Kostka winogronowa bez pieczenia z galaretką i bananami zatopionymi w pysznej masie. Ciasto bardzo delikatne w smaku, idealne na letni deser, który nie wymaga zbyt dużo przygotowań.
Herbatniki w cieście możesz zastąpić np. okrągłymi lub podłużnymi biszkoptami.
Jogurt do masy z bananami najlepiej, aby był gęsty typu greckiego. Banany przed dodaniem do masy można skropić sokiem z cytryny, aby zbyt szybko nie ciemniały.
Winogrona do ciasta dodajemy w całości lekko je wciskając w masę. W ten sposób podczas krojenia galaretka nie będzie nam się oddzielała.
Kostka winogronowa to przepyszne ciasto z mnóstwem owoców. Lekkie, delikatne i można je przygotować bez użycia piekarnika.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.
KOSTKA WINOGRONOWA
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 800 g jogurtu naturalnego, greckiego
- 4 banany
- 3 galaretki cytrynowe
- 400 ml gorącej wody
- ok. 600 g winogron
- 2 galaretki agrestowe
- 600 ml gorącej wody
DODATKOWO:
- herbatniki maślane
Formę
o
wym.
24×24
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia
i
układamy
jeden
obok
drugiego
herbatniki.
Galaretki
cytrynowe
mieszamy
w
400
ml
gorącej
wodzie.
Zostawiamy
do
wystudzenia.
Do
jogurtu
w
temp.
pokojowej
powoli
wlewamy
ostudzoną
galaretkę
cały
czas
miksując.
Następnie
dodajemy
pokrojonego
banana
w
niewielką
kostkę
i
mieszamy.
Gotową
masę
wylewamy
na
herbatniki
i
wkładamy
do
lodówki
do
lekkiego
stężenia.
Galaretki
agrestowe
rozpuszczamy
w
gorącej
wodzie
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Umyte
i
osuszone
winogrona
układamy
na
masie
jogurtowej
lekko
je
wciskając.
Ponownie
wkładamy
do
lodówki,
aż
masa
zetnie
się
jeszcze
bardziej.
Następnie
na
winogrona
wykładamy
tężejącą
galaretkę
agrestową.
Wkładamy
do
lodówki
na
min.
4
godziny
lub
całą
noc.
Komentarze
Czy agrestowe galaretki rozpuszczalny w tych 600 ml gorącej wody? I drugie pytanie: czy winogrona i banany można zastąpić truskawkami? Albo borówkami?
Dokładnie, agrestowe galaretki rozpuszczamy w 600 ml gorącej wody
Możesz zamienić owoce, ale wtedy zamień smak górnej galaretki
pysznie wygląda