Piernik świąteczny z tego przepisu możesz wykonać tuż przed świętami i będzie idealny. Piernik jest od razu mięciutki i wilgotny. Przełożony jest marmoladą i masą mleczną na bazie mleka w proszku. Całość polana polewą z gorzkiej czekolady. Jeden z lepszych pierników, które zrobisz na ostatnią chwilę.
Piernik jest bardzo delikatny, puszysty i leciutki dzięki dodaniu herbaty oraz oleju. Nie trzeba czekać kilku tygodniu, aż zmięknie.
Bardzo dobrze się przechowuje i po upieczeniu spokojnie możesz leżeć nawet tydzień w lodówce.
Do piernika dodałam marmoladę wieloowocową, ale możesz użyć swojego ulubionego smaku, najważniejsze, aby była twarda i gęsta. Poza tym smak to już kwestia gustu.
Masa mleczna jest niesamowicie pyszna i słodka. Jeśli zaraz po wykonaniu będzie rzadka wkładamy ją na chwilę do lodówki i ładnie stężeje. Idealnie pasuje jako przełożenie piernika i fajnie współgra z marmoladą. Jeśli nie przepadasz za takimi mlecznymi kremami możesz zastąpić je kremem grysikowym na bazie kaszki manny.
Piernik świąteczny jest przepyszny, szybki i nie sprawia problemów podczas pieczenia. W święta to jeden z tych przepisów tzw. „pewniaków”. Idealnie skomponowany, ładnie się kroi i dobry do przewożenia.
PIERNIK ŚWIĄTECZNY
SKŁADNIKI NA PIERNIK:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 250 g miodu
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka mocnej herbaty, ostudzonej
- 3 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki przyprawy do piernika, domowej lub gotowej
- 1 łyżka kakao
SKŁADNIKI NA KREM MLECZNY:
- 200 g masła lub margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/3 szklanki mleka
- 3/4-1 szklanka mleka w proszku
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 70 g gorzkiej czekolady
- 70 ml śmietanki kremówki 30%
DODATKOWO:
- ok. 400 g marmolady, ulubionej
Mąkę przesiewamy razem z sodą, proszkiem, przyprawą oraz kakao.
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i jeszcze miksujemy przez 2-3 min. Zmniejszamy obroty miksera na średnie i dodajemy po jednym żółtku, powoli wlewamy płynny miód (jeśli jest stały można lekko podgrzać i ostudzić), olej oraz herbatę. Cały czas miksując na wolnych obrotach dodajemy suche składniku w kilku porcjach. Trzy formy o wym. 24×24 lub większe smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na trzy części. Można upiec także jedna po drugiej. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 15-20 min do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy.
Masło, cukry oraz mleko przekładamy do rondelka i podgrzewamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do wystudzenia. Dodajemy przesiane mleko w proszku i mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji (jeśli jest za rzadka można włożyć na chwilę do lodówki).
Jeden blat piernikowy układamy w formie, smarujemy połową marmolady. Przykrywamy drugim blatem piernikowym, wykładamy masę mleczną. Przykrywamy trzecim blatem i smarujemy marmoladą.
Kremówkę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki gorzkiej czekolady i zostawiamy na 2 min. Po tym czasie mieszamy i polewamy wierzch ciasta. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin lub całą noc.
Najlepszy piernik ever! Mąż nie mógł się nim najeść 🙂🙂 jutro dzień Babci i Dziadka w przedszkolu, więc wracam kolejny raz….🙂💖
Dziękuję bardzo :)
Super przepis. Na polewę stosuję lukier z cytryny i cukru. Genialny posmak.
Czy może być blacha 25×35
Trzeba zwiększyć składniki tak o 1/4 :)
Niezmiennie od 3-4 lat mój must have na święta ❤️
Dziękuję :)
Przepyszny piernik. U mnie trzecie Boże Narodzenie jak go robię. Jak się ogromnie cieszę, że trafiłam na ten przepis. Moim zdaniem nie ma lepszego. Właśnie upieklam placki i jeszcze czeka mnie przełożenie kremem.
