Znajdź swój przepis

Babka cytrynowa z kisielem

14 kwietnia, 2017

Babka cytrynowa z kisielem o intensywnym smaku i aromacie cytryny. Wilgotna, puszysta babka doskonała w święta wielkanocne. Przepis prosty w przygotowaniu i bezproblemowy.

Babkę wykonałam z dodatkiem kisieli cytrynowych oraz skórki otartej z cytryny, dzięki czemu mamy babkę przepełnioną cytrusami, ale także o pięknym żółtym kolorze.

W przygotowaniu babki ważna jest temperatura składników, aby uniknąć zakalca zawsze dodawaj składniki o zbliżonej temperaturze pokojowej. Zazwyczaj wyciągam składniki na 3 godz. z lodówki lub wieczorem i zostawiam na noc. W przypadku tej babki masło trzeba roztopić i dodawać już całkowicie ostudzone.

Babka cytrynowa z tego przepisu możesz wykonać na ostatnia chwilę lub upiec 2-3 dni wcześniej. Nie straci zbyt dużo na swoim smaku.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki wielkanocne.

babka cytrynowa

BABKA CYTRYNOWA Z KISIELEM

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 3 kisiele cytrynowe (proszek), bez cukru
  • 1 szklanka cukru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 100 g masła lub margaryny, roztopionej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 250 ml mleka
  • szczypta soli

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz kisielem (proszkiem). Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na puszystą i sztywną pianę. Żółtka miksujemy razem z roztopionym masłem, cukrem oraz mlekiem. Dodajemy suche składniki oraz skórkę z cytryny i miksujemy tylko do połączenia. Następnie dodajemy pianę z białek i bardzo delikatnie mieszamy. Formę na babkę lub keksówkę 10×20 cm dokładnie smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą lub kaszka manną. Wykładamy ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez około 50 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia (najlepiej przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika) i oprószamy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.

babka cytrynowa babka cytrynowa babka cytrynowa babka cytrynowa

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czy można użyć innego kisielu tzn. smaku?

  2. Jaka waga kisielu? tzn. opakowanie na kubek czy na 0.5 l wody

    1. aneta Autor says:

      Na 0,5 l

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x