Babka pomarańczowa z kremem na bazie śmietankowego serka i skórką otartą z pomarańczy oraz naturalnym ekstraktem z pomarańczy z Brazylii Dr.Oetkera. Mocno aromatyczna babka, która będzie pięknie prezentowała się na stole i zaskoczy wszystkich domowników, dzięki ciekawej dekoracji.
Do przygotowania babki użyłam nie tylko świeżej pomarańczy, ale także produktów z nowej linii Dr. Oetkera ze świata natury.
Produkty są bardzo ciekawe i łączą w sobie naturalne składniki z różnych rejonów świata. Pachną nieziemsko i nie zawierają w sobie sztucznych barwników, konserwantów i polepszaczy. Ekstrakt naturalny z pomarańczy z Brazylii ma swoim składzie olej rzepakowy i ekstrakt pomarańczowy. Przecudny świeży smak pomarańczy od razu ożywi nie jednej wypiek.
W linii produktów znajdziesz cukry smakowe np. cukier ze skórką cytrynową z Włoch, cukier z wanilią Bourbon z Madagaskaru lub cukier trzcinowy z dodatkiem cynamonu z Cejlonu, przyprawy i ekstrakty. Cała linia jest godna uwagi i warta wypróbowania, a mnie już przekonała do siebie.
Wracając do wypieku babka pomarańczowa jest bardzo prosta w przygotowaniu i wystarczy pamiętać, aby ubić dobrze jajka z cukrem. Masa musi być puszysta, jasna i dosyć gęsta. To gwarant dobrze wyrośniętego ciasta.
Babka pomarańczowa idealnie łączy się z kremem, dzięki czemu nie tylko zyskuje kolejny smak, ale sprawia, że nie jest nudna i przewidywalna. Serek do kremu powinien być śmietankowy, kremowy i dosyć gęsty, aby nie spływał z babki. Ja dodałam trzy łyżki cukru pudru, ale możesz go dosłodzić według własnych upodobań.
Na wierzch dałam skórkę otartą ze świeżej pomarańczy, dla podkreślenia smaku. Natomiast możesz użyć także jajeczek wielkanocnych lub skórki pomarańczowej kandyzowanej.
Prosta, pyszna i mocno aromatyczna babka idealna w nadchodzące święta wielkanocne.
BABKA POMARAŃCZOWA Z KREMEM
SKŁADNIKI NA BABKĘ:
- 300 g mąki tortowej
- 250 g masła lub margaryny, roztopionej
- 1 szklanka cukru
- 6 jajek
- 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z pomarańczy z Brazylii Dr. Oetkera
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 pomarańczy
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- ok. 400 g serka śmietankowego kremowego
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z pomarańczy z Brazylii Dr.Oetkera
- skórka otarta z 1 pomarańczy
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy w kilku porcjach suche składniki. Następnie cały czas miksując wlewamy roztopione masło, naturalny ekstrakt z pomarańczy oraz skórkę z pomarańczy. Miksujemy tylko do połączenia. Formę na babkę smarujemy dokładnie masłem i oprószamy bułką tartą lub kaszką manną. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez około 40 min. do tzw. suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia i wyjmujemy delikatnie z formy.
Serek miksujemy razem z cukrem pudrem i ekstraktem. Przekładamy do woreczka cukierniczego zakończone tylką cukierniczą w kształcie dużej gwiazdki lub innej dowolnej i wyciskamy pasy na górze babki. Dekorujemy skórką startą z pomarańczy.
Babka wygląda świetnie ????