Szybki przepis na placki warzywne z kaszą kuskus. Rewelacyjne na obiad z dodatkiem sosu czosnkowego lub ciepła kolację. Duża ilość warzyw i proste przygotowanie.
Placki warzywne rewelacyjnie sprawdzą się jako dodatek do mięsa lub samodzielnie z dodatkiem sosu. Można je podawać dla dzieci w wersji pieczone w piekarniku.
Doskonałe w sezonie letnim kiedy mamy dostęp do warzyw. Do środka placków można dodać również paprykę oraz pokrojony na kawałeczki ser żółty.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na słono.
REKLAMA:
PLACKI WARZYWNE Z KASZĄ KUSKUS
SKŁADNIKI:
- 2 średnie marchewki
- 1 cukinia
- 1 batat
- 1 średni ziemniak
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki koperku lub natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/2 szklanki suchej kaszy kuskus*
PRZYGOTOWANIE:
Kaszę kuskus zalewamy 3/4 szklanki wrzącej wody i zostawiamy na 10 minut pod przykryciem. Wszystkie warzywa powinny być surowe. Marchewkę, batata, ziemniaka oraz cebulę obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce o dużych oczkach razem z cukinią. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, mąkę, zioła oraz przyprawy. Dodajemy kaszę i dokładnie mieszamy. Smażymy na średnio rozgrzanym oleju rzepakowym na złoty kolor z obu stron. Usmażone odsączamy na ręczniku kuchennym. Podajemy jeszcze ciepłe.
* kaszę możesz pominąć lub zastąpić inną np. jaglaną, gryczaną
Czym można zastąpić batata ?
Możesz zamienić na zwykłego ziemniaka.
Proszę o wskazówkę w kwestii pieczenia w piekarniku. Jaka temperatura i czas pieczenia? Pozdrawiam
Myślę, że około 175C przez 30 minut, aż się zarumienia
Dziękuję:)