Znajdź swój przepis

Ciasto lion na biszkopcie

12 maja, 2022

Przekładane ciasto lion na biszkopcie kakaowym z kremem kajmakowym i batonikami oraz dżemem porzeczkowym. Pyszne, słodkie ciasto na imprezę lub uroczystości.

Bazą ciasta jest puszysty i lekki biszkopt z dodatkiem odrobiny oleju. Możesz go lekko nasączyć np. naparem z herbaty lub kawy. Ciasto przełamane jest kwaśnym dżemem porzeczkowym.

Następnie krem na bazie śmietanki, mascarpone i kajmaku. Pyszny, lekki i słodziutki pomiędzy, którym układamy herbatniki. Całość oprószamy kakao dla kontrastu.

TUTAJ znajdziesz wersję ciasta biały lion.

REKLAMA:

Ciasto lion na biszkopcie to przekładaniec kremowy, który będzie doskonałym ciastem na ważne uroczystości, spotkania lub imprezy.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

Ciasto lion

CIASTO LION NA BISZKOPCIE

SKŁADNIKI:

BISZKOPT KAKAOWY

  • 5 jajek rozmiar L o temp. pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju np. rzepakowego
  • szczypta soli

KREM LION

REKLAMA:
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 500 g serka mascarpone
  • 4 łyżki kajmaku
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 5 mini batoników Lion lub dwa duże
  • 1 łyżeczka żelatyny lub śmietan – fix

DODATKOWO

  • 1 duże opakowanie herbatników maślanych
  • 1 mały słoiczek dżemu porzeczkowego
  • 2 – 3 łyżki kakao (u mnie z wanilią)

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temp. pokojowej. Formę o wymiarach 25 x 35 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę tortową oraz ziemniaczaną przesiewamy razem z kakao do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier cały czas miksując. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. W kilku porcjach dodajemy przesiane składniki i mieszamy szpatułką lub dużą łyżką. Na koniec dodajemