Świetny pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego i stworzenie bardzo szybkiego deseru. Ciasto francuskie może być domowej roboty lub kupione w sklepie. Taka sama dowolność może być w stworzeniu kremu. Pasuje czekoladowy, śmietanowy lub z owocami. Ja polecam wypróbować z serkiem mascarpone, który według mnie pasuje do tych rurek idealnie. Rurki mogą być przechowywane bez kremu kilka dni, natomiast z nadzieniem maksymalnie jeden dzień. Po tym czasie ciasto zacznie mięknąć od kremu. Polecam dla dzieci, na imprezę lub uroczystość rodzinną. Szybkie i pyszne. Pozdrawiam.
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 20 -25 szt. rurek
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ( ok. 375 g )
- 250 g serka mascarpone
- 200 g śmietanki 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
DODATKOWO:
- cukier kryształ
Ciasto francuskie ( ważne, aby było prosto z lodówki ) wyciągamy i wycinamy paski o szer. około 1,5-2 cm. Foremki do rurek lekko smarujemy masłem i nawijamy pasek ciasta francuskiego tak, aby brzegi nachodziły na siebie. Postępujemy dokładnie tak samo z pozostałymi paseczkami, aż do ostatniego. Foremki z nawiniętym ciastem przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy wodą, następnie obsypujemy cukrem kryształem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 C na ok. 10- 15 minut, aż wierzch się zarumieni. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia, następnie delikatnie zsuwamy rurkę z foremki.
Serek mascarpone chwilę miksujemy, następnie dodajemy śmietankę, cukier puder oraz cukier waniliowy. Łączymy mikserem. Przekładamy do szprycy cukierniczej lub rękawa i napełniamy rurki. Podajemy zaraz po przygotowaniu lub maksymalnie następnego dnia. Przechowujemy w lodówce. Smacznego.
Pytanie a czy śmietanę wcześniej trzeba ubić i dodać do mascarpone czy taka wlać
Nie trzeba ubijać.
Nie chcę robić rurek, tylko upiec płaty ciasta i przełożyć kremem. Czy ten krem by pasował?
Hej tak spokojnie możesz przełożyć tą masą płaty