Chatka Puchatka z bananami na herbatnikach z masę serową i polewą czekoladową.
Ciasto chatka puchatka to deser bez pieczenia, którego wykonananie jest banalnie proste.
Herbatniki mogą być maślane lub pełnoziarniste. Pod wpływem masy po kliku godzinach będą miękkie i można je pokroić na ładne kawałki.
Do masy serowej możesz użyć twarogu trzykrotnie zmielonego lub zwykłego z wiaderka dobrej jakości.
Banany w sezonie można zastąpić innymi owocami np. truskawkami, malinami o bardziej wyrazistym smaku.
Ciasto chatka puchatka z bananami to ciekawy i pomysłowy sposób na deser. Będzie smakował nie tylko dorosłym, ale także dzieciom. Większość pewnie z Was zna ten przepis z własnego domu.
TUTAJ znajdziesz zdjęcia krok po kroku z wykonania ciasta.
CHATKA PUCHATKA Z BANANAMI
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 500 g zmielonego twarogu np. z wiaderka
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 100 g masła
- 4 łyżki mleka w proszku
- 2 łyżki kakao
SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:
- 70 ml śmietanki kremówki 30%
- 70 g gorzkiej czekolady
DODATKOWO:
- 2 paczki herbatników maślanych
- 2 banany
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3-4 łyżki wiórków kokosowych
Na folii aluminiowej rozkładamy w pionie pięć rzędów herbatników i w poziomie po trzy.
Masło rozpuszczamy i zostawiamy do wystudzenia. Twaróg w temp. pokojowej miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem i mlekiem w proszku. Następnie cały czas miksując wlewamy masło. Dzielimy masę na dwie części z czego jedna troszkę większa. Do mniejszej dodajemy przesiane kakao i miksujemy. Wykładamy na warstwę herbatników i przykrywamy ponownie herbatnikami. Następnie wykładamy warstwę jasną i na środku układamy całe banany lekko skropione sokiem z cytryny. Podnosimy boki ciasta i formujemy trójkąt w środku z bananem. Zawijamy dokładnie folią i wkładamy na całą noc do lodówki. Kremówkę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Wylewamy równomiernie na ciasto i oprószamy wiórkami kokosowymi. Zostawiamy w lodówce na około 15 min. do stężenia.
Wygląda mega ale mam pytanie czy można to nadziać jakąś inną masą bo sera to ja nie lubię :(
Może mascarpone z kremówką lub krem budyniowy :)