Znajdź swój przepis

Sernik pistacjowy

7 września, 2023
REKLAMA:

Sernik pistacjowy o niesamowicie kremowej i wilgotnej konsystencji na bazie słodkiego kremu pistacjowego i spodzie z mielonych herbatników.

Więcej kremów o smarowania o różnych smakach znajdziesz TUTAJ.

Sernik z mocno wyczuwalnym smakiem pistacji, który cudownie smakuje z dodatkiem polewy z białej czekolady i orzeszków.

Świetnie sprawdzi się na przeróżne okazje, święta lub jak słodki niedzielny wypiek.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

SERNIK KRAKOWSKI

SERNIK NA HERBATNIKACH

SERNIK Z BEZĄ KOKOSOWĄ

sernik pistacjowy

SERNIK PISTACJOWY

SKŁADNIKI:

SPÓD

  • 120 g herbatników maślanych
  • 40 g roztopionego masła

POLEWA

  • 80 g białej czekolady np. z kokosem
  • 50 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 – 4 łyżki posiekanych orzeszków np. włoskich

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Tortownicę o średnicy ok. 20 cm wykładamy papierem do pieczenia (dno oraz boki).
Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej. Herbatniki mielimy i mieszamy dokładnie z roztopionym masłem. Wykładamy na spód tortownicy i na boki.
Twaróg miksujemy razem z cukrem, następnie dodajemy jajka i krem pistacjowy. Wlewamy śmietankę oraz dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilkę miksujemy na niskich obrotach miksera. Wylewamy masę na spód z herbatników. Na spód piekarnika układamy naczynie żaroodporne do połowy wypełnione gorącą wodą. Na środkowy ruszt wkładamy sernik i pieczemy w temp. 160ºC przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie studzimy w zamkniętym piekarniku. Następnie wkładamy na noc do lodówki. Wierzch polewamy roztopioną białą czekoladą z odrobiną śmietanki i dekorujemy orzeszkami.

Post sponsorowany

sernik pistacjowy
sernik pistacjowy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

REKLAMA:
Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij