Cukinia faszerowana po meksykańsku z czerwoną fasolą, kukurydzą i miąższem z cukinii. Przepyszne, leciutkie i zdrowe danie na obiad.
Przepis możesz wykonać bez użycia koncentratu wystarczy dodać jednego dużego pomidora malinowego o pokroić do na drobne kawałeczki.
W wersji bardziej ostrej do środka dodaj drobno posiekaną papryczkę chili.
W wersji mięsnej wykonaj z dodatkiem mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego. Danie będzie bardziej treściwe i sycące.
Uwielbiam ten przepis szczególnie latem, kiedy mamy dostęp do świeżych cukinii, a samo przygotowanie zajmuje kilka chwil. Sam farsz można wykonać nawet dzień wcześniej i napełniać go już kolejnego.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO CZEKOLADOWE Z CUKINIĄ I BORÓWKAMI
CUKINIA FASZEROWANA PO MEKSYKAŃSKU
SKŁADNIKI:
- 3 średnie cukinie
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 puszka kukurydzy
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól oraz pieprz
- 1 opakowanie mozzarelli w kuleczkach
- 1 – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- garść pomidorków koktajlowych
PRZYGOTOWANIE:
Cukinię myjemy i przekrawamy wzdłuż. Następnie wydrążamy łyżeczką miąższ, który zostawiamy na później do podsmażenia.
Cebulę drobno siekamy, następnie podsmażamy na 2 łyżkach oleju przez kilka minut. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dalej smażymy 1 – 2 minuty. Dodajemy miąższ z cukinii, słodką oraz ostrą paprykę i podsmażamy do odparowania soku. Fasolę i kukurydzę odsączamy z zalewamy i dodajemy do cukinii razem z koncentratem oraz cukrem. Po kilku minutach doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Gotowym farszem napełniamy cukinię i układamy na blaszce lekko posmarowanej olejem i pieczemy w temp. 190ºC przez ok. 40 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia dodajemy kuleczki mozzarelli przekrojone na pół i pieczemy dalej. Podajemy obsypane natką pietruszki razem z połówkami pomidorków koktajlowych.