Rogaliki z ciasta francuskiego z nutella i płatkami migdałowymi. Szybkie w przygotowaniu rogaliki w kilka minut.
Do środka rogalików możesz dodać marmoladę, powidła, kostkę czekolady lub inny krem o gęstej konsystencji.
Rogaliki zaraz po upieczeniu są chrupiące z pysznym wnętrzem czekoladowym i płatkami migdałowymi.
Z jednego płata ciasta francuskiego wyjdzie ok. 6 – 7 średnich rogalików lub 12 mini rogalików. Na całą blaszkę warto kupić dwa płaty ciasta.
Uwielbiam te rogaliki przede wszystkim za szybkość przygotowania. Dosłownie 15 minut i rogaliki gotowe. Idealne rano na śniadanie.
ZOBACZ INNE PRZEPISY:
RURKI FRANCUSKIE Z KREMEM MASCARPONE
CIASTKA FRANCUSKIE Z BUDYNIEM I RODZYNKAMI
ROGALIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 6 – 7 rogalików
- 1 płat ciasta francuskiego ok. 300 g
- 6 – 7 łyżeczek kremu czekoladowego np. Nutella
- 2 – 3 łyżki płatków migdałowych
- 1 jajko + 1 łyżka mleka
PRZYGOTOWANIE:
Płat ciasta rozwijamy i kroimy w trójkąty. Na każdy nakładamy łyżeczkę kremu czekoladowego. Zwijamy rogaliki zaczynając od szerszego końca. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, starając się, aby koniec był pod rogalikiem. Smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka i obsypujemy posiekanymi płatkami migdałowymi. Pieczemy w temp. 200ºC przez ok. 15 – 18 minut do zarumienienia. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.