Znajdź swój przepis

Cukinia faszerowana po meksykańsku

2 września, 2023

Cukinia faszerowana po meksykańsku z czerwoną fasolą, kukurydzą i miąższem z cukinii. Przepyszne, leciutkie i zdrowe danie na obiad.

Przepis możesz wykonać bez użycia koncentratu wystarczy dodać jednego dużego pomidora malinowego o pokroić do na drobne kawałeczki.

W wersji bardziej ostrej do środka dodaj drobno posiekaną papryczkę chili.

W wersji mięsnej wykonaj z dodatkiem mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego. Danie będzie bardziej treściwe i sycące.

Uwielbiam ten przepis szczególnie latem, kiedy mamy dostęp do świeżych cukinii, a samo przygotowanie zajmuje kilka chwil. Sam farsz można wykonać nawet dzień wcześniej i napełniać go już kolejnego.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

KURCZAK Z BROKUŁAMI I CUKINIĄ

CIASTO CZEKOLADOWE Z CUKINIĄ I BORÓWKAMI

MAKARON Z ŁOSOSIEM I CUKINIĄ

cukinia faszerowana po meksykańsku

CUKINIA FASZEROWANA PO MEKSYKAŃSKU

SKŁADNIKI:

  • 3 średnie cukinie
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól oraz pieprz
  • 1 opakowanie mozzarelli w kuleczkach
  • 1 – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • garść pomidorków koktajlowych

PRZYGOTOWANIE:

Cukinię myjemy i przekrawamy wzdłuż. Następnie wydrążamy łyżeczką miąższ, który zostawiamy na później do podsmażenia.
Cebulę drobno siekamy, następnie podsmażamy na 2 łyżkach oleju przez kilka minut. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dalej smażymy 1 – 2 minuty. Dodajemy miąższ z cukinii, słodką oraz ostrą paprykę i podsmażamy do odparowania soku. Fasolę i kukurydzę odsączamy z zalewamy i dodajemy do cukinii razem z koncentratem oraz cukrem. Po kilku minutach doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Gotowym farszem napełniamy cukinię i układamy na blaszce lekko posmarowanej olejem i pieczemy w temp. 190ºC przez ok. 40 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia dodajemy kuleczki mozzarelli przekrojone na pół i pieczemy dalej. Podajemy obsypane natką pietruszki razem z połówkami pomidorków koktajlowych.

cukinia faszerowana po meksykańsku
cukinia faszerowana

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij