Znajdź swój przepis

Rurki z kremem

2 marca, 2016

Rurki z kremem budyniowym oraz bitą śmietaną. Ciasto jest kruche, delikatne ze słodką cukrową warstwą. Krem przygotowujemy od podstaw w domu na bazie żółtek. Gotowy budyń łączymy z ubitą śmietaną, która sprawia, że krem jest delikatniejszy, puszysty i cudownie kremowy. Ten krem budyniowy jest najlepszy jaki do tej pory jadłam i można go wykorzystywać także do innych przepisów.

Przy wyrabianiu ciasta kruchego należy pamiętać, aby nie nagrzać za mocno składników, ponieważ wtedy będzie twarde i nie będzie kruche. Ciasto kruche lubi zimno i o tym trzeba pamiętać, aby wyszły pyszne i chrupiące.

Krem budyniowy na bazie żółtek jak już kiedyś pisałam nie ma sobie równych i nie można go porównać w żaden sposób do tych kupowanych. Jeszcze raz podkreślam warto włożyć troszkę więcej pracy i uzyskać naprawdę pyszny smak. Natomiast połączenie budyniu i kremówki jest rewelacyjne i na pewno jeszcze nie raz wykorzystam go w innych przepisach.

Jeśli masz dostęp do śmietanki 36% nie musisz jej zagęszczać budyniem, po ubiciu będzie wystarczająco gęsta.

REKLAMA:

Rurki z kremem najlepiej podawać zaraz po napełnieniu, ponieważ ciasto zaczyna wchłaniać wilgoć z kremu i mięknąć. Rurki możesz upiec wcześniej i napełniać kolejnego dnia. Przepis możesz wykorzystać do napełniania dowolnym kremem, bitą śmietaną lub jeść samodzielnie.

Rurki z kremem to przepyszny deser, który większość uwielbia i co najważniejsze wykonujesz je w domu ze składników, które znasz.

rurki z kremem budyniowym

RURKI Z KREMEM

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: ok. 40 rurek

  • 500 g mąki tortowej
  • 300 g masła lub margaryny, zimnej
  • 300 g kwaśnej śmietany 18%
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

REKLAMA:
  • 500 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

DODATKOWO:

  • 2 białka do posmarowania rurek
  • cukier do obtoczenia

Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne masło pokrojone na kawałeczki i sól. Szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Gotowe owijamy folią i wkładamy na 1-2 godz do lodówki. Ciasto cienko wałkujemy na około 1-2 mm. Wycinamy paski o szerokości około 1-1,5 cm. Nawijamy na foremki zaczynając od węższej części ku szerszej lekko nawijając ciasto na brzegi poprzedniego (miałam 10 foremek i piekłam rurki w czterech częściach). Górną część rurek smarujemy białkiem i obtaczamy w cukrze. Pieczemy w temp. 200 C przez około 10-15 min do lekkiego zarumienienia. Zaraz po wyjęciu lekko kręcąc foremką wyciągamy ją z rurek (foremki są gorące i warto je wyciągać przez chusteczkę). Zostawiamy do wystudzenia.
Mleko z połową cukru oraz cukrem waniliowym zagotowujemy. Żółtka miksujemy z pozostałym cukrem na jasną masę. Dodajemy przesiane mąki i ponownie miksujemy. Cały czas mieszając dodajemy powoli gorące mleko. Ponownie przelewamy do garnuszka i cały czas mieszając gotujemy, aż budyń będzie mocno gęsty. Owijamy folią i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywną pianę pod koniec wlewamy powoli żelatynę. Ubitą śmietankę łączymy delikatnie z budyniem. Przekładamy do woreczka cukierniczego i napełniamy rurki. Podajemy od razu lub przechowujemy maksymalnie 1-2 dni w lodówce w szczelnym pojemniku.

rurki z kremem budyniowym rurki z kremem budyniowym

rurki z kremem budyniowym rurki z kremem budyniowym  rurki z kremem budyniowym

Dołącz do dyskusji

  1. Wyglądają apetycznie. Planuję zrobić, ale… w jaki sposób najlepiej połączyć ubitą śmietanę z budyniem? Mikserem? Szpatułką chyba się nie wymiesza 🤔

    1. Tak, krótki miksujemy mikserem na małych obrotach :)

  2. A jaką długość foremek na rurki używasz?

    1. aneta Autor says:

      Okolo 12 cm długości :)

  3. Klaudia says:

    Ile szt, wyszło z tego przepisu? Wywnioskowałam, że 40 czy napewno?

  4. Są pyszne,idealne ????

  5. Zulu K. says:

    Wspaniałe ! Muszę sobie sprawić takie foremki :)

  6. Wolę nie używać w swojej kuchni żelatyny – czy mogę ją zastąpić mascarpone?

    1. Ilovebake says:

      Możesz lub użyj kremówki 36%

  7. A czy foremki powinnam natluscic? Przy poprzedniej probie zrobienia rurek, nie udalo mi sie ich po upieczeniu wyjac i cala partia poszla na zmarnowanie.

    1. Ilovebake says:

      Jeśli robisz na maśle ciasto i wyciągasz foremki zaraz po wyjęciu z piekarnika jeszcze gorące to nie powinny się przyczepiać. Mam tez taki patent, że lekko wykręcasz foremkę z rurki.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij