Mazurek bakaliowy na waflach ze świetnym kremem kakaowym wewnątrz i mnóstwem bakalii na wierzchu. Mazek wielkanocny nie wymaga pieczenia i do tego wygląda oszałamiająco. Polecam wypróbować ten przepis.
Do mazurka użyłam wafli tortowych, które były do kupienia w niedużych kwadratach, ale typowe duże wafle tortowe będą równie dobre. Użyć możesz także tych o okrągłym kształcie.
Mazurek bakaliowy na waflach nie wymaga pieczenia, a jedynie kilku godzin w lodówce do stężenia masy.
Masa użyta do środka jest niezwykle pyszna, słodka, kakaowa o mlecznym posmaku. Śliwki i żurawina przełamują jej smak i nadają kontrastu.
Do dekoracji wierzchu możesz użyć dowolnych bakalii. Ja tworzyłam z nich paseczki, ale możesz je ułożyć w innym kształcie. Polewa z ciemnej czekolady po stężeniu trzyma bakalie i do tego doskonale smakuje z masą.
Wafle po kilku godzinach w lodówce są miękkie i łatwo się kroją, ale musisz użyć ostrego noża.
Mazurek bakaliowy na waflach będzie gościł na pewno nie tylko w te święta wielkanocne, ale również w następnie. Przepyszny, prosty i do tego piękny.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na mazurki wielkanocne.
MAZUREK BAKALIOWY NA WAFLACH
SKŁADNIKI NA MAZUREK:
- 4 wafle tortowe
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 250 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki mleka w proszku
- 2 paczki herbatników, zmielonych
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 100 g zmielonych orzechów np. laskowych
- 80 g suszonych śliwek, drobno pokrojonych
- 50 g suszonej żurawiny
- ok. 50 ml alkoholu np. rumu (opcjonalnie)
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 70 g gorzkiej czekolady
- 70 ml śmietanki kremówki 30%
DODATKOWO:
- bakalie: rodzynki, orzeszki ziemne, suszona żurawina, orzechy nerkowca, orzechy laskowe, płatki migdałowe, wiórki kokosowe, migdały całe, skórka pomarańczowa, orzechy włoskie, drobno posiekane orzechy laskowe
Jajka miksujemy razem z cukrem nad parą wodną na jasną i puszystą masę. Miękkie masło miksujemy przez chwilę, następnie dodajemy stopniowo masę z jajek. Do masy przesiewamy kakao, mleko w proszku oraz dodajemy śliwki, rodzynki, żurawinę, orzechy oraz herbatniki. Wszystko dokładnie mieszamy i na koniec łączymy z ekstraktem oraz alkoholem (opcjonalnie). Formę o wym. 20×24 wykładamy papierem do pieczenia. Wafle ucinamy na kształt formy lub nakładamy na nie bezpośrednio masę. Na jeden wafel wykładamy 1/3 masy, przykrywamy drugim i ponownie wykładamy krem, przykrywamy trzecim i wykładamy ostatnią część masy, przykrywamy ostatnim waflem. Zostawiamy na 2 godz. w temp. pokojowej obciążając środek np. deską do krojenia (w ten sposób mazurek będzie płaski).
Kremówkę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do połączenia. Smarujemy wierzch mazurka i dowolnie dekorujemy bakaliami.
Ile wcześniej przed światami można go zrobić? Ile wytrzyma w lodówce?
Najlepiej 2-3 dni wczesniej :)
Czemu masa mi się zważyła gdy dodałam masę z jajek do masła? :( czy powinnam poczekać aż masa z jajek ostygnie i dopiero po jakimś czasie dodać do masła? Dodawałam powoli
Masło i masa z jajek powinny być w tej samej temp. I nie zmieniaj masła na margarynę
Świetny pomysł ! Robiłam w ubiegłym roku i był pyszny <3
Chciałabym to cudo przygotować na święta i mam pytanie: o jakie herbatniki chodzi? Jakiej wielkości mają być te paczki?
Ja dodawałam takie po 250 g maślane herbatniki :)
Dziękuję za odpowiedź!