Znajdź swój przepis

Kostka wiśniowa tiramisu

27 listopada, 2020

Kostka wiśniowa tiramisu na bazie lekkiego biszkoptu z zatopionymi wiśniami w galaretce, biszkopcikami i kremem mascarpone. Ciasto jest leciutkie, kremowe i lekko kwaśne.


Podstawą ciasta jest leciutki biszkopt, który można delikatnie nasączyć np. odrobiną amaretto.

Następna warstwa to wiśnie w galaretce. U mnie wiśnie rozmrożone były dodane na biszkopt i dopiero zalane galaretką, natomiast polecam wymieszać razem i dopiero wykładać na ciasto.

Kolejna warstwa to biszkopty podłużne zatopione w naparze z kawy. Całość przykryta słodką warstwą kremu z mascarpone. Wierzch możesz oprószyć kakao jeśli lubisz ciasta o intensywniejszych smakach.

Kostka wiśniowa tiramisu to wielowarstwowy deser, który jest leciutki i delikatny.

kostka wiśniowa

WIŚNIOWA KOSTKA TIRAMISU

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 5 jajek, dużych
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju np. rzepakowego
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ WIŚNIOWĄ:

  • 2 x galaretka wiśniowa
  • 700 ml gorącej wody
  • ok. 400-500 g wiśni świeżych lub mrożonych

SKŁADNIKI NA KREM MASCARPONE:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 350 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru

SKŁADNIKI NA NAPAR Z KAWY:

  • 1 szklanka gorącej wody
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka likieru Amaretto (opcjonalnie)

DODATKOWO:

  • 1 opakowanie biszkoptów podłużnych

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 25×35 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Jajka powinny być w temp pokojowej. Mąki przesiewamy razem z proszkiem do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywna piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki oraz olej. Mieszamy dużą łyżka lub szpatułką delikatnie za każdym razem tylko do połączenia składników. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 35-40 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Galaretki zalewamy gorącą wodą i zostawiamy do wystudzenia. Wkładamy do lodówki, aż do lekkiego stężenia. Mieszamy z wiśniami (mrożone wcześniej rozmrażamy) i wykładamy na biszkopt.
Wszystkie składniki na napar z kawy mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Następnie zatapiamy po jednym biszkopcie i układamy na tężejącej galaretce. Na czas przygotowania kremu wkładamy do lodówki.
Śmietankę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Na koniec dodajemy przesiany cukier puder i chwilkę miksujemy. Wykładamy na biszkopty tworząc za pomocą szpatułki z rowkami fale. Wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki.

kostka wiśniowa

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x