Szarlotka z kruszonką i dużą ilością jabłek na kruchym cieście. Najlepszy przepis na ciasto z jabłkami w sezonie jesiennym.
Szarlotka jest bardzo prosta w przygotowaniu i możesz podzielić ją na dwa etapy. Pierwszy wykonanie ciasta kruchego, które możesz przygotować dzień wcześniej. Drugi etap przygotowanie jabłek można zrobić już w dniu pieczenia.
Ciasto kruche jest przepyszne, delikatne i zarazem chrupiące. Jabłka do nadzienia najlepiej jeśli będą lekko kwaśne np. szara reneta. Nadzienie jest soczyste, cynamonowe z kawałkami lekko duszonych jabłek.
Cudowne ciasto, które będzie idealne na jesień.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO Z MASCARPONE I JABŁKAMI
CIASTO MARCHEWKOWE Z JABŁKAMI I KREMEM
SZARLOTKA Z KRUSZONKĄ
SKŁADNIKI:
- 500 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 300 g zimnego masła
- 2 zimne jajka (rozmiar L)
- szczypta soli
NADZIENIE JABŁKOWE
- 2,5 kg lekko kwaśnych jabłek
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1/3 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 1/2 łyżki bułki tartej + 4 łyżki na spód ciasta
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy zimne kawałki masła i szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy szczyptę soli, jajka i szybko zagniatamy, aż powstanie jednolite i gładkie ciasto. Dzielimy na dwie części i każdą owijamy folią. Jedną wkładamy do lodówki, natomiast drugą do zamrażarki na ok. 2 godziny.
W międzyczasie wykonujemy nadzienie jabłkowe. Jabłka obieramy, kroimy na nieduże kawałeczki i przekładamy do rondelka. Dodajemy pozostałe składniki (oprócz bułki tartej)i dusimy, aż będą miękkie. Zdejmujemy z ognia, dodajemy bułkę i dokładnie mieszamy.
Ciasto z lodówki wyciągamy, zdejmujemy folię i kawałkami wylepiamy spód formy, na koniec szklanką wyrównujemy ciasto. Nakłuwamy wszędzie widelcem i pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 15 – 18 minut do lekkiego zarumienienia. Ciasto z zamrażarki ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Pozostałą bułką tartą obsypujemy podpieczony spód, następnie wykładamy nadzienie z jabłek i wierzch obsypujemy startym ciastem. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 40 – 50 minut na złoty kolor. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
A czy mogę nie podpiekać spadu, tylko wsadzić do piekarnika już cały złożony placek ?
Lepiej podpiec, aby spód nie był surowy. Ewentualnie proszę sprawdzić by jabłka nie były zbyt wodniste wtedy nie trzeba podpiekac spodu :)
Zrobiłam, bardzo proste i bardzo smaczne, w sam raz na nadchodzącą jesień :)
Dziękuję :)
Co zrobić jeśli wrzuciłam bułkę tartą do garnka razem z resztą składników? Czy to bardzo przeszkodzi?
Nie :)
Cobyo jest11/2 bułki tartej???
1 i 1/2 :)