Ciasto cynamonowe z dżemem o mocnym aromacie i wyrazistym smaku. Doskonałe na jesienno-zimowe wieczory do herbaty. Proste w przygotowaniu z niewielką ilością składników, które na pewno masz w domu.
Ciasto jest wilgotne o mocnym cynamonowym aromacie i lekko kakaowym smaku. Dosyć długo zachowuje swoją świeżość i można je przechowywać przez kilka dni w lodówce.
Dobrze smakuje z odrobiną dżemu lub kleksem bitej śmietany. Ciasto cynamonowe z dżemem możesz oprószyć cukrem pudrem, oblać polewą czekoladową lub podawać bez dodatków.
Przed pieczeniem możesz urozmaicić ciasto i dodać odrobinę drobno posiekanych orzechów włoskich lub rodzynek.
Dosyć mięsiste w konsystencji i raczej nie należy do lekkich ciast. Podczas pieczenia ciasta wydobywa się cynamonowy aromat, który na długo utrzymuje się w domu i tworzy świąteczny klimat.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta ucierane.
CIASTO CYNAMONOWE Z DŻEMEM
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 jajka, duże
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mleko
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki dżemu np. porzeczkowego
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Mąkę przesiewamy razem z kakao, sodą oraz cynamonem. Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Jajka miksujemy razem z cukrami na jasną i puszystą masę. Następnie dodać powoli olej oraz dżem. Naprzemiennie dodajemy przesiane suche składniki i mleko w niedużych porcjach. Kończymy dodawanie na suchych składnikach. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej o wym. 20×10 cm. Pieczemy w temp. 180 C przez około 50 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
Tak
Kolejny super przepis :) siedzi co prawda jeszcze w piekarniku, ale wiem ze bedzie pyszne!
A czy można zamienić mleko np. mlekiem sojowym lub ryżowym?
Raczej tak, chociaż przyznam, że nie używam mleka tego rodzaju
Czy mozna uzyc tez oleju roslinnego ??
Można :)
Dzień dobry :).
Czy można zamienić olej rzepakowy na cos innego np. olej kokosowy oliwę czy masło, ponieważ olej rzepokowy nie jest zdrowy a jednak 1/3 szklanki to nie tak mało moim zdaniem.
Zamień go na olej kokosowy :)