Znajdź swój przepis

Rogaliki z ciasta francuskiego

5 marca, 2023

Rogaliki z ciasta francuskiego z nutella i płatkami migdałowymi. Szybkie w przygotowaniu rogaliki w kilka minut.

Do środka rogalików możesz dodać marmoladę, powidła, kostkę czekolady lub inny krem o gęstej konsystencji.

Rogaliki zaraz po upieczeniu są chrupiące z pysznym wnętrzem czekoladowym i płatkami migdałowymi.

Z jednego płata ciasta francuskiego wyjdzie ok. 6 – 7 średnich rogalików lub 12 mini rogalików. Na całą blaszkę warto kupić dwa płaty ciasta.

Uwielbiam te rogaliki przede wszystkim za szybkość przygotowania. Dosłownie 15 minut i rogaliki gotowe. Idealne rano na śniadanie.

ZOBACZ INNE PRZEPISY:

RURKI FRANCUSKIE Z KREMEM MASCARPONE

CIASTKA FRANCUSKIE Z BUDYNIEM I RODZYNKAMI

rogaliki z ciasta francuskiego

ROGALIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 6 – 7 rogalików

  • 1 płat ciasta francuskiego ok. 300 g
  • 6 – 7 łyżeczek kremu czekoladowego np. Nutella
  • 2 – 3 łyżki płatków migdałowych
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka

PRZYGOTOWANIE:

Płat ciasta rozwijamy i kroimy w trójkąty. Na każdy nakładamy łyżeczkę kremu czekoladowego. Zwijamy rogaliki zaczynając od szerszego końca. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, starając się, aby koniec był pod rogalikiem. Smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka i obsypujemy posiekanymi płatkami migdałowymi. Pieczemy w temp. 200ºC przez ok. 15 – 18 minut do zarumienienia. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.

rogaliki z ciasta francuskiego
rogaliki z ciasta francuskiego

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x