Ciasto korzenne Speculoos na herbatnikach z kremem korzennym oraz śmietankowym z polewą czekoladową. Bardzo prosty deser na świąteczny stół.
Krem Speculoos jest na bazie ciasteczek korzennych o słodkim, imbirowym i intensywnym smaku. Ciasto przełożone herbatnikami kakaowymi. Drugi krem jest leciutki, delikatny na bazie kremówki i mascarpone.
Całość oblana polewą czekoladową i oprószona rozdrobnionymi ciasteczkami korzennymi Speculoos.
Ciasto korzenne Speculoos to idealna propozycja na szybki deser w okresie świątecznym Korzenne smaki, herbatniki i czekolada to przepyszne połączenie.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.
CIASTO KORZENNE SPECULOOS (BEZ PIECZENIA)
SKŁADNIKI NA KREM KORZENNY:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 łyżki kremu Speculoos, czubate
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka miodu
- ok. 70 g śliwek suszonych*
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1/4 szklanki wody
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 100 g masła lub margaryny
- 80 g cukru
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki kakao
DODATKOWO:
- 2 opakowania herbatników, kakaowych
- kilka ciasteczek korzennych do oprószenia np. Speculoos
* śliwki na noc możemy zalać wodą z alkoholem w proporcji pół na pół.
Formę
o
wym.
24×24
cm
lub
podobną
wykładamy
papierem
lub
folią
i
układamy
herbatniki.
Żelatynę
zalewamy
wodą
i
zostawiamy
do
napęcznienia.
Następnie
przez
chwilę
podgrzewamy
w
mikrofali
i
mieszamy,
odstawiamy
do
wystudzenia.
Kremówkę
miksujemy
na
gęsty
krem,
następnie
dodajemy
po
łyżce
krem
Speculoos,
miód
(płynny),
cynamon
oraz
suszone
śliwki
pokrojone
na
kawałeczki.
Na
koniec
miksując
powoli
wlewamy
żelatynę.
Gotowy
krem
wykładamy
na
herbatniki
i
przykrywamy
kolejną
warstwą.
Kremówkę
miksujemy
razem
z
mascarpone
na
gęsty
krem.
Żelatynę
zalewamy
wodą
i
zostawiamy
do
napęcznienia.
Następnie
przez
chwilę
podgrzewamy
w
mikrofali
i
mieszamy,
odstawiamy
do
wystudzenia.
Dodajemy
przesiany
cukier
puder
i
powoli
wlewamy
żelatynę.
Wykładamy
na
herbatniki.
Przykrywamy
ostatnią
warstwą
herbatników.
Wszystkie
składniki
na
polewę
przekładamy
do
rondelka
i
mieszamy
do
rozpuszczenia.
Odstawiamy
do
lekkiego
wystudzenia
i
polewamy
herbatniki.
Przed
podaniem
rozdrabiamy
ciasteczka
korzenne
i
oprószamy
wierzch
ciasta.
Komentarze
Dziękuję za odpowiedź ????
Gdzie można kupić krem sepcloous?
najlepiej w dużych supermarketach
Polecam z lidla
Zainspirowałam się Twoim przepisem i zrobiłam ciasto z kremem speculoos. Upiekłam wilgotne ciasto czekoladowe zamiast herbatników. Niestety po połączeniu kremu ciasteczkowego i śmietany masa okropnie się zwarzyła, udało mi się ją uratować podgrzewając całość aż zrobiła się gładka. Kiedy masa zaczęła gęstnieć, dodałam trochę ubitej śmietany z części przeznaczonej na krem śmietanowy, aby nadać choć trochę puszystości. W efekcie ciasto wyszło, nikt by nie poznał, że miało być inaczej. Całość pyszna, jednak smak speculoos nie za bardzo się wyróżniał.
U mnie też masa się zwarzyła. Dziękuję za podpowiedź. Podgrzałam masę i może uda się uratować całość.