Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Na słono

Sałatka z tortellini

Marzec 31, 2022 , 7362 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Sałatka z tortellini, rukolą, liśćmi szpinakiem, pomidorami suszonymi, mozzarellą i pestkami słonecznika z dodatkiem sosu miodowo – musztardowego. Lekka i zdrowa sałatka z dużą ilością warzyw do wykonania w 15 minut.

Do sałatki dodałam tortellini z mięsem, ale sprawdzi się także tortellini z serem. Sałatka pełna warzyw z dodatkiem kuleczek mozzarelli i pysznym sosem miodowo – musztardowym.

Sałatka z tortellini najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu, kiedy tortellini są jeszcze ciepłe. Doskonała na obiad lub kolację.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na słono.

Sałatka z tortellini

SAŁATKA Z TORTELLINI

SKŁADNIKI:

SAŁATKA

  • 400 g tortellini z mięsem
  • 3 jajka
  • 80 g rukoli
  • 100 g liści szpinaku baby
  • 5 – 6 suszonych pomidorów z zalewy
  • 1/4 szklanki pestek słonecznika
  • ok. 100 g pomidorków koktajlowych
  • 1 opakowanie mozzarelli w kuleczkach

SOS MIODOWO – MUSZTARDOWY

  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Tortellini gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowane przekładamy do dużej miski. Jajka gotujemy na twardo przez około 10 minut. Studzimy, obieramy ze skorupki i kroimy na plasterki. Pomidorki kroimy na pół. Mozzarellę odsączamy z zalewy. Suszone pomidorki kroimy na kawałki. Rukolę oraz liście szpinaku myjemy i lekko osuszamy. Wszystko przekładamy do miski i delikatnie mieszamy ze sobą.
Składniki na sos mieszamy ze sobą i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Polewamy sałatkę i obsypujemy pestkami słonecznika (można lekko podprażyć na suchej patelni z odrobiną soli). Podajemy od razu po przygotowaniu.

Sałatka z tortellini

Komentarze

Dodaj komentarz