Tort bezowy z kremem kawowym to mocno słodki deser dla fanów bezy. Krem jest leciutki, delikatny i nie za słodki dzięki dodaniu kawy. Beza natomiast mocno słodka, chrupiąca na zewnątrz i miękka w środku. Smaki doskonale do siebie pasują i równoważą. Rewelacyjne połączenie, które sprawdzi się na przeróżne okazje.
Blaty bezowe wbrew pozorom są bardzo proste w wykonaniu. Białka powinny być w temp. pokojowej, dobrze ubite na sztywną masę. Mąka ziemniaczana i sok z cytryny ustabilizuje ją i utrzyma kształt podczas pieczenia. Należy pamiętać, że podczas pieczenia beza rośnie i warto jej nie napełniać, aż pod obrysowaną linię. Zostaw niewielką przestrzeń od brzegów. Bezę nie należy bardzo mocno spłaszczać. Jeśli mają być wysokie i tworzyć ciekawy efekt brzegi wywijaj do góry i nie naciskaj środka, aby nie tworzyć w nim wgłębienia. Beza podczas pieczenia lekko popęka i jest to normalny efekt, którym nie należy się przejmować. Świadczy też o dobrym wysuszeniu wierzchu.
Krem kawowy wykonujemy chwilę przed wyłożeniem na blaty bezowy. Tort bezowy przechowujemy nie dłużej niż 3 dni w lodówce.
Tort bezowy z kremem kawowym nie będę ukrywać, że trafił w mój gust idealnie. Słodki smak, a nawet bardzo słodki i z drugiej strony mocny smak kremu kawowego. Przepyszny tort i do tego prosty w wykonaniu. Nie napracujesz się przy nim zbyt mocno, a efekt jest cudowny.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na bezy i ciasta z bezą.
TORT BEZOWY Z KREMEM KAWOWYM
SKŁADNIKI NA BEZĘ:
- 6 białek
- 300 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki wiórków kokosowych
SKŁADNIKI NA KREM KAWOWY:
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Białka powinny być w temp. pokojowej. Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą talerza o śr. 22 cm obrysować dwa okręgi.
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Cały czas miksując dodajemy przesianą mąkę oraz sok z cytryny. Masą wypełniamy dwa okręgi (zostawiamy około 1-2 cm od linii) lekko wyrównując brzegi. Wierzch dwóch blatów oprószamy wiórkami kokosowymi. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i od razu zmniejszamy do 140 C z włączonym termoobiegiem i pieczemy przez 30 min, następnie zmniejszamy do 100 C i suszymy bezę przez 30-40 min, aż wierzch będzie dobrze wysuszony. Bezę po upieczeniu zostawiamy na 15 min w piekarniku, następnie lekko uchylamy drzwiczki i zostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Śmietankę razem z serkiem miksujemy do uzyskania gęstej masy. Pod koniec dodajemy przesiany cukier puder oraz kawę i jeszcze chwilę miksujemy do połączenia. Połowę kremu wykładamy na jeden blat bezowy, przykrywamy drugim i smarujemy pozostałą częścią kremu. Wierzch przed podaniem możemy oprószyć kawą rozpuszczalną lub kakao.
Nie mieszczą mi się 2 blachy na raz… jedna beza musi poczekać tą godzinę. Nic jej się nie stanie?
Nic się nie stanie :)
Czy białka można zastąpic aquafabą ? Jeśli tak to jak ją ubić żeby była sztywna i nie opadła? W jakiej temperaturze należy wtedy pięć i dosuszac?
Można wykonać z tego przepisu https://ilovebake.pl/przepis/bezy-weganskie-z-aquafaby :)
Właśnie suszę bezę i na niedzielny deser zaserwuję twój tort. Zastanawiam się jedynie nad kawą, a mianowicie nad brakiem rozpuszczalnej. Czy mogę zamienić na trzy łyżeczki super mocnej kawy z makinetki?
Pozdrawiam
Tak :)
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej – co to znaczy? chodzi o rozpuszczone 3 łyżeczki kawy w jakiejś ilości wody? (jaka ilość?), czy wsypanie do masy 3 łyżeczek kawy – granulatu?
Ja kawę dodałam do masy przesiewając przez drobne sitko jak cukier puder :)
Cudowny przepis, tort wspaniały!!! Goście wyjedli do ostatniego okruszka! Zamiast czarnej kawy dodałam kawę Inkę i to był strzał w dziesiątkę! Polecam, zwłaszcza z dodatkiem kilku świeżych truskawek.
Czy jest inna opcja niż serek mascarpone ?
Możesz zmienić na serek śmietankowy naturalny np. z Piątnicy :)
A ja mam grzeszne pytanie ;) czy można dodać trochę spirytusu, albo innego alkoholu np. wódki kawowej do kremu?
tak :)
Cudnie dziękuję, będzie pijana beza urodzinowa ????
Witam jutro mam gości. Moje pytanie czy tort zrobić dziś czy jutro rano . Proszę o pomoc. Pozdrawiam
Dzisiaj możesz upiec blaty bezowe i zostawić je na noc w zamkniętym piekarniku a jutro już przełożysz kremem ????
Witam! Czy lepiej bedzie gdy cały tort przygotuje dzień przed podaniem, czy raczej beze i krem zrobić dzień wcześniej, a w dniu podania tort złożyć?
Lepsza będzie ta druga opcja :) Wysusz bezę dzień wcześniej i zostaw ja już po ostudzeniu w zamkniętym piekarniku. Wtedy nie będzie wilgotna tylko zostanie z wierzchu chrupiąca :)
Torcik pyszny!!!! a ten krem – pychota!!!!
Mam jednak problem z bezą. I co najzabawniejsze mam piekarnik z termoobiegiem. Bez mi nie wysechł :( Czy może coś Pani poradzić?
Jakiej konsystencji była beza podczas wykładania i ile ją piekłaś i w jakiej temp.?
Temp. podana jest w przepisie. Beza podczas wkładania byłą sztywna.
Ale to jest beza, nie bez :D
Witam,czy beza wyjdzie pieczona gora-dol?Nie posiadam funkcji termoobiegu :(
Wyjdzie, natomiast musisz oba blaty piec osobno. Ewentualnie możesz upiec jeden blat i go udekorować, jeśli nie masz termoobiegu :)
Moja pierwsza beza, ale udała się ;-))
Trzeba pilnować, aby nie rozkładać piany zbyt blisko brzegów, mnie w kilku miejscach tak urosła, że „chwyciła się” boków formy, ale jakoś się udało uratować :-)
Zastanawiam się, jak najlepiej przechowywać beze… Kilka godzin po przełożeniu już nie jest taka super chrupiąca, ale z tym chyba nic nie można zrobić?
Witam! Kawę rozpuszczalną dodać taką w formie proszku czy rozcieńczoną z wodą ?:)
Pozdrawiam!
Dawalam w proszku :)
Wygląda fenomenalnie – wszak beza uznawana jest za królową :)
a jak by dodać espresso? czy dodać żelatyny troszkę ?
Uwielbiam połączenie bezy i kremu kawowego. Muszę wypróbować ten przepis :) wygląda przepysznie :)
oo matko ! jak nic wszystko pójdzie w bioderka :D