Sałatka z tortellini, rukolą, liśćmi szpinakiem, pomidorami suszonymi, mozzarellą i pestkami słonecznika z dodatkiem sosu miodowo – musztardowego. Lekka i zdrowa sałatka z dużą ilością warzyw do wykonania w 15 minut.
Do sałatki dodałam tortellini z mięsem, ale sprawdzi się także tortellini z serem. Sałatka pełna warzyw z dodatkiem kuleczek mozzarelli i pysznym sosem miodowo – musztardowym.
Sałatka z tortellini najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu, kiedy tortellini są jeszcze ciepłe. Doskonała na obiad lub kolację.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na słono.
REKLAMA:
SAŁATKA Z TORTELLINI
SKŁADNIKI:
SAŁATKA
- 400 g tortellini z mięsem
- 3 jajka
- 80 g rukoli
- 100 g liści szpinaku baby
- 5 – 6 suszonych pomidorów z zalewy
- 1/4 szklanki pestek słonecznika
- ok. 100 g pomidorków koktajlowych
- 1 opakowanie mozzarelli w kuleczkach
SOS MIODOWO – MUSZTARDOWY
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Tortellini gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowane przekładamy do dużej miski. Jajka gotujemy na twardo przez około 10 minut. Studzimy, obieramy ze skorupki i kroimy na plasterki. Pomidorki kroimy na pół. Mozzarellę odsączamy z zalewy. Suszone pomidorki kroimy na kawałki. Rukolę oraz liście szpinaku myjemy i lekko osuszamy. Wszystko przekładamy do miski i delikatnie mieszamy ze sobą.
Składniki na sos mieszamy ze sobą i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Polewamy sałatkę i obsypujemy pestkami słonecznika (można lekko podprażyć na suchej patelni z odrobiną soli). Podajemy od razu po przygotowaniu.