Bardzo prosty przepis na placki białkowe w wersji również bezglutenowej. Mega puszyste wręcz piankowe doskonale smakują na śniadanie lub do przygotowania po treningu.
Mąki do placuszków użyłam tortowej, ale możesz dodać owsianej, kokosowej, ryżowej lub jaglanej. Opcji masz co najmniej kilka i może je zmieniać w zależności od upodobań.
Proszek do pieczenia możesz pominąć lub dodać do ciasta wtedy będą jeszcze bardziej puchate.
Placki białkowe wykonasz dosłownie w kilka chwil. Idealne na śniadanie lub kolacje. W sezonie będą cudownie smakowały ze świeżymi owocami, natomiast poza nim możesz dodać drobno pokrojone jabłka lub jeść z dodatkiem dżemu.
Placuszki sprawdzą się również dla osób dbających o linię. Cukier zwykły zastąp ksylitolem, a mąką pszenną np. zdrowszą owsianą.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na placki, naleśniki, racuchy.
PLACKI BIAŁKOWE
SKŁADNIKI NA PLACKI:
ILOŚĆ: ok. 6 dużych lub 12 mniejszych
- 3 białka, duże
- 3 łyżki cukru/ ksylitolu
- 1/3 szklanki mąki tortowej/ owsianej/kokosowej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Białka prosto z lodówki miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując dodajemy cukier. Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy przesianą mąkę razem z proszkiem w niewielkich porcjach. Na koniec dodajemy ekstrakt i chwilę miksujemy. Na średnio rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smażymy placuszki na złoty kolor.
Fajne, ale zdecydowanie za słodkie. Nawet dzieci narzekały. Polecam zmniejszyć ilość cukru.
Niestety nie
Fajny przepis dla dbających o linię polecam usmażyć je na oleju kokosowym „(nierafinowanym) będą dodatkowo pachnieć kokosem” <3 ;)