Tarta z truskawkami i kruszonką to jeden z prostszych przepisów na letni deser. Pyszne kruche ciasto, duża ilość owoców i kruszonki na wierzchu.
Ciasto na tartę możesz przygotować dzień wcześniej, uformować z niego kulkę, owinąć folią i włożyć do lodówki. Schłodzone będzie się bardzo dobrze rozwałkowywało.
Jeśli podczas wałkowania oderwie ci się kawałek ciasta możesz na spokojnie wylepić pozostałym i nie będzie to miało wpływu na wygląd i smak.
Jeśli lubisz mocno słodkie i soczyste nadzienie dodać łyżkę cukru i łyżkę soku z cytryny. Wtedy warstwa truskawkowa będzie intensywniejsza w smaku.
Truskawki możesz zastąpić innymi owocami. Natomiast poza sezonem warto wykorzystać mrożone owoce, których wcześniej nie trzeba rozmrażać.
Wierzch to pyszna i chrupiąca kruszonka oprószona cukrem pudrem lub podawana z gałką lodów.
Przepyszny deser, który będzie doskonały na przeróżne spotkania i okazje.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
KRUCHE CIASTO OWSIANE Z TRUSKAWKAMI
TARTA Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ
SKŁADNIKI:
KRUCHE CIASTO
- 200 g mąki tortowej
- 3 łyżki cukru pudru
- 100 g zimnego masła
- 1 żółtko
- szczypta soli
KRUSZONKA
- 100 g mąki tortowej
- 3 łyżki cukru
- 50 g zimnego masła
DODATKOWO
- 350 – 400 g truskawek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego (w proszku)
- cukier puder do oprószenia
PRZYGOTOWANIE:
Formę na tartę o śr. 24 cm smarujemy lekko masłem i obsypujemy bułką tartą lub kaszką manną.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z cukrem pudrem. Dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtko oraz szczyptę soli i zagniatamy na jednolite i gładkie ciasto (na początku może się nieco kruszyć).
Na lekko podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto (wierzch również lekko podsypujemy, aby nie przywierał do wałka) na nieco większy placek od formy. Ciasto układamy w formie i dociskamy do dna i boków. Ścinamy nadmiar ciasta i wszędzie nakłuwamy widelcem. Owijamy folią i wkładamy na 30 minut do lodówki. Następnie pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 10 minut.
W międzyczasie przygotowujemy truskawki i kruszonkę. Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Obsypujemy mąką lub proszkiem budyniowym i dokładnie mieszamy.
Mąkę na kruszonkę mieszamy z cukrem. Dodajemy kawałki masła i rozdrabniamy palcami, aż powstanie kruszona.
Na podpieczony spód wykładamy truskawki i obsypujemy kruszonką. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 15 – 20 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub z gałką lodów.