Bardzo słodka babka z mlekiem skondensowanym to mój kolejny faworyt w święta wielkanocne. Super smaczna, wilgotna z mlecznym posmakiem i lukrem na wierzchu.
Babkę uwielbiam za jej prosty przepis, tutaj naprawdę można mało zepsuć. Jej lekko mleczny posmak i delikatność, która wręcz rozpływa się w ustach.
Do babki ucieranej polecam dodać masło i w tym wypadku zrezygnować z margaryny. Smak będzie o wiele lepszy i delikatniejszy, a babka będzie bardziej wilgotna. Babkę możesz wykonać kilka dni wcześnie i przechowywać zawinięta, nie straci zbyt dużo na swoim smaku.
Babka ucierana z mlekiem skondensowanym to przepyszny wypiek, który będzie idealny na świąteczny stół wielkanocny. Muszę przyznać, że bardzo mi smakowała i mogę Ci polecić ten przepis bez żadnych wątpliwości.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki wielkanocne.
BABKA Z MLEKIEM SKONDENSOWANYM
SKŁADNIKI NA BABKĘ:
- 4 jajka
- 250 g mąki tortowej
- 200 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
- 100 g cukru
- 200 ml mleka skondensowanego, słodzonego
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA LUKIER:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2-3 łyżki mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Mąkę tortową przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło chwilę miksujemy następnie dodajemy cukier, mleko skondensowane, jajka oraz suche składniki. Na koniec dodajemy sól i ekstrakt i przez chwilę miksujemy. Formę na babkę (użyłam silikonowej) o śr. 26 cm i wysokości około 5 cm lub zwykłą smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą lub kaszką manną. Przekładamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 C przez około 40 min do tzw. suchego patyczka i zarumienia wierzchu. Babkę zostawiamy do wystudzenia.
Cukier puder przesiewamy i mieszamy razem z pozostałymi składnikami. Lukier powinien być gęsty, ale płynny. Polewamy ciasto i zostawiamy na chwilę do stężenia lukru.




Dobry wieczór! Mam formę na babkę bez komina o średnicy 21 cm – czy powinnam zmienić jakoś proporcje czy mogę upiec jak jest w przepisie? Pozdrawiam serdecznie :)
Nie :)
Upiekłam. Zniknęła od razu! Bardzo smaczna
Super :)
Ta babka jest rewelacyjna zależnie od moich nastrojów do ciasta dodaje owoce pastę orzechową dżem nutellę zawsze wychodzi dzięki temu że można dodać różne smaki zawsze jest inna