Ciasto tortowe z malinami i kremem czekoladowym oraz galaretką. Przepyszne, intensywnie czekoladowe ze świeżymi owocami sezonowymi.
Spód to biszkopt kakaowy wykonany w tradycyjny sposób i nasączony odrobiną mocnego naparu z herbaty. Leciutki, puszysty rewelacyjnie sprawdza się pod owoce.
Kolejna warstwa to maliny zatopione w galaretce o tym samym smaku. Soczyste i słodkie owoce są idealnym dopełnieniem smaków w cieście.
Wierzch to krem na bazie gorzkiej czekolady i kremówki. Duża porcja czekolady, która tworzy leciutką jak pianka warstwę. Delikatnie ją zagęściłam żelatynę, aby podczas upałów nie spływała z ciasta. Jeśli nie lubisz żelatyny możesz dodać zamiennie śmietan-fix.
Ciasto tortowe z malinami i kremem będzie idealne na uroczystości, spotkania lub imprezy. Przepyszne, lekkie i zarazem intensywne w smaku.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z malinami.
CIASTO TORTOWE Z MALINAMI I KREMEM
SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:
- 600 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g gorzkiej czekolady
- 3-4 łyżki cukru pudru
-
2 łyżeczki żelatyny*
- 1/4 szklanki wody
DODATKOWO:
- 2 galaretki malinowe
- 700 ml gorącej wody
- ok. 400 g malin
- posypka czekoladowa lub starta czekolada
* żelatynę możesz zastąpić np. śmietan-fixem
1 szklanka o pojemności 250 ml
Formę
o
wym.
24×24
cm
lub
nieco
większą
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Składniki
na
biszkopt
powinny
być
w
temp.
pokojowej.
Mąkę
przesiewamy
z
proszkiem
i
kakao.
Białka
oddzielamy
od
żółtek
i
miksujemy
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
piankę.
Pod
koniec
miksowania
dodajemy
stopniowo
cukier,
aż
masa
będzie
gęsta
i
lśniąca.
Następnie
zmniejszamy
obroty
miksera
do
minimum
i
dodajemy
po
jednym
żółtku.
Za
pomocą
dużej
łyżki
drewnianej
lub
szpatułki
dodajemy
w
kilku
niedużych
porcjach
suche
składniki
i
delikatnie
mieszamy.
Wykładamy
do
formy
i
pieczemy
w
temp.
170
C
przez
około
30-35
min
do
tzw.
suchego
patyczka.
Po
upieczeniu
zostawiamy
do
wystudzenia
(możemy
lekko
nasączyć
biszkopt
np.
naparem
z
herbaty,
cukru
i
ewentualnie
odrobiny
alkoholu).
Galaretki
rozpuszczamy
w
gorącej
wodzie,
zostawiamy
do
wystudzenia.
Wkładamy
do
lodówki,
aż
zacznie
być
tężejąca.
150
ml
kremówki
mocno
podgrzewamy
i
dodajemy
kawałki
czekolady,
mieszamy
do
całkowitego
rozpuszczenia.
Zostawiamy
do
wystudzenia,
ale
musi
być
jeszcze
płynna.
Żelatynę
zalewamy
zimną
wodą
i
zostawiamy
do
napęcznienia.
Następnie
chwilkę
podgrzewamy
i
mieszamy
do
rozpuszczenia
(nie
wolno
doprowadzić
do
wrzenia).
Zostawiamy
do
wystudzenia.
Kremówkę
miksujemy
na
sztywną
masę,
następnie
dodajemy
przesiany
cukier
puder.
Za
pomocą
łyżki
lub
trzepaczki
dodajemy
w
dwóch
porcjach
roztopioną
czekoladę
i
delikatnie
mieszamy.
Następnie
mieszając
niewielkim
strumieniem
wlewamy
żelatynę.
1/3
kremu
wykładamy
na
biszkopt,
układamy
maliny
i
zalewamy
tężejącą
galaretką.
Wkładamy
na
chwilę
do
lodówki,
aż
będzie
prawie
ścięta.
Następnie
równomiernie
wykładamy
pozostały
krem
i
wkładamy
do
lodówki
na
kilka
godzin
lub
całą
noc.
Przed
podaniem
dekorujemy
wierzch
posypką
czekoladową
lub
startą
czekoladą.
Komentarze
Witam ! Czy zamiast 2 gorzkich czekolad można dodać jedna mleczna a druga gorzka?
I czy truskawki by się tu nadały czy nie bardzo :)?
Możesz tak zamienić
truskawki będą ok
Witam!!! Czy zamiast malin mogą być np. wiśnie?
tak
Witam ????
Czy można te ciasto zrobić na formie okrągłej 26 cm ? ????
tak
Czy nadadzą się maliny mrożone?
Tak
Jak zwykle perfekcyjne wykonanie!
Czy trzeba je rozmrozic?
Jak zrobic co pokolei z mrożonych truskawek
Owoców mrożonych nie rozmrażamy, dodajemy od razu do galaretki. Trzeba tylko pamietać, że galaretka zetnie się w chwilkę.