Znajdź swój przepis

Rurki francuskie z kremem mascarpone – przepis

27 grudnia, 2013

Świetny pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego i stworzenie bardzo szybkiego deseru. Ciasto francuskie może być domowej roboty lub kupione w sklepie. Taka sama dowolność może być w stworzeniu kremu. Pasuje czekoladowy, śmietanowy lub z owocami. Ja polecam wypróbować z serkiem mascarpone, który według mnie pasuje do tych rurek idealnie. Rurki mogą być przechowywane bez kremu kilka dni, natomiast z nadzieniem maksymalnie jeden dzień. Po tym czasie ciasto zacznie mięknąć od kremu. Polecam dla dzieci, na imprezę lub uroczystość rodzinną. Szybkie i pyszne.  Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 20 -25 szt. rurek

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ( ok. 375 g )
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g śmietanki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

 

REKLAMA:

DODATKOWO:

  • cukier kryształ

 

REKLAMA:

 Ciasto francuskie ( ważne, aby było prosto z lodówki ) wyciągamy i wycinamy paski o szer. około 1,5-2 cm. Foremki do rurek lekko smarujemy masłem i nawijamy pasek ciasta francuskiego tak, aby brzegi nachodziły na siebie. Postępujemy dokładnie tak samo z pozostałymi paseczkami, aż do ostatniego. Foremki z nawiniętym ciastem przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy wodą, następnie obsypujemy cukrem kryształem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 C na ok. 10- 15 minut, aż wierzch się zarumieni. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia, następnie delikatnie zsuwamy rurkę z foremki.

 Serek mascarpone chwilę miksujemy, następnie dodajemy śmietankę, cukier puder oraz cukier waniliowy. Łączymy mikserem. Przekładamy do szprycy cukierniczej lub rękawa i napełniamy rurki. Podajemy zaraz po przygotowaniu lub maksymalnie następnego dnia. Przechowujemy w lodówce. Smacznego.

Dołącz do dyskusji

  1. Pytanie a czy śmietanę wcześniej trzeba ubić i dodać do mascarpone czy taka wlać

    1. aneta Autor says:

      Nie trzeba ubijać.

  2. Nie chcę robić rurek, tylko upiec płaty ciasta i przełożyć kremem. Czy ten krem by pasował?

    1. Ilovebake says:

      Hej tak spokojnie możesz przełożyć tą masą płaty

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij