Znajdź swój przepis

Szarlotka z kruszonką

6 września, 2023

Szarlotka z kruszonką i dużą ilością jabłek na kruchym cieście. Najlepszy przepis na ciasto z jabłkami w sezonie jesiennym.

Szarlotka jest bardzo prosta w przygotowaniu i możesz podzielić ją na dwa etapy. Pierwszy wykonanie ciasta kruchego, które możesz przygotować dzień wcześniej. Drugi etap przygotowanie jabłek można zrobić już w dniu pieczenia.

Ciasto kruche jest przepyszne, delikatne i zarazem chrupiące. Jabłka do nadzienia najlepiej jeśli będą lekko kwaśne np. szara reneta. Nadzienie jest soczyste, cynamonowe z kawałkami lekko duszonych jabłek.

Cudowne ciasto, które będzie idealne na jesień.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTA Z JABŁKAMI I BUDYNIEM

CIASTO Z MASCARPONE I JABŁKAMI

CIASTO MARCHEWKOWE Z JABŁKAMI I KREMEM

szarlotka z kruszonką

SZARLOTKA Z KRUSZONKĄ

SKŁADNIKI:

  • 500 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 300 g zimnego masła
  • 2 zimne jajka (rozmiar L)
  • szczypta soli

NADZIENIE JABŁKOWE

  • 2,5 kg lekko kwaśnych jabłek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 1/2 łyżki bułki tartej + 4 łyżki na spód ciasta

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml

Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy zimne kawałki masła i szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy szczyptę soli, jajka i szybko zagniatamy, aż powstanie jednolite i gładkie ciasto. Dzielimy na dwie części i każdą owijamy folią. Jedną wkładamy do lodówki, natomiast drugą do zamrażarki na ok. 2 godziny.
W międzyczasie wykonujemy nadzienie jabłkowe. Jabłka obieramy, kroimy na nieduże kawałeczki i przekładamy do rondelka. Dodajemy pozostałe składniki (oprócz bułki tartej)i dusimy, aż będą miękkie. Zdejmujemy z ognia, dodajemy bułkę i dokładnie mieszamy.
Ciasto z lodówki wyciągamy, zdejmujemy folię i kawałkami wylepiamy spód formy, na koniec szklanką wyrównujemy ciasto. Nakłuwamy wszędzie widelcem i pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 15 – 18 minut do lekkiego zarumienienia. Ciasto z zamrażarki ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Pozostałą bułką tartą obsypujemy podpieczony spód, następnie wykładamy nadzienie z jabłek i wierzch obsypujemy startym ciastem. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 40 – 50 minut na złoty kolor. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

szarlotka z kruszonką
szarlotka z kruszonką

Dołącz do dyskusji

  1. Co zrobić jeśli wrzuciłam bułkę tartą do garnka razem z resztą składników? Czy to bardzo przeszkodzi?

  2. Cobyo jest11/2 bułki tartej???

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x