Znajdź swój przepis

Tort bezowy z kremem kawowym

10 marca, 2016

Tort bezowy z kremem kawowym to mocno słodki deser dla fanów bezy. Krem jest leciutki, delikatny i nie za słodki dzięki dodaniu kawy. Beza natomiast mocno słodka, chrupiąca na zewnątrz i miękka w środku. Smaki doskonale do siebie pasują i równoważą. Rewelacyjne połączenie, które sprawdzi się na przeróżne okazje.

Blaty bezowe wbrew pozorom są bardzo proste w wykonaniu. Białka powinny być w temp. pokojowej, dobrze ubite na sztywną masę. Mąka ziemniaczana i sok z cytryny ustabilizuje ją i utrzyma kształt podczas pieczenia. Należy pamiętać, że podczas pieczenia beza rośnie i warto jej nie napełniać, aż pod obrysowaną linię. Zostaw niewielką przestrzeń od brzegów. Bezę nie należy bardzo mocno spłaszczać. Jeśli mają być wysokie i tworzyć ciekawy efekt brzegi wywijaj do góry i nie naciskaj środka, aby nie tworzyć w nim wgłębienia. Beza podczas pieczenia lekko popęka i jest to normalny efekt, którym nie należy się przejmować. Świadczy też o dobrym wysuszeniu wierzchu.

Krem kawowy wykonujemy chwilę przed wyłożeniem na blaty bezowy. Tort bezowy przechowujemy nie dłużej niż 3 dni w lodówce.

Tort bezowy z kremem kawowym nie będę ukrywać, że trafił w mój gust idealnie. Słodki smak, a nawet bardzo słodki i z drugiej strony mocny smak kremu kawowego. Przepyszny tort i do tego prosty w wykonaniu. Nie napracujesz się przy nim zbyt mocno, a efekt jest cudowny.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na bezy i ciasta z bezą.

tort bezowy

TORT BEZOWY Z KREMEM KAWOWYM

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

  • 6 białek
  • 300 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

SKŁADNIKI NA KREM KAWOWY:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Białka powinny być w temp. pokojowej. Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą talerza o śr. 22 cm obrysować dwa okręgi.

Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Cały czas miksując dodajemy przesianą mąkę oraz sok z cytryny. Masą wypełniamy dwa okręgi (zostawiamy około 1-2 cm od linii) lekko wyrównując brzegi. Wierzch dwóch blatów oprószamy wiórkami kokosowymi. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i od razu zmniejszamy do 140 C z włączonym termoobiegiem i pieczemy przez 30 min, następnie zmniejszamy do 100 C i suszymy bezę przez 30-40 min, aż wierzch będzie dobrze wysuszony. Bezę po upieczeniu zostawiamy na 15 min w piekarniku, następnie lekko uchylamy drzwiczki i zostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Śmietankę razem z serkiem miksujemy do uzyskania gęstej masy. Pod koniec dodajemy przesiany cukier puder oraz kawę i jeszcze chwilę miksujemy do połączenia. Połowę kremu wykładamy na jeden blat bezowy, przykrywamy drugim i smarujemy pozostałą częścią kremu. Wierzch przed podaniem możemy oprószyć kawą rozpuszczalną lub kakao.

tort bezowy tort bezowy tort bezowy tort bezowy

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Właśnie suszę bezę i na niedzielny deser zaserwuję twój tort. Zastanawiam się jedynie nad kawą, a mianowicie nad brakiem rozpuszczalnej. Czy mogę zamienić na trzy łyżeczki super mocnej kawy z makinetki?
    Pozdrawiam

    1. Tak :)

  2. 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej – co to znaczy? chodzi o rozpuszczone 3 łyżeczki kawy w jakiejś ilości wody? (jaka ilość?), czy wsypanie do masy 3 łyżeczek kawy – granulatu?

    1. Ja kawę dodałam do masy przesiewając przez drobne sitko jak cukier puder :)

  3. Cudowny przepis, tort wspaniały!!! Goście wyjedli do ostatniego okruszka! Zamiast czarnej kawy dodałam kawę Inkę i to był strzał w dziesiątkę! Polecam, zwłaszcza z dodatkiem kilku świeżych truskawek.

  4. Czy jest inna opcja niż serek mascarpone ?

    1. aneta Autor says:

      Możesz zmienić na serek śmietankowy naturalny np. z Piątnicy :)

  5. A ja mam grzeszne pytanie ;) czy można dodać trochę spirytusu, albo innego alkoholu np. wódki kawowej do kremu?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

    2. Cudnie dziękuję, będzie pijana beza urodzinowa ????

  6. Marta J. says:

    Witam jutro mam gości. Moje pytanie czy tort zrobić dziś czy jutro rano . Proszę o pomoc. Pozdrawiam

    1. Ilovebake says:

      Dzisiaj możesz upiec blaty bezowe i zostawić je na noc w zamkniętym piekarniku a jutro już przełożysz kremem ????

  7. Witam! Czy lepiej bedzie gdy cały tort przygotuje dzień przed podaniem, czy raczej beze i krem zrobić dzień wcześniej, a w dniu podania tort złożyć?

    1. Lepsza będzie ta druga opcja :) Wysusz bezę dzień wcześniej i zostaw ja już po ostudzeniu w zamkniętym piekarniku. Wtedy nie będzie wilgotna tylko zostanie z wierzchu chrupiąca :)

  8. Torcik pyszny!!!! a ten krem – pychota!!!!
    Mam jednak problem z bezą. I co najzabawniejsze mam piekarnik z termoobiegiem. Bez mi nie wysechł :( Czy może coś Pani poradzić?

    1. Jakiej konsystencji była beza podczas wykładania i ile ją piekłaś i w jakiej temp.?

    2. Temp. podana jest w przepisie. Beza podczas wkładania byłą sztywna.

    3. Agata P. says:

      Ale to jest beza, nie bez :D

  9. Witam,czy beza wyjdzie pieczona gora-dol?Nie posiadam funkcji termoobiegu :(

    1. Wyjdzie, natomiast musisz oba blaty piec osobno. Ewentualnie możesz upiec jeden blat i go udekorować, jeśli nie masz termoobiegu :)

  10. Moja pierwsza beza, ale udała się ;-))
    Trzeba pilnować, aby nie rozkładać piany zbyt blisko brzegów, mnie w kilku miejscach tak urosła, że „chwyciła się” boków formy, ale jakoś się udało uratować :-)
    Zastanawiam się, jak najlepiej przechowywać beze… Kilka godzin po przełożeniu już nie jest taka super chrupiąca, ale z tym chyba nic nie można zrobić?

  11. Witam! Kawę rozpuszczalną dodać taką w formie proszku czy rozcieńczoną z wodą ?:)
    Pozdrawiam!

    1. Ilovebake says:

      Dawalam w proszku :)

  12. Wygląda fenomenalnie – wszak beza uznawana jest za królową :)

  13. Costam C. says:

    a jak by dodać espresso? czy dodać żelatyny troszkę ?

  14. Natalia K. says:

    Uwielbiam połączenie bezy i kremu kawowego. Muszę wypróbować ten przepis :) wygląda przepysznie :)

  15. oo matko ! jak nic wszystko pójdzie w bioderka :D

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x