Znajdź swój przepis

Bułeczki drożdżowe ze śliwkami

5 września, 2023

Bułeczki drożdżowe ze śliwkami, kruszonką polane lukrem. Pyszne i słodkie drożdżówki z owocami, cynamonem i chrupiącą kruszonką.

Bułeczki są niesamowicie wilgotne, puszyste i długo zachowują swoją świeżość dzięki dodaniu do ciasta odrobiny oleju.

Świetny przepis do przygotowania z przeróżnymi owocami i nadzieniem. Do środka możesz dodać maliny, wiśnie truskawki, ale także budyń lub masę z twarogu.

Bułeczki drożdżowe to doskonały pomysł na piknik, drugie śniadanie lub podwieczorek.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO ZE ŚLIWKAMI NA OLEJU

KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI

CIASTO ZE ŚLIWKAMI I BEZĄ

bułeczki drożdżowe ze śliwkami

BUŁECZKI DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 12 bułeczek

CIASTO DROŻDŻOWE

  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g drożdży świeżych lub 11 g suchych
  • 1 jajko o temp. pokojowej
  • 1 żółtko o temp. pokojowej
  • 4 łyżki cukru
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 80 g roztopionego masła
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego

KRUSZONKA

  • 100 g mąki tortowej
  • 50 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 60 g zimnego masła

LUKIER

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka wody

DODATKOWO

  • ok. 350 – 400 g śliwek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Mąkę na kruszonkę mieszamy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy masło i dłońmi rozdrabniamy, aż powstanie kruszonka. Na czas przygotowania ciasta drożdżowego wkładamy do lodówki pod przykryciem.
Mąkę przesiewamy do miseczki i mieszamy razem z cukrem. W ciepłym mleku mieszamy drożdże suche lub świeże z łyżeczką cukru i mąki. Odstawiamy na ok. 5 – 10 minut do wyrośnięcia. Zaczyn wyrośnięty wlewamy do mąki, dodajemy jajko i żółtko i lekko mieszamy łyżką. Następnie zaczynamy wyrabiać ciasto dodając co chwilę roztopione masło i olej. Gotowe ciasto wkładamy do miski, przykrywamy folią lub ściereczką i zostawiamy na ok. 1 – 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto chwilkę wyrabiamy, następnie dzielimy na 12 – 14 równych części (można zmierzyć na wadze). Formujemy okrągłe kuleczki i układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach od siebie.
Dnem od szklanki zatopionej w mące wykonujemy na środku każdej bułeczki wgłębienie. Na środku każdej układamy kilka ćwiartek śliwek i lekko oprószamy cynamonem oraz kruszonką. Zostawiamy na ok. 15 minut do napuszenia pod przykryciem. Przed pieczeniem boki bułeczek smarujemy lekko roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 20 – 25 minut do zarumienienia. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia, następnie polewamy lukrem (wszystkie składniki mieszamy ze sobą, aż powstanie płynny lukier).

bułeczki drożdżowe ze śliwkami
drożdzówki ze sliwkami

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x