Kurczak z pieczarkami w kremowym sosie śmietanowym z natką pietruszki. Doskonały do tłuczonych ziemniaków, makaronu, kopytek lub kromki świeżego chleba.
Przepyszny, szybki i zdrowy obiad, który kojarzy mi się z jesiennym klimatem. Delikatny kurczak obsmażony na złoty kolor, lekki i kremowy sos oraz duża ilość pieczarek. Obiad, który wykonasz w mniej niż 30 minut.
Kurczak z pieczarkami będzie idealny do surówki z buraczków, ogórków kiszonych lub podawany z surówką z kapusty pekińskiej będzie równie pyszny.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z kurczakiem.
REKLAMA:
KURCZAK Z PIECZARKAMI
SKŁADNIKI:
- 1 podwójny filet z kurczaka (ok. 600 g)
- 1 duża cebula
- 1 mały ząbek czosnku
- 300 g pieczarek
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 200 ml śmietanki 18% do sosów lub 30%
- 1 – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki masła
- 1 – 2 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i przekrawamy wzdłuż na pół. Następnie filety jeszcze kroimy na mniejsze części (można nieco rozbić tłuczkiem). Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła z odrobiną oleju rzepakowego. Fileciki lekko oprószamy solą i obtaczamy w mące, smażymy z obu strona na złoty kolor. Zdejmujemy z patelni. Ponownie dodajemy odrobinę masła i oleju i podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę przez ok. 5 minut. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz umyte i obrane (niekoniecznie) oraz pokrojone na dosyć grube plasterki pieczarki. Smażymy, aż woda odparuje i pieczarki zaczną się lekko rumienić. Wlewamy bulion oraz śmietankę i gotujemy ok. 5 minut. Dodajemy kurczaka i ponownie gotujemy jeszcze 5 minut. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i obsypujemy natką pietruszki.