Sernik pistacjowy o niesamowicie kremowej i wilgotnej konsystencji na bazie słodkiego kremu pistacjowego i spodzie z mielonych herbatników.
Więcej kremów o smarowania o różnych smakach znajdziesz TUTAJ.
Sernik z mocno wyczuwalnym smakiem pistacji, który cudownie smakuje z dodatkiem polewy z białej czekolady i orzeszków.
Świetnie sprawdzi się na przeróżne okazje, święta lub jak słodki niedzielny wypiek.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
SERNIK PISTACJOWY
SKŁADNIKI:
- 600 g twarogu półtłustego, zmielonego
- 1/2 szklanki cukru
- 3 jajka o temp. pokojowej
- 120 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g słodkiego kremu pistacjowego Schronisko Bukowina
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
SPÓD
- 120 g herbatników maślanych
- 40 g roztopionego masła
POLEWA
- 80 g białej czekolady np. z kokosem
- 50 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 – 4 łyżki posiekanych orzeszków np. włoskich
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Tortownicę o średnicy ok. 20 cm wykładamy papierem do pieczenia (dno oraz boki).
Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej. Herbatniki mielimy i mieszamy dokładnie z roztopionym masłem. Wykładamy na spód tortownicy i na boki.
Twaróg miksujemy razem z cukrem, następnie dodajemy jajka i krem pistacjowy. Wlewamy śmietankę oraz dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilkę miksujemy na niskich obrotach miksera. Wylewamy masę na spód z herbatników. Na spód piekarnika układamy naczynie żaroodporne do połowy wypełnione gorącą wodą. Na środkowy ruszt wkładamy sernik i pieczemy w temp. 160ºC przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie studzimy w zamkniętym piekarniku. Następnie wkładamy na noc do lodówki. Wierzch polewamy roztopioną białą czekoladą z odrobiną śmietanki i dekorujemy orzeszkami.
Post sponsorowany