Znajdź swój przepis

Babka cytrynowa z kisielem

14 kwietnia, 2017

Babka cytrynowa z kisielem o intensywnym smaku i aromacie cytryny. Wilgotna, puszysta babka doskonała w święta wielkanocne. Przepis prosty w przygotowaniu i bezproblemowy.

Babkę wykonałam z dodatkiem kisieli cytrynowych oraz skórki otartej z cytryny, dzięki czemu mamy babkę przepełnioną cytrusami, ale także o pięknym żółtym kolorze.

W przygotowaniu babki ważna jest temperatura składników, aby uniknąć zakalca zawsze dodawaj składniki o zbliżonej temperaturze pokojowej. Zazwyczaj wyciągam składniki na 3 godz. z lodówki lub wieczorem i zostawiam na noc. W przypadku tej babki masło trzeba roztopić i dodawać już całkowicie ostudzone.

Babka cytrynowa z tego przepisu możesz wykonać na ostatnia chwilę lub upiec 2-3 dni wcześniej. Nie straci zbyt dużo na swoim smaku.

REKLAMA:

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki wielkanocne.

babka cytrynowa

BABKA CYTRYNOWA Z KISIELEM

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 3 kisiele cytrynowe (proszek), bez cukru
  • 1 szklanka cukru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 100 g masła lub margaryny, roztopionej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 250 ml mleka
  • szczypta soli

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz kisielem (proszkiem). Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na puszystą i sztywną pianę. Żółtka miksujemy razem z roztopionym masłem, cukrem oraz mlekiem. Dodajemy suche składniki oraz skórkę z cytryny i miksujemy tylko do połączenia. Następnie dodajemy pianę z białek i bardzo delikatnie mieszamy. Formę na babkę lub keksówkę 10×20 cm dokładnie smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą lub kaszka manną. Wykładamy ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez około 50 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia (najlepiej przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika) i oprószamy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.

babka cytrynowa babka cytrynowa

babka cytrynowa babka cytrynowa

Dołącz do dyskusji

  1. Czy można użyć innego kisielu tzn. smaku?

  2. Jaka waga kisielu? tzn. opakowanie na kubek czy na 0.5 l wody

    1. aneta Autor says:

      Na 0,5 l

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij