Znajdź swój przepis

Bułeczki śniadaniowe

2 marca, 2023

Bułeczki śniadaniowe z tzw. przedziałkiem idealne na śniadanie. Puszyste, lekkie z chrupiącą skórką i miękkim środkiem.

Bułeczki śniadaniowe możesz posmarować przed pieczeniem wodą i obsypać np. sezamem, siemieniem lnianym, makiem lub ziarnami słonecznika.

Przepis jest bardzo prosty z kilku składników. Jeśli nie używasz w kuchni mleka po prostu dodaj zamiennie wodę.

Jeśli chcesz uzyskać chrupiącą skórkę na bułeczkach wystarczy na dół piekarnika włożyć naczynie z gorącą wodą i piec bułeczki w wysokiej temperaturze nawet do 220C.

MLECZNE BUŁECZKI Z KRUSZONKĄ

BUŁECZKI WIELOZIARNISTE NA MIODZIE

BUŁECZKI ZE SŁONECZNIKIEM

bułeczki śniadaniowe

BUŁECZKI ŚNIADANIOWE

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 9 bułeczek

  • 500 g mąki pszennej typ 550, 650
  • 7 g drożdży suchych lub 15 g drożdży świeżych
  • 200 ml ciepłej wody
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 60 g roztopionego masła lub oleju rzepakowego

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiewamy do miski i robimy lekkie wgłębienie. Wlewamy ciepłe mleko, wodę i cukier. Dodajemy suche drożdże lub świeże i lekko mieszamy, aby drożdże mogły się nieco rozpuścić. Zostawiamy na ok. 10 minut, aby rozczyn mógł wyrosnąć. Dodajemy sól i całość chwilkę mieszamy łyżką. Następnie zaczynamy wyrabiać ciasto dodając co chwilkę roztopione masło lub olej. Gotowe ciasto powinno być jednolite i gładkie. Miskę z ciastem owijamy folią spożywczą lub przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 1 – 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto chwilkę wyrabiamy i dzielimy na 9 części. Formujemy okrągłe bułeczki i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy ponownie folią lub ściereczką i zostawiamy na ok. 20 – 25 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem tępą stroną noża na środku każdej bułeczki wykonujemy wgłębienie tzw. przedziałek. Wykonujemy go sięgając prawie do końca ciasta. Na dnie piekarnika układamy naczynie z wypełnioną do połowy gorącą wodą (w ten sposób bułeczki będą chrupiące). Przed pieczeniem bułeczki lekko oprószamy mąką, ale nie jest to konieczne. Pieczemy w temp. 200ºC przez ok. 20 – 25 minut do zarumienienia skórki.

bułeczki śniadaniowe

Dołącz do dyskusji

  1. Witam, brakło chleba i znalazłam Twój przepis na bułeczki. Przepyszne, proste w zrobieniu. Dziękuję i pozdrawiam

  2. Przepis wypróbowany 🙂 bułeczki wyszły super już nie będę kupować w sklepie 😀

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x