Znajdź swój przepis

Kruche ciasteczka kakaowe

1 grudnia, 2020

Kruche ciasteczka kakaowe, który są proste w przygotowaniu z kilku składników. Niezwykle delikatne, kruche i leciutkie o intensywnym kakaowym smaku.

Ciasteczka możesz wykrawać z dowolnych foremek lub upieczone użyć jako spód pod sernik.

Kruche ciasteczka kakaowe z tego przepisy wykonasz z kilku prostych składników i mogą leżeć nawet do 2 tygodni w szczelnym pojemniku.

Domowe kruche ciasteczka to fajny sposób na spędzenie czasu z dzieckiem przy ich przygotowaniu.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasteczka.

Kruche ciasteczka

KRUCHE CIASTECZKA KAKAOWE

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: 2 blaszki ciasteczek

  • 1 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 2 1/2 łyżki kakao
  • 250 g masła lub margaryny, zimnej
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Wszystkie składniki powinny być prosto z lodówki.
Mąki przesiewamy razem z cukrem pudrem i kakao. Następnie dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Na koniec dodajemy żółtka, śmietanę, wanilię i wszystko razem szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe owijamy folią i wkładamy na 2 godz. do lodówki. Po tym czasie stolnicę oprószamy mąką i rozwałkowujemy ciasto an grubość około 0,5 cm i wykrawamy foremkami o dowolnej średnicy. Pieczemy w temp. 190 C przez 12-15 min. Ostudzone ciasteczka możemy oblać polewą czekoladową.

Kruche ciasteczka Kruche ciasteczka

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Co oznacza 11/2 szklanki mąki?

    1. 1 i 1/2 błąd spacji

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x