Chleb na maślance to prosty i szybki przepis na pyszny chleb z chrupiącą skórką. Chleb wypiekłam w naczyniu żaroodpornym.
Chleb pieczemy na mące chlebowej typ 650 lub 750. Im niższy indeks tym chleb będzie delikatniejszy w smaku.
Chleb możesz upiec w keksówce, garnku, naczyniu żaroodpornym lub na blaszce z piekarnika.
Wierzch możesz posmarować lekko jajkiem i obsypać ziarnami sezamu, siemienia lnianego lub słonecznika lub czarnuszki.
ZOBACZ PRZEPIS NA CHLEB Z GARNKA BEZ WYRABIANIA
CHLEB NA MAŚLANCE
SKŁADNIKI:
- 500 g mąki pszennej typ. 650 lub 750
- 400 ml maślanki
- 7 g drożdży suchych lub 20 g świeżych
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy sól. Maślankę lekko podgrzewamy, dodajemy cukier oraz drożdże i chwilkę mieszamy. Zostawiamy na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Następnie dodajemy do mąki razem z oliwą i zaczynamy wyrabiać ciasto na chleb ok. 10 minut. Można użyć miksera i wyrabiać końcówką z hakiem. Ciasto będzie dosyć klejące. Wyrobione ciasto owijamy folią i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Następnie przekładamy do formy, garnka lub keksówki. Ja użyłam naczynia żaroodpornego o okrągłym kształcie i lekko wierzch oprószamy mąką. Przykrywamy i ponownie zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200ºC i pieczemy ok. 25 – 30 minut do zarumienienia skórki.
Czy przykrywać chlebek do piekarnika?
Nie :)
Na jaką funkcję najlepiej ustawić piekarnik?
Góra – dół :)
Chlebuś przepyszny. Od razu zrobiłam z podwójnej porcji. I to był strzał w dziesiątkę♡.
Robiłam z mąki tortowej.
Jak dużego naczynia Pani użyła
Dno formy ok. 20 cm, a góra około 24 :)
Kefir może być?
Tak