Chałka zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem, kupowałam mięciutką bułę z kruszonką w sklepie, wtedy jeszcze można było dostać w zwykłym sklepie dobre produkty nie okraszone chemicznymi roztworami. Ja zawsze uwielbiałam posmarowaną masłem. Jadłam bez mleka i innych dodatków. Po prostu dla mnie najprostsza była najlepsza. Niestety chałka w sklepach ustąpiła innym rodzajom pieczywa. Czasami nad tym ubolewam bo raz na jakiś czas mam chęć zjeść na śniadanie dobrą chałkę. Niestety raz w jednym ze znanym marketów kupiłam mini chałkę, która według mnie była zmiękczoną chemicznie bułą, która chyba nie widziała drożdży. Wyjście jest jedno po prostu raz na jakiś czas zafundować sobie domową. A uwierz mi wcale nie jest trudna, ona tylko na taką wygląda.
Jej przygotowanie wcale nie sprawiło mi problemów. Przyznaję opanowałam już chałkę z dwóch części i trzech. Kiedyś miałam już jedną próbę w zaplataniu czterech, ale splot był według mnie trudny i raz po raz musiałam zaczynać od nowa. Niestety na długi czas się zraziłam i dopiero wczoraj znowu poczułam się na siłach i wykonałam właśnie taką.
Chałka z 6 części jest prosta w wykonaniu, odrobina cierpliwości i podążanie za przepisem krok w krok, a wyjdzie Ci dokładnie taka sama. Ciasto jest bardzo elastyczne i nie ma z nim żadnych problemów podczas zaplatania. Wałeczki dają się fajnie rozciągać i nie urywają się.
Uwaga: ciasto szybko wysycha dlatego trzymaj je zawsze zakryte folią spożywczą podczas wyrastania oraz formowania.
Upieczoną chałkę najlepiej zjeść w ciągu kilku godzin, ewentualnie świeżą dobrze owinąć folią i zamrozić. W dowolnym czasie jeśli tylko będziemy mieli ochotę na chałkę wyciągnąć zamrożoną, dać jej odejść i dopiero odwinąć z folii.
TUTAJ znajdziesz zdjęcia z zaplatania chałki krok po kroku.
CHAŁKA Z 6 CZĘŚCI (SPLOTÓW) – NAJLEPSZY PRZEPIS
SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE:
ILOŚĆ: 1 bardzo duża chałka
- 4 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki suchych drożdży lub 20 g świeżych
- 3/4 szklanka mleka, ciepłego
- 1/4 szklanki cukru + 1 łyżeczka
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 4 łyżki masła lub margaryny, roztopionej
- 1 łyżeczka soli, płaska
DODATKOWO:
- 1 białko do posmarowania wierzchu
- 2-3 łyżki sezamu (niekoniecznie)
W
ciepłym
mleku
rozpuszczamy
drożdże
suche
lub
świeże
razem
z
łyżeczką
cukru.
Miseczkę
owijamy
folią
i
odstawiamy
na
10
min.
do
podrośnięcia.
Mąkę
przesiewamy
do
dużej
miski.
Dodajemy
sól
i
cukier.
Roztopione
jeszcze
ciepłe
masło
łączymy
z
jajkami
i
żółtkiem.
Dodajemy
do
mąki
razem
z
wyrośniętymi
drożdżami.
Wyrabiamy,
aż
ciasto
będzie
gładkie
i
elastyczne.
Formujemy
w
kulę
przekładamy
do
miski,
która
owijamy
folią
i
zostawiamy
na
około
1-1,5
godz
do
podwojenia
objętości.
Po
tym
czasie
ciasto
chwilę
wyrabiamy.
Dzielimy
na
6
części.
Formujemy
wałeczki
o
długości
40
cm.
Zaplatamy
chałkę
(TUTAJ
znajdziesz
dokładny
opis
ze
zdjęciami
z
wykonania),
następnie
przykrywamy
folią
i
odstawiamy
do
napuszenia
na
około
1
godzinę.
Przed
pieczeniem
smarujemy
dobrze
białkiem,
oprószamy
ziarnami
sezamu
i
wkładamy
do
rozgrzanego
piekarnika,
180
C
na
25-30
min
do
zarumienienia.
ZOBACZ moje inne przepisy na chałkę np. z kruszonką.
Komentarze
Czy można dodać owoce (mrożone) albo świeże?
Tak
Właśnie upiekłam moją pierwszą chałka???????? dziękuję za przepis,????
Ta chałka jest obłędna. Zrobiłam z połowy składników a i tak spora urosła????
Chałka rozpływa się w ustach, smakuję super!!
polecam