Znajdź swój przepis

Mazurek bakaliowy na waflach

11 kwietnia, 2017

Mazurek bakaliowy na waflach ze świetnym kremem kakaowym wewnątrz i mnóstwem bakalii na wierzchu. Mazek wielkanocny nie wymaga pieczenia i do tego wygląda oszałamiająco. Polecam wypróbować ten przepis.

Do mazurka użyłam wafli tortowych, które były do kupienia w niedużych kwadratach, ale typowe duże wafle tortowe będą równie dobre. Użyć możesz także tych o okrągłym kształcie.

Mazurek bakaliowy na waflach nie wymaga pieczenia, a jedynie kilku godzin w lodówce do stężenia masy.

Masa użyta do środka jest niezwykle pyszna, słodka, kakaowa o mlecznym posmaku. Śliwki i żurawina przełamują jej smak i nadają kontrastu.

REKLAMA:

Do dekoracji wierzchu możesz użyć dowolnych bakalii. Ja tworzyłam z nich paseczki, ale możesz je ułożyć w innym kształcie. Polewa z ciemnej czekolady po stężeniu trzyma bakalie i do tego doskonale smakuje z masą.

Wafle po kilku godzinach w lodówce są miękkie i łatwo się kroją, ale musisz użyć ostrego noża.

Mazurek bakaliowy na waflach będzie gościł na pewno nie tylko w te święta wielkanocne, ale również w następnie. Przepyszny, prosty i do tego piękny.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na mazurki wielkanocne.

mazurek na waflach

MAZUREK BAKALIOWY NA WAFLACH

SKŁADNIKI NA MAZUREK:

REKLAMA:
  • 4 wafle tortowe
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 2 paczki herbatników, zmielonych
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 100 g zmielonych orzechów np. laskowych
  • 80 g suszonych śliwek, drobno pokrojonych
  • 50 g suszonej żurawiny
  • ok. 50 ml alkoholu np. rumu (opcjonalnie)

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 70 ml śmietanki kremówki 30%

DODATKOWO:

  • bakalie: rodzynki, orzeszki ziemne, suszona żurawina, orzechy nerkowca, orzechy laskowe, płatki migdałowe, wiórki kokosowe, migdały całe, skórka pomarańczowa, orzechy włoskie, drobno posiekane orzechy laskowe

Jajka miksujemy razem z cukrem nad parą wodną na jasną i puszystą masę. Miękkie masło miksujemy przez chwilę, następnie dodajemy stopniowo masę z jajek. Do masy przesiewamy kakao, mleko w proszku oraz dodajemy śliwki, rodzynki, żurawinę, orzechy oraz herbatniki. Wszystko dokładnie mieszamy i na koniec łączymy z ekstraktem oraz alkoholem (opcjonalnie). Formę o wym. 20×24 wykładamy papierem do pieczenia. Wafle ucinamy na kształt formy lub nakładamy na nie bezpośrednio masę. Na jeden wafel wykładamy 1/3 masy, przykrywamy drugim i ponownie wykładamy krem, przykrywamy trzecim i wykładamy ostatnią część masy, przykrywamy ostatnim waflem. Zostawiamy na 2 godz. w temp. pokojowej obciążając środek np. deską do krojenia (w ten sposób mazurek będzie płaski).
Kremówkę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do połączenia. Smarujemy wierzch mazurka i dowolnie dekorujemy bakaliami.

mazurek na waflach mazurek na waflach

mazurek na waflach mazurek na waflach mazurek na waflach

Dołącz do dyskusji

  1. Ile wcześniej przed światami można go zrobić? Ile wytrzyma w lodówce?

    1. aneta Autor says:

      Najlepiej 2-3 dni wczesniej :)

  2. Czemu masa mi się zważyła gdy dodałam masę z jajek do masła? :( czy powinnam poczekać aż masa z jajek ostygnie i dopiero po jakimś czasie dodać do masła? Dodawałam powoli

    1. Ilovebake says:

      Masło i masa z jajek powinny być w tej samej temp. I nie zmieniaj masła na margarynę

  3. Świetny pomysł ! Robiłam w ubiegłym roku i był pyszny <3

  4. Chciałabym to cudo przygotować na święta i mam pytanie: o jakie herbatniki chodzi? Jakiej wielkości mają być te paczki?

    1. Ilovebake says:

      Ja dodawałam takie po 250 g maślane herbatniki :)

    2. Dziękuję za odpowiedź!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij