Przepis na prosty i szybki jabłecznik, który będzie doskonały w sezonie jesiennym. Dwie warstwy ciasta ucieranego i do tego pomiędzy warstwa prażonych jabłek.
Ciasto jest przepyszne, maślane i wilgotne. Warstwa jabłkowa jest lekko kwaśna z wyraźnym akcentem cynamonu. Do środka można dodać suszoną żurawinę lub rodzynki.
Jabłecznik z tego przepisu jest jednym z lepszych jakie jadłam. Wierzch możesz oprószyć cukrem pudrem lub wykonać polewę z odrobiną soku z cytryny.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z jabłkami.
REKLAMA:
JABŁECZNIK
SKŁADNIKI:
- 250 g masła o temp. pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 5 jajek (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 300 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
NADZIENIE JABŁKOWE
- 800 g jabłek
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka kaszki manny
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml
Jabłka obieramy i kroimy w niedużą kosteczkę. Przekładamy do rondelka razem z cukrem, sokiem z cytryny i cynamonem. Dusimy pod przykryciem ok. 20 minut, aż jabłka będą miękkie i lekko zaczną się rozpadać. Na koniec dodajemy kaszkę i mieszamy. Odstawiamy na czas przygotowania ciasta.
Miękkie masło miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym przez ok. 5 minut, na tzw. puch. Dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując na średnich obrotach. Bezpośrednio do ciasta przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia i chwilkę miksujemy do połączenia. Białka razem ze szczyptą soli miksujemy na sztywną piankę. Dodajemy do ciasta miksując na najniższych obrotach jedynie do połączenia.
Tortownicę o średnicy 24 – 26 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Wykładamy połowę ciasta na dno i przykrywamy warstwą jabłkową. Następnie rozsmarowujemy pozostałą część ciasta na jabłkach. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 45 – 50 minut do tzw. suchego patyczka.