Przepyszny piernik
Cała rodzina przepada za nim. Dodaję marmoladę pomarańczową z cynamonem ♥️
Dziękuję :)
Witam serdecznie :) Chcę zrobić to ciasto na święta, jednak nie lubię posmaku sody, czym można ją zastąpić? Czy wystarczy dać więcej proszku do pieczenia? Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego :)
Można poł sody zastąpić proszkiem :)
Przepis jest super tylko trzeba uważać na krem aby nie był za rządki ja zmieniłam na inny(od Milky weya) a teraz chcę zrobić grysikowy
Krem na mlekiem w proszku nie wychodzi za rzadki bo szybko tężeje ja używam takiego kremu do tynkowania tortu i jest sztywny i stabilny
Dziękuję za ten przepis ❤
Jest genialny. Mój mąż jest totalnie uzależniony od tego piernika i gości on u nas nie tylko w święta. Przepyszne, puszyste ciasto. Lepszy niż pierniczki alpejskie 🥰
Pyszny puszysty rewelacja☺️
Piekę regularnie. Ciasto miód-malina ❤️Smaruję powidłami śliwkowymi a na polewę robię lukier z cukru pudru i cytryny. Przepychota!
Witam
Dodałam mleko w proszku do cieplej masy maślanej
Czy krem wyjdzie?
Jest bardzo rzadki
Czy jeśli upiekę ciasto w całości a nie każdy blat osobno to czy muszę potroić listę składników?
Nie, jeśli proporcja blaszki będzie podobna co w przepisie :)
Czy tą masę z mlekiem w proszku można jeszcze dodatkowo zblendowač żeby wyszła gładka? 🙂 Planuję zrobić piernik na te święta 🙂
Tak lub przetrzec przez drobne sitko.
Upiekłam i jest pyszny :) zamiast przełożenia z mlekiem w proszku zrobiłam masę z mascarpone, śmietanki i białej czekolady. Mam pytanie czy mogę zamrozić ciasto z taką masą z białej czekolady? Jak najlepiej rozmrażać?
Mozna zamrozic szczelnie owinięty folia i później odmrazamy w temp pokojowej i dopiero zdejmujemy folie po odmrozeniu.
W opisie ciasta nie jest napisane że wlewałam się olej, proszę poprawić
Jest w przygotowaniu tylko proszę doczytać :)
Ile tu trzeba mleka w proszku?
3/4 lub 1 cała szklanka :)
Dzień dobry, może Pani zdradzić ile dni wcześniej można upiec ciasto aby na święta było nadal świeże i smaczne. Chciałbym upiec ciasto dziś 21.12 a przełożyć 24.12. Czy to według Pani dobry pomysł?
Pozdrawiam i życzę wesołych świąt. Kasia
Tak, będzie ok :)
Jak dlugo moze stać przełożony już piernik?
Spokojnie kilka dni :)
Ile piec za jednym razem cały placek?
Około 40-50 minut do tzw. Suchego patyczka
Tak :)
Pyszny. Robi się expresowo. Właśnie zamiast marmolady dałam domowe powidło.
Żeby było szybciej upiekłam jeden duży placek i podzieliłam na 3 blaty.
Też się udało????.
Czy marmoladę można czymś zastąpić?
Można np. Dobrymi powidłami śliwkowymi ????
Witam
Czy można całość ciasta upiec za jednym razem i później tylko przekroić piernik na 3 części?
Tak :)
W ubiegłym roku z tego przepisu zrobiłam pierwszy raz piernika , tak wszystkim smakował , ze w tym roku nie dają spokoju , ten piernik musi być
Super :)
Przepyszny.A czy jest składnik, którym można zastąpić mleko w proszku? Corka ma alergie
Możesz zrobić krem grysikowy i dodać kaszkę manna
Czy robił ktoś ten piernik w keksówce?jak z proporcjami?
Ten piernik to najlepsze ciasto jakie można sobie wymarzyć na święta Bożego Narodzenia. Nieraz jednak zdarza mi się go upiec w ciągu roku bo tak za nim tęsknię.
Super :)
Jaka jest pojemność szklanki?
250 ml
Najlepiej wielokwiatowy
Witam serdecznie jeżeli chce zrobić piernik na blaszce 25/40 to podwoić proporcję czy zrobić z półtorej porcji?
Lepiej podwoić
Mam pytanie czym można zastąpić miód. Mam chęć go zrobić lecz nie po drodze mi z miodem.
Może być też melasa :)
Robiłam 2 razy. Za pierwszym wyszło pycha, za drugim super urosło, po czym po upieczeniu opadło i zrobił się zbity zakalec. Co mogło być powodem?
moze zbyt dlugie miksowanie?
Ciasto rewelacyjne
Ja zrobiłam z masa budyniowa bo mąż nie kupił mleka w proszku
W połączeniu z domowymi powidłami pychota.
Dziękuję za przepis, to ciasto to jest poezja. Wyszło pyszne, goście zachwyceni. Napewno zagosci ten przepis u mnie na stałe. Pozdrawiam.
Nigdzie nie mogę znaleźć marmolady :( dżem lub konfitura się nada?
Najlepszy piernik jaki jadłam mega!!
