Wuzetka to klasyczne ciasto, które zapewne każdy zna i chociaż raz w swoim życiu jadł. Kakaowy biszkopt przełożony bitą śmietaną z odrobiną dżemu wiśniowego. Wuzetka wzięła swoją nazwę od warszawskiej trasy W-Z przy, której w latach 40-50 mieściła się cukiernia. Nazwa zawsze mnie zastanawiała i musiałam, w końcu się dowiedzieć jaka była jej historia.
Wuzetka jest ciastem mało skomplikowanym w wykonaniu, ale niech nie zmyli Cię jego prostota. Czasami w klasycznych przepisach drzemie niesamowity smak. Połączenie tych składników jest niezwykle pyszne i wręcz każdy składnik jest tutaj potrzebny.
Biszkopt wykonujemy jak każdy i nie ma tutaj żadnych udziwnień. Nasączamy go później naparem mocnej herbaty, jeśli lubisz możesz dodać niewielką ilość alkoholu np. rumu.
Bitą śmietanę należy bardzo dobrze ubić, aby była sztywną i podczas krojenia dobrze trzymała się ciasta. Pomiędzy warstwę ciasta i bitej śmietany dodajemy dżem wiśniowy lub swój ulubiony smak, ale według mnie wiśnia najlepiej tutaj pasuje. Dżemem możesz posmarować dwa blaty biszkoptowe i ułożyć na warstwie śmietankowej.
Wuzetka to ciasto, które przy różnorodności przepisów zostało trochę zapomniane, ale zawsze warto wracać do smaków sprzed lat. Jeśli nie masz pomysłu na ciasto lub chcesz wykonać coś klasycznego to ciasto jest idealne i na pewno będzie smakowało niejednej osobie, a przy tym pięknie prezentuje się na stole. Wuzetka jest także ciastem idealnym na Walentynki.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
WUZETKA
SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki kakao
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ ŚMIETANKOWĄ:
- 600 ml śmietanki kremówki 30%
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki gorącej wody
SKŁADNIKI NA PONCZ:
- 1/2 szklanki mocnego naparu herbacianego
SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:
- 70 g gorzkiej czekolady
- 70 ml śmietanki kremówki 30%
DODATKOWO:
- ok. 200 dżemu wiśniowego
- 150 ml śmietanki kremówki 30% (opcjonalnie)
Białka
oddzielamy
od
żółtek
i
miksujemy
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
pianę.
Pod
koniec
miksowania
dodajemy
powoli
cukry.
Zmniejszając
obroty
miksera
do
minimum
dodajemy
po
jednym
żółtku.
Suche
składniki
przesiewamy
bezpośrednio
do
piany
w
kilku
porcjach.
Po
dodaniu
każdej
bardzo
delikatnie
mieszamy
dużą
łyżką
drewnianą
lub
szpatułka,
aby
piana
jak
najmniej
opadła.
Formę
o
wym.
24×24
lub
lekko
większą
smarujemy
lekko
masłem
i
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Przekładamy
ciasto,
wyrównujemy
i
pieczemy
w
temp.
170
C
przez
ok.
30-35
min
(góra-dół
bez
termoobiegu).
Sprawdzamy
patyczkiem,
jeśli
jest
suchy
biszkopt
jest
gotowy.
Po
wyjęciu
z
piekarnika
biszkopt
upuszczamy
z
wys.
30-40
cm
na
zabezpieczoną
podłogę
lub
blat
stołu.
W
ten
sposób
biszkopt
nie
opadnie.
Studzimy
i
przekrawamy
na
dwie
części
(dolna
może
być
lekko
większa).
Żelatynę
rozpuszczamy
w
gorącej
wodzie,
zostawiamy
do
wystudzenia.
Kremówkę
ubijamy
na
sztywną
masę.
Dodajemy
przesiany
cukier
puder
i
powoli
wlewamy
ostudzoną
żelatynę.
Biszkopt
układamy
w
formie
i
nasączamy
połową
ponczu
(wszystkie
składniki
połączone
ze
sobą).
Smarujemy
dżemem
wiśniowym
i
wykładamy
bitą
śmietanę.
Przykrywamy
drugim
blatem
biszkoptowym,
nasączamy.
Kremówkę
mocno
podgrzewamy,
dodajemy
kawałki
czekolady.
Chwilę
zostawiamy
i
następnie
mieszamy,
aż
powstanie
gładka
polewa.
Wylewamy
na
ciasto
i
wkładamy
do
lodówki
na
min.
kilka
godzin
lub
całą
noc.
Przed
podaniem
wykonujemy
opcjonalnie
kleksy
z
ubitej
śmietany.
Komentarze
Jeśli do kremu zamiast żelatyny dodam 250g mascarpone powinnam zwiększyć ilość cukru ? ????
Tak, można zwiększyć o 1-2 łyżki