Babka cytrynowa z kisielem o intensywnym smaku i aromacie cytryny. Wilgotna, puszysta babka doskonała w święta wielkanocne. Przepis prosty w przygotowaniu i bezproblemowy.
Babkę wykonałam z dodatkiem kisieli cytrynowych oraz skórki otartej z cytryny, dzięki czemu mamy babkę przepełnioną cytrusami, ale także o pięknym żółtym kolorze.
W przygotowaniu babki ważna jest temperatura składników, aby uniknąć zakalca zawsze dodawaj składniki o zbliżonej temperaturze pokojowej. Zazwyczaj wyciągam składniki na 3 godz. z lodówki lub wieczorem i zostawiam na noc. W przypadku tej babki masło trzeba roztopić i dodawać już całkowicie ostudzone.
Babka cytrynowa z tego przepisu możesz wykonać na ostatnia chwilę lub upiec 2-3 dni wcześniej. Nie straci zbyt dużo na swoim smaku.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki wielkanocne.
BABKA CYTRYNOWA Z KISIELEM
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 3 kisiele cytrynowe (proszek), bez cukru
- 1 szklanka cukru
- skórka otarta z 1 cytryny
- 100 g masła lub margaryny, roztopionej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 250 ml mleka
- szczypta soli
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz kisielem (proszkiem). Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na puszystą i sztywną pianę. Żółtka miksujemy razem z roztopionym masłem, cukrem oraz mlekiem. Dodajemy suche składniki oraz skórkę z cytryny i miksujemy tylko do połączenia. Następnie dodajemy pianę z białek i bardzo delikatnie mieszamy. Formę na babkę lub keksówkę 10×20 cm dokładnie smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą lub kaszka manną. Wykładamy ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez około 50 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia (najlepiej przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika) i oprószamy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
Czy można użyć innego kisielu tzn. smaku?
Tak :)
Jaka waga kisielu? tzn. opakowanie na kubek czy na 0.5 l wody
Na 0,5 l