Orzechowiec na biszkopcie kakaowym z kremem maślanym i warstwą bezowo-orzechową.
Ciasto z dodatkiem dużej ilości orzechów włoskich. Pomiędzy domowy krem budyniowy z żółtkami, dzięki czemu jest jeszcze delikatniejszy w smaku. Całość na biszkopcie kakaowym lekko nasączonym herbatą i polany czekoladową polewą.
Ciasto nie jest przesłodzone, intensywne w smaku i do tego chrupiące orzechy. Idealny deser w zimowy czas.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
REKLAMA:
ORZECHOWIEC NA BISZKOPCIE
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ ORZECHOWĄ:
- 5 białek, dużych
- 1 szklanka cukru
- 250 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
- 2 łyżki mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 5 jajek, dużych
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:
- 800 ml mleka
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy
- 2 żółtka
- 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
- 1 łyżka kaszki manny
- 300 g masła, temp. pokojowa
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g gorzkiej czekolady
SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE:
- 1 szklanka mocnej herbaty
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Orzechy mieszamy z przesianymi mąkami oraz proszkiem. Białka w temp. pokojowej miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier. W kilku porcjach dodajemy orzechy i delikatnie mieszamy, aby piana jak najmniej opadła. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 160 C przez około 45-50 min. Studzimy przy lekko uchylonym piekarniku. Gotowy ostudzony blat owijamy folią i w identycznej formie pieczemy biszkopt.
Jajka na biszkopt powinny być w temp. pokojowej. Mąki przesiewamy z kakao i proszkiem. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy po łyżce cukier, aż powstanie gęsta i sztywna masa. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy przesiane składniki i delikatnie mieszamy do połączenia. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 35-40 min. do tzw. suchego patyczka. Studzimy i przekrawamy na dwie części. Nasączamy połową herbaty z cukrem i sokiem z cytryny.
600 ml mleka zagotowujemy z cukrem, kaszką i wanilią. Do pozostałego mleka przesiewamy proszek budyniowy oraz dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Wlewamy do gorącego mleka i cały czas mieszając gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Zdejmujemy z ognia, owijamy folią i zostawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy dodając po łyżce budyń.
Połowę kremu wykładamy na biszkopt i przykrywamy warstwą orzechową. Następnie ponownie krem, biszkopt i nasączenie. Przed podaniem wykonujemy polewę. Kremówkę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i dokładnie mieszamy do połączenia. Wylewamy na wierzch biszkoptu. Zostawiamy na 15 minut do stężenia.
Czy ta warstwa orzechowa podrośnie bo mnie trochę opadla
W biszkopcie jest dodatek proszku do pieczenia :)
Dzień dobry, czy ciasto mogę włożyć do lodówki ? Jeśli tak, to czy polewa czekolada nie będzie za twarda do krojenia na drugi dzień?
Polewę można wykonać tuż przed podaniem :)
Ciasto jest rewelacyjne, piekłam już kilka razy na większe uroczystości i święta. Sprawdził się idealnie. Dodałam tylko od siebie jedną cienką warstwę dżemu z czarnej porzeczki. Bardzo dobry przepis, dziękuję :)
Ciasto wyśmienite😋
Drogie Panie, czytamy ze zrozumieniem.
Przepis jest bardzo jasno opisany.
A tak na marginesie, ciasto super!!!
Biszkopt trzeba raz przekroić mają być 2 części
Przepraszam, biszkopt wyszedł mi tak cienki że nie ma możliwości podzielenia go na 2 aby uzyskać 3 warstwy
Jeśli dobrze przeczytałam, to zostają 3 żółtka czy coś przegapiłam?
Witam czy ta warstwa orzechowa po wyjęciu z piecyka jest twarda?
przezroczysta :)