Bułeczki drożdżowe ze śliwkami, kruszonką polane lukrem. Pyszne i słodkie drożdżówki z owocami, cynamonem i chrupiącą kruszonką.
Bułeczki są niesamowicie wilgotne, puszyste i długo zachowują swoją świeżość dzięki dodaniu do ciasta odrobiny oleju.
Świetny przepis do przygotowania z przeróżnymi owocami i nadzieniem.
Bułeczki drożdżowe to doskonały pomysł na piknik, drugie śniadanie lub podwieczorek.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
BUŁECZKI DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 12 bułeczek
CIASTO DROŻDŻOWE
- 500 g mąki pszennej
- 30 g drożdży świeżych lub 11 g suchych
- 1 jajko o temp. pokojowej
- 1 żółtko o temp. pokojowej
- 4 łyżki cukru
- 250 ml ciepłego mleka
- 80 g roztopionego masła
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
KRUSZONKA
- 100 g mąki tortowej
- 50 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 60 g zimnego masła
LUKIER
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka wody
DODATKOWO
- ok. 350 – 400 g śliwek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 jajko + 1 łyżka mleka
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Mąkę na kruszonkę mieszamy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy masło i dłońmi rozdrabniamy, aż powstanie kruszonka. Na czas przygotowania ciasta drożdżowego wkładamy do lodówki pod przykryciem.
Mąkę przesiewamy do miseczki i mieszamy razem z cukrem. W ciepłym mleku mieszamy drożdże suche lub świeże z łyżeczką cukru i mąki. Odstawiamy na ok. 5 – 10 minut do wyrośnięcia. Zaczyn wyrośnięty wlewamy do mąki, dodajemy jajko i żółtko i lekko mieszamy łyżką. Następnie zaczynamy wyrabiać ciasto dodając co chwilę roztopione masło i olej. Gotowe ciasto wkładamy do miski, przykrywamy folią lub ściereczką i zostawiamy na ok. 1 – 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto chwilkę wyrabiamy, następnie dzielimy na 12 – 14 równych części (można zmierzyć na wadze). Formujemy okrągłe kuleczki i układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach od siebie.
Dnem od szklanki zatopionej w mące wykonujemy na środku każdej bułeczki wgłębienie. Na środku każdej układamy kilka ćwiartek śliwek i lekko oprószamy cynamonem oraz kruszonką. Zostawiamy na ok. 15 minut do napuszenia pod przykryciem. Przed pieczeniem boki bułeczek smarujemy lekko roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 20 – 25 minut do zarumienienia. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia, następnie polewamy lukrem (wszystkie składniki mieszamy ze sobą, aż powstanie płynny lukier).