Piernik jest prze-pyszny :) rodzina zażyczyła sobie na święta, tak wszystkim smakował :) i już zadomowił u nas na stałe :)
Bardzo pięknie dziękuję za ten przepis . Życzę wszystkiego dobrego , wesołych świąt, spełnienia marzeń :) pozdrawiam
Jeszcze jedno pytanko. Będę piekła każdy spód po kolei. Czy pozostała masa na ciasto moz3 po prostu czekać czy lepiej wstawić ja do lodówki. Z góry dziękuję za informację. Pozdrawiam. I zycz3 wesołych świąt Bożego Narodzenia
lepiej do lodowki
Będę piekła jutro. Mam pytanko pieczemy z termoobiegiem cze bez. Z góry dziękuję za informację. Pozdrawiam
Bez :)
Dziękuję
Wczoraj zabrałam się za pieczenie, z rozpędu zrobiłam dwa ! :) Nie mogę się doczekać aż dzisiaj spróbuję !
Jestem zachwycona! tak jak zawsze ze stresu coś mi nie wychodzi, tak tym razem wszystko wyszło rewelacyjnie. Piernik idealny wilgotny, a krem to totalna bomba – dodałam odrobinę mniej cukru, i jest nieziemski.
Nie doczytałam że miód musi być prawdziwy i dałam sztuczny :( czy to oznacza że piernik nie wyjdzie? :(
Powinien wyjść
2-3 dni wczesniej :)
Lepiej zrobić ciasto upieczone i przechowywać w lodówce
A czy można upiec ciasto w jednej blaszce i pokroić na 3 blaty?
Tak :)
Ja upiekłam w jeden i po godzinie miałam wciąż mokry patyczek. Z wierzchu się lekko spalił :(
moze kwestia piekarnika
Pyszny! Nic dodać nic ująć! Goście się zajadali, no i mąż – co najważniejsze :D
Przepyszny Piernik! Zrobiłam go na te święta i jestem zachwycona smakiem. Upieklam w tortownicy 26cm(wyszedł dość wysoki..) dałam Powidla z wegierek do środka zamiast Marmolady i zamiast gorzkiej czekolady 1,5 mlecznej. Jest tak pyszny, że zagości na moim stole nie tylko w święta..
Dziękuję za przepis☺️
ile czasu piec jesli piecze się całośc ?
Po około godzinie sprawdzić patyczkiem czy suchy
A ma Pani przepis na jakiś krem na bazie kaszy manny? Pozdrawiam.
Zerknij na przepisy na miodównik :)
Upieklam dziś ciasto na święta no i… Zapomniałam dodać oleju, mam nadzieję, że nie będzie za suche :( miałam problem z masą mleczna, straszne grudki od mleka w proszku się robiły
Witam serdecznie a czy można upiec całe ciasto za jednym razem a potem podzielić na blaty? Czy koniecznością jest pieczenie 3 osobno :)?
Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za odpowiedź :)
Można upiec raz, ale wydłuży się czas pieczenia :)
Czy ten piernik musi być przechowywany w lodówce ?
Tak :)
Jakiego miodu należy użyć – sztucznego czy prawdziwego?
Prawdziwego
Czy można upiec ciasto w jednej blasze a potem po upieczeniu przekroić piernik na trzy części?
Tak :)
Czy mogę zamienić formę na tortownicę o średnicy 24 cm? nie wpłynie to na dopiekanie się środka ciasta?
Jaki jest wymiar blaszki do tych proporcji?
A będzie tu pasować masa bydyniowa z przepisu na snicersa? Zamiast tej masy na mleku w proszku?
Jak najbardziej :)
Piernik rewelacyjny – smakuje niczym pierniczki alpejskie.Upiekłam w całości i przekroiłam na 3 części – bez problemu.Jedyne co wymienię,to krem,bo ten z przepisu jest za słodki i zbyt luzny. Zrobię maślany, lub z kaszką – bez mleka w proszku. Na święta zrobię go na pewno.
Czy piernik jest wilgotny? czy nie jest za suchy?
Piernik wychodzi delikatny i wilgotny :)
Polecam przepis. piernik przepyszny. Na moje średnie umiejętności cukiernicze- piernik wyszedł na 5 !! :-)))
Zrobiłam dwukrotnie! Przepyszny, choć za pierwszym razem masa była strasznie lejąca.
A co zrobiła Pani za 2 razem ze wyszła gestsza masa?
Bardzo smakowicie wygląda ten piernik:) Porywam przepis:). Korzystając z okazji życzę zdrowych i wesołych Świąt:)
Dziękuję i wzajemnie Wesołych Świąt :)