Ciasto hukzulka to połączenie kruchego ciasta z bezą i kremu kajmakowego. Przepyszne, mocno słodkie i sycące ciasto.
Ciasto przypomina w wykonaniu troszkę Panią Walewską, natomiast inny jest krem w środku.
Kruche ciasto przełożone dżemem i bezą i do tego krem maślany z kajmakiem i orzeszkami. Pomimo, iż ciasto jest dosyć pracochłonne warto chociaż raz wypróbować smak i przekonać się, że ciasto jest bardzo smaczne.
Ciasto, które doskonale sprawdzi się na uroczystości i nadchodzące święta.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO HUKZULKA
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 500 g maki tortowej
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 żółtek, dużych
- 200 g masła, zimnego
- 2-3 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA BEZĘ:
- 6 białek, dużych
- 1 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM KAJMAKOWY:
- 300 g masła, temp pokojowa
- 400 g masy kajmakowej
- 100 g orzechów ziemnych
DODATKOWO:
- 1 słoiczek dżemu np. porzeczkowego, śliwkowego, jagodowego
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formy o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia (najlepiej jeśli mamy dwie).
Składniki na kruche ciasto powinny być prosto z lodówki. Mąkę przesiewamy razem z cukrem oraz proszkiem. Dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka, wodę oraz sól i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. 1/4 ciasta owijamy folią i wkładamy do zamrażarki. Pozostałą dzielimy na dwie części i wkładamy na godzinę do lodówki. Dno form wylepiamy ciastem i podpiekamy w temp. 180 C przez około 15 min. Następnie smarujemy każdy blat ciasta połową dżemu.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Następnie dodajemy po łyżce cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Na koniec dodajemy sok z cytryny i przesianą mąkę. Wykładamy po połowie na każdy blat ciasta. Ciasto, które zamroziliśmy wcześniej ścieramy na jedną część bezy. Pieczemy w temp. 160 C przez około 35-40 min. (jeśli nie masz dwóch takich samych form do pieczenia składniki na bezę podziel na pół i piecz jedną po drugiej wykonując bezę tuż przed pieczeniem). Jeśli pieczesz na dwóch poziomach piekarnika ustaw termoobieg i zmniejsz temp. do 150 C. Gotowe zostawiamy do wystudzenia przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Miękkie masło miksujemy przez chwilę, następnie dodajemy po łyżce masę kajmakową oraz posiekane i podprażone orzechy. Wykładamy na ciasto, które jest bezą na górze i przykrywamy warstwą ze startym kruchym ciastem na wierzchu. Wkładamy na kilka godzin do lodówki szczelnie owinięte folią.
A przez jak długi czas można przechowywać ciasto?
3-4 dni na pewno :)
Witam mam pytanie czy ciasto trzeba owijać lub przykrywać folią aluminiową czy można ominąć .
trzeba :)
Dobrze pani napisała że to ciasto jest pracochłonne i to prawda ale i też jest pyszne. Ja dałam orzeszki solone . Od czasu do czasu warto zrobić dosyć czasochłonne ciacho ;) .
Jakie orzeszki będą odpowiednie mogą być solone?
Najlepsze będą zwykle nie solone :)
Wygląda zachęcająco i chyba się skuszę na święta :) tylko myślę nad smakiem dżemu, albo porzeczkowy, który faktycznie idealnie pasuje do kajmaku, ale może dla odmiany wiśniowy?
Najlepiej coś kwasnego dla kontrastu
Czy do masy kajmakowej można dać maskarpone zamiast masła albo i to i to?
Można dodać mascarpone i zrezygnować z masła :)