Bardzo słodka babka z mlekiem skondensowanym to mój kolejny faworyt w święta wielkanocne. Super smaczna, wilgotna z mlecznym posmakiem i lukrem na wierzchu.
Babkę uwielbiam za jej prosty przepis, tutaj naprawdę można mało zepsuć. Jej lekko mleczny posmak i delikatność, która wręcz rozpływa się w ustach.
Do babki ucieranej polecam dodać masło i w tym wypadku zrezygnować z margaryny. Smak będzie o wiele lepszy i delikatniejszy, a babka będzie bardziej wilgotna. Babkę możesz wykonać kilka dni wcześnie i przechowywać zawinięta, nie straci zbyt dużo na swoim smaku.
Babka ucierana z mlekiem skondensowanym to przepyszny wypiek, który będzie idealny na świąteczny stół wielkanocny. Muszę przyznać, że bardzo mi smakowała i mogę Ci polecić ten przepis bez żadnych wątpliwości.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki wielkanocne.
BABKA Z MLEKIEM SKONDENSOWANYM
SKŁADNIKI NA BABKĘ:
- 4 jajka
- 250 g mąki tortowej
- 200 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
- 100 g cukru
- 200 ml mleka skondensowanego, słodzonego
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA LUKIER:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2-3 łyżki mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Mąkę tortową przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło chwilę miksujemy następnie dodajemy cukier, mleko skondensowane, jajka oraz suche składniki. Na koniec dodajemy sól i ekstrakt i przez chwilę miksujemy. Formę na babkę (użyłam silikonowej) o śr. 26 cm i wysokości około 5 cm lub zwykłą smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą lub kaszką manną. Przekładamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 C przez około 40 min do tzw. suchego patyczka i zarumienia wierzchu. Babkę zostawiamy do wystudzenia.
Cukier puder przesiewamy i mieszamy razem z pozostałymi składnikami. Lukier powinien być gęsty, ale płynny. Polewamy ciasto i zostawiamy na chwilę do stężenia lukru.
Ta babka jest rewelacyjna zależnie od moich nastrojów do ciasta dodaje owoce pastę orzechową dżem nutellę zawsze wychodzi dzięki temu że można dodać różne smaki zawsze jest inna