Kruche ciasteczka kakaowe, który są proste w przygotowaniu z kilku składników. Niezwykle delikatne, kruche i leciutkie o intensywnym kakaowym smaku.
Ciasteczka możesz wykrawać z dowolnych foremek lub upieczone użyć jako spód pod sernik.
Kruche ciasteczka kakaowe z tego przepisy wykonasz z kilku prostych składników i mogą leżeć nawet do 2 tygodni w szczelnym pojemniku.
Domowe kruche ciasteczka to fajny sposób na spędzenie czasu z dzieckiem przy ich przygotowaniu.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasteczka.
KRUCHE CIASTECZKA KAKAOWE
SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: 2 blaszki ciasteczek
- 1 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- 2 1/2 łyżki kakao
- 250 g masła lub margaryny, zimnej
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Wszystkie składniki powinny być prosto z lodówki.
Mąki przesiewamy razem z cukrem pudrem i kakao. Następnie dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Na koniec dodajemy żółtka, śmietanę, wanilię i wszystko razem szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe owijamy folią i wkładamy na 2 godz. do lodówki. Po tym czasie stolnicę oprószamy mąką i rozwałkowujemy ciasto an grubość około 0,5 cm i wykrawamy foremkami o dowolnej średnicy. Pieczemy w temp. 190 C przez 12-15 min. Ostudzone ciasteczka możemy oblać polewą czekoladową.
Witam czy można tylko na mące pszennej bez krupczatki?
Tak :)
Co oznacza 11/2 szklanki mąki?
1 i 1/2 błąd spacji