczas krojenia. Jeśli nie chcesz dodawać żelatyny postaraj się o śmietankę 36% lub dodaj więcej mascarpone.
Beza jest bardzo prosta w wykonaniu i po upieczeniu bardzo chrupiącą. Jeśli chcesz, aby pozostała chrupiąca wykładaj ją na krem około 2 godzin przed. Z każdym dniem beza zaczyna mięknąć, ponieważ wchłania wilgoć z kremu. Beza ma bardzo fajny smak dzięki dodaniu wiórków kokosowych, sprawdzą się również płatki migdałowe.
Gruszkowa chmurka to słodkie, delikatne ciasto i przede wszystkim zaskakuje smakiem. Gruszki fajnie wyłamują się smakiem i nadają charakteru. Bardzo polecam dla osób, które uwielbiają ciasta z kremem.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
GRUSZKOWA CHMURKA
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 200 g mąki tortowej
- 150 g masła lub margaryny, zimnej
- 4 żółtka
- 40 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ GRUSZKOWĄ:
- 0,5 kg gruszek
- 2 galaretki gruszkowe lub agrestowe
- 800 ml gorącej wody
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 600 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 1/2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
SKŁADNIKI NA BEZĘ:
- 4 białka
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 3-4 łyżki wiórków kokosowych
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło i szybko siekamy. Następnie dodajemy żółtka oraz sól i szybko zagniatamy. Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ciastem dno. Wkładamy do lodówki na 30 min. Nakłuwamy całe widelcem i pieczemy w temp. 190 C przez około 15-20 min do lekkiego zarumienienia. Wyjmujemy i studzimy.
Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody. Gruszki kroimy na kawałki i wykładamy na kruche ciasto. Tężejąca galaretkę wykładamy na gruszki, wstawiamy do lodówki do całkowitego ścięcia.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone na gęsty krem. Dodajemy cukier puder oraz wlewamy żelatynę, chwilę miksujemy. Wykładamy na galaretkę.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy powoli cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta. Nie przerywając miksowania dodajemy przesianą mąkę oraz sok z cytryny. Bezę wykładamy do identycznej formy wyłożonej papierem do pieczenia (jeśli nie masz drugiej bezę upiecz zaraz po cieście kruchym) wykonując kleksy i dodając na wierzch wiórki kokosowe. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i od razu zmniejszamy temp. do 140 C i pieczemy przez 40 min. Następnie zmniejszamy do 100 C i suszymy bezę przez około 20 min. Bezę zostawiamy do wystudzenia, następnie nakładamy na warstwę z kremem. Podajemy od razu lub owijamy folią i chłodzimy przez kilka godzin.
Bardzo dobre ciasto
Czy śmietanę można zastąpić ubitym mleczkiem kokosowym? :)
tak:)
Czy do ciasta można użyć gruszek ze słoika?
Tak, smak będzie nieco inny niż ze świeżymi:)
Mam tylko jedna galaretke, a za granica nie moge jej kupic. Czy wystarczy jedna czy lepiej dodac zelatyne?
Lepiej wypełnić zelatyna
Witam. Chciałam zapytać form.do pieczenia jakiej firmy pani używa lub poleca?
zazwyczaj kupuje te z silikonowymi obręczami i szklanym dołem :)
Super ciacho . Ja wczoraj zrobiłam i jest mega pyszne . Naprawdę polecam innym .
Wyszło bardzo smaczne i lekkie ciasto. Smakowało nawet osobie, która nie lubi gruszek :) Dzięki za fajny przepis.
jestem w trakcie pieczenia. Właśnie wyrzuciłam drugą bezę :( przypala mi się od spodu :'( to mój pierwszy raz z bezami, myślałam, że będzie prościej :/ jakieś rady?
Hmmm ja swoją piekłam w trybie góra-dół na środkowym poziomie piekarnika:) Możesz również piec w temp. 140 C przez pół godziny i potem zmniejszyć do 100 C i podsuszać przez 1-1,5 godz, az bedzie pekac.
Dziękuję za radę, dziś spróbuje jeszcze raz, mam nadzieję, że tym razem wyjdzie, bo ciasto wygląda obłędnie i te gruszki!! :D :) Wesołego Alleluja!! ;)
Wspaniałe ciasto!
Mniam! *.* Zaryzykuję i zrobię :)
O mamo,jakie cudo!
Bosko wygląda :)
Z gruszkami wygląda pięknie :)
Fantastyczne ciacho ! Aż mi ślinka cieknie, tak bym je teraz spałaszowała :)
Apetyczne ciacho i super nazywa się :)