Znajdź swój przepis

Ciasto cynamonowe z dżemem

21 listopada, 2016

Ciasto cynamonowe z dżemem o mocnym aromacie i wyrazistym smaku. Doskonałe na jesienno-zimowe wieczory do herbaty. Proste w przygotowaniu z niewielką ilością składników, które na pewno masz w domu.

Ciasto jest wilgotne o mocnym cynamonowym aromacie i lekko kakaowym smaku. Dosyć długo zachowuje swoją świeżość i można je przechowywać przez kilka dni w lodówce.

Dobrze smakuje z odrobiną dżemu lub kleksem bitej śmietany. Ciasto cynamonowe z dżemem możesz oprószyć cukrem pudrem, oblać polewą czekoladową  lub podawać bez dodatków.

Przed pieczeniem możesz urozmaicić ciasto i dodać odrobinę drobno posiekanych orzechów włoskich lub rodzynek.

Dosyć mięsiste w konsystencji i raczej nie należy do lekkich ciast. Podczas pieczenia ciasta wydobywa się cynamonowy aromat, który na długo utrzymuje  się w domu i tworzy świąteczny klimat.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta ucierane.

ciasto cynamonowe

CIASTO CYNAMONOWE Z DŻEMEM

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 jajka, duże
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki dżemu np. porzeczkowego

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy razem z kakao, sodą oraz cynamonem. Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Jajka miksujemy razem z cukrami na jasną i puszystą masę. Następnie dodać powoli olej oraz dżem. Naprzemiennie dodajemy przesiane suche składniki i mleko w niedużych porcjach. Kończymy dodawanie na suchych składnikach. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej o wym. 20×10 cm. Pieczemy w temp. 180 C przez około 50 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i oprószamy cukrem pudrem.

ciasto cynamonowe ciasto cynamonowe ciasto cynamonowe ciasto cynamonowe ciasto cynamonowe

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. aneta Autor says:

    Tak

  2. Kolejny super przepis :) siedzi co prawda jeszcze w piekarniku, ale wiem ze bedzie pyszne!

  3. A czy można zamienić mleko np. mlekiem sojowym lub ryżowym?

    1. Raczej tak, chociaż przyznam, że nie używam mleka tego rodzaju

  4. Czy mozna uzyc tez oleju roslinnego ??

    1. Ilovebake says:

      Można :)

  5. Aniasnutka@gmail C. says:

    Dzień dobry :).
    Czy można zamienić olej rzepakowy na cos innego np. olej kokosowy oliwę czy masło, ponieważ olej rzepokowy nie jest zdrowy a jednak 1/3 szklanki to nie tak mało moim zdaniem.

    1. Ilovebake says:

      Zamień go na olej kokosowy :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij