Truskawkowy pudding chia idealny na śniadanie lub zdrowy deser. Nasiona chia uznawane są tzw. super food, czyli jedno z najzdrowszych żywności na świecie. Nasiona chia mają tendencję do zagęszczania płynu przez co tworzy się gęsty pudding. W smaku bardzo neutralne, przypominające nasiona lnu. Doskonale łączą się z przeróżnymi owocami, płatkami lub musami. Truskawkowy pudding dosładzasz według swoich upodobań, możesz dodać więcej lub mniej.
Pudding chia ma genialną zaletę, można go wykonać wieczorem i rano mieć gotowe śniadanie. Wieczorem nasiona zalewamy mlekiem, a rano łączymy z przeróżnymi dodatkami. Szczelnie zamknięty pudding może być przechowywany nawet kilka dni w lodówce.
Nasion chia nie można spożyć więcej niż około 15 g, czyli 3 łyżeczki suchych nasion.
Truskawkowy pudding chia jest doskonały, aby urozmaicić śniadania. Wspaniale smakuje ze świeżymi owocami sezonowymi, płatkami lub musami owocowymi.
Już kilka łyżek puddingu powoduje uczucie sytości na bardzo długo. Pyszne, zdrowe i ciekawe śniadanie. Doskonały również na deser w wersji np. czekoladowej.
TRUSKAWKOWY PUDDING CHIA
SKŁADNIKI NA PUDDING:
ILOŚĆ: 4 małe pucharki
- 250 ml mleka kokosowego, migdałowego, krowiego
- 4 łyżki nasion chia
- 250 g truskawek mrożonych lub świeżych
- 2 łyżki syropu z agawy, miodu, ksylitolu lub zwykłego cukru
Do mleka dodajemy nasiona chia, mieszamy i zostawiamy na całą noc w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Truskawki miksujemy razem np. z syropem z agawy. Łączymy z powstałym po nocy puddingiem. Przekładamy do pucharków, dekorujemy świeżymi owocami.
Dobre! ;) https://uploads.disquscdn.com/images/e65f99d7ff34d560254114358ab7f91c606e8639a765c191c4108251d59f9173.jpg
Uwielbiam puddingi chia ! Truskawkowy wygląda super – nie mogę się doczekać, aż będą świeże truskawy, wtedy to dopiero bomba będzie :D
Nasion chia nie można spożyć więcej niż około 15 g, czyli 3 łyżeczki suchych nasion. … dlaczego ?
Ma sporo blonnika i moze dzialac za mocno na zoladek lekko mowiac ;)
Truskawkowy jest przepyszny! :)
Dokladnie :)