Pyszne, chrupiące bułeczki ze słonecznikiem idealne do kanapek. Możemy podawać je razem z dżemem jak i wędliną. Najlepsze w dniu upieczenia, na drugi dzień robią się lekko twardawe. Ziarna słonecznika możecie zastąpić innymi dowolnie przez Was wybranymi np. pestkami dyni lub siemieniem lnianym. Przepis z książki: Chleb. Domowy wypiek.
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 20 bułeczek
- 790 g mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 l ciepłej wody
DODATKOWO:
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- 3-5 łyżek ziaren słonecznika
JEŚLI UŻYWAMY ŚWIEŻYCH DROŻDŻY:
W miseczce łączymy 250 g mąki z 1/2 l ciepłej wody, cukrem oraz świeżymi drożdżami, odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Po tym czasie dodajemy resztę mąki, sól i wyrabiamy, aż stanie się gładkie i elastyczne.
JEŚLI UŻYWAMY SUCHYCH DROŻDŻY:
Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miseczki następnie wyrabiamy, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne.
Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia, przykrywając miseczkę kuchenną ściereczką. Po tym czasie ponownie zagniatamy i odstawiamy na kolejną godzinę do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 20 części, z których formujemy okrągłe bułeczki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i przykrywamy na 30 min do napuszenia. Przed pieczeniem nacinamy wzdłuż bułeczki, smarujemy roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka i na koniec posypujemy ziarnami słonecznika. Pieczemy w temp. 220 C przez ok. 20 min. Smacznego.