Znajdź swój przepis

Placki warzywne z kaszą kuskus

29 marca, 2022

Szybki przepis na placki warzywne z kaszą kuskus. Rewelacyjne na obiad z dodatkiem sosu czosnkowego lub ciepła kolację. Duża ilość warzyw i proste przygotowanie.

Placki warzywne rewelacyjnie sprawdzą się jako dodatek do mięsa lub samodzielnie z dodatkiem sosu. Można je podawać dla dzieci w wersji pieczone w piekarniku.

Doskonałe w sezonie letnim kiedy mamy dostęp do warzyw. Do środka placków można dodać również paprykę oraz pokrojony na kawałeczki ser żółty.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na słono.

REKLAMA:

placki warzywne

PLACKI WARZYWNE Z KASZĄ KUSKUS

SKŁADNIKI:

  • 2 średnie marchewki
  • 1 cukinia
  • 1 batat
  • 1 średni ziemniak
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki koperku lub natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 szklanki suchej kaszy kuskus*

PRZYGOTOWANIE:

Kaszę kuskus zalewamy 3/4 szklanki wrzącej wody i zostawiamy na 10 minut pod przykryciem. Wszystkie warzywa powinny być surowe. Marchewkę, batata, ziemniaka oraz cebulę obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce o dużych oczkach razem z cukinią. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, mąkę, zioła oraz przyprawy. Dodajemy kaszę i dokładnie mieszamy. Smażymy na średnio rozgrzanym oleju rzepakowym na złoty kolor z obu stron. Usmażone odsączamy na ręczniku kuchennym. Podajemy jeszcze ciepłe.

* kaszę możesz pominąć lub zastąpić inną np. jaglaną, gryczaną

placki warzywne

REKLAMA:
Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czym można zastąpić batata ?

    1. aneta Autor says:

      Możesz zamienić na zwykłego ziemniaka.

  2. Proszę o wskazówkę w kwestii pieczenia w piekarniku. Jaka temperatura i czas pieczenia? Pozdrawiam

    1. aneta Autor says:

      Myślę, że około 175C przez 30 minut, aż się zarumienia

    2. Dziękuję:)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij