Ciasto tortowe z malinami i kremem czekoladowym oraz galaretką. Przepyszne, intensywnie czekoladowe ze świeżymi owocami sezonowymi.
Spód to biszkopt kakaowy wykonany w tradycyjny sposób i nasączony odrobiną mocnego naparu z herbaty. Leciutki, puszysty rewelacyjnie sprawdza się pod owoce.
Kolejna warstwa to maliny zatopione w galaretce o tym samym smaku. Soczyste i słodkie owoce są idealnym dopełnieniem smaków w cieście.
Wierzch to krem na bazie gorzkiej czekolady i kremówki. Duża porcja czekolady, która tworzy leciutką jak pianka warstwę. Delikatnie ją zagęściłam żelatynę, aby podczas upałów nie spływała z ciasta. Jeśli nie lubisz żelatyny możesz dodać zamiennie śmietan-fix.
Ciasto tortowe z malinami i kremem będzie idealne na uroczystości, spotkania lub imprezy. Przepyszne, lekkie i zarazem intensywne w smaku.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z malinami.
CIASTO TORTOWE Z MALINAMI I KREMEM
SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:
- 600 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g gorzkiej czekolady
- 3-4 łyżki cukru pudru
-
2 łyżeczki żelatyny*
- 1/4 szklanki wody
DODATKOWO:
- 2 galaretki malinowe
- 700 ml gorącej wody
- ok. 400 g malin
- posypka czekoladowa lub starta czekolada
* żelatynę możesz zastąpić np. śmietan-fixem
1 szklanka o pojemności 250 ml
Formę o wym. 24 x 24 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia.
Składniki na biszkopt powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy z proszkiem i kakao. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Za pomocą dużej łyżki drewnianej lub szpatułki dodajemy w kilku niedużych porcjach suche składniki i delikatnie mieszamy. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 170 C przez około 30-35 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia (możemy lekko nasączyć biszkopt np. naparem z herbaty, cukru i ewentualnie odrobiny alkoholu).
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, zostawiamy do wystudzenia. Wkładamy do lodówki, aż zacznie być tężejąca.
150 ml kremówki mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Zostawiamy do wystudzenia, ale musi być jeszcze płynna.
Żelatynę zalewamy zimną wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie chwilkę podgrzewamy i mieszamy do rozpuszczenia (nie wolno doprowadzić do wrzenia). Zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder. Za pomocą łyżki lub trzepaczki dodajemy w dwóch porcjach roztopioną czekoladę i delikatnie mieszamy. Następnie mieszając niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę. 1/3 kremu wykładamy na biszkopt, układamy maliny i zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy na chwilę do lodówki, aż będzie prawie ścięta. Następnie równomiernie wykładamy pozostały krem i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Przed podaniem dekorujemy wierzch posypką czekoladową lub startą czekoladą.
Czy można zrobić w formie okrągłej, 22 cm średnicy?
Tak, trzeba zmniejszyć składniki tak o 1/4 :)
Czy jak mam większą formę 24*35 to mogę dać 1,5 więcej składników? Ile wtedy pięć biszkopt? Tzn np zamiast 4 jajek- 6 jajek.
Tak, 6 jajek średnich :)
Witam ! Czy zamiast 2 gorzkich czekolad można dodać jedna mleczna a druga gorzka?
I czy truskawki by się tu nadały czy nie bardzo :)?
Możesz tak zamienić :) truskawki będą ok :)
Witam!!! Czy zamiast malin mogą być np. wiśnie?
tak :)
Witam ????
Czy można te ciasto zrobić na formie okrągłej 26 cm ? ????
tak :)
:)
Czy nadadzą się maliny mrożone? :)
Tak :)
Jak zwykle perfekcyjne wykonanie!
Czy trzeba je rozmrozic?
Jak zrobic co pokolei z mrożonych truskawek
Owoców mrożonych nie rozmrażamy, dodajemy od razu do galaretki. Trzeba tylko pamietać, że galaretka zetnie się w chwilkę.