Znajdź swój przepis

Chleb na maślance

7 marca, 2023

Chleb na maślance to prosty i szybki przepis na pyszny chleb z chrupiącą skórką. Chleb wypiekłam w naczyniu żaroodpornym.

Chleb pieczemy na mące chlebowej typ 650 lub 750. Im niższy indeks tym chleb będzie delikatniejszy w smaku.

Chleb możesz upiec w keksówce, garnku, naczyniu żaroodpornym lub na blaszce z piekarnika.

Wierzch możesz posmarować lekko jajkiem i obsypać ziarnami sezamu, siemienia lnianego lub słonecznika lub czarnuszki.

ZOBACZ PRZEPIS NA CHLEB Z GARNKA BEZ WYRABIANIA

chleb na maślance

CHLEB NA MAŚLANCE

SKŁADNIKI:

  • 500 g mąki pszennej typ. 650 lub 750
  • 400 ml maślanki
  • 7 g drożdży suchych lub 20 g świeżych
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy sól. Maślankę lekko podgrzewamy, dodajemy cukier oraz drożdże i chwilkę mieszamy. Zostawiamy na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Następnie dodajemy do mąki razem z oliwą i zaczynamy wyrabiać ciasto na chleb ok. 10 minut. Można użyć miksera i wyrabiać końcówką z hakiem. Ciasto będzie dosyć klejące. Wyrobione ciasto owijamy folią i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Następnie przekładamy do formy, garnka lub keksówki. Ja użyłam naczynia żaroodpornego o okrągłym kształcie i lekko wierzch oprószamy mąką. Przykrywamy i ponownie zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200ºC i pieczemy ok. 25 – 30 minut do zarumienienia skórki.

Dołącz do dyskusji

  1. Czy przykrywać chlebek do piekarnika?

  2. Na jaką funkcję najlepiej ustawić piekarnik?

    1. Góra – dół :)

  3. Chlebuś przepyszny. Od razu zrobiłam z podwójnej porcji. I to był strzał w dziesiątkę♡.
    Robiłam z mąki tortowej.

  4. Justyna says:

    Jak dużego naczynia Pani użyła

    1. Dno formy ok. 20 cm, a góra około 24 :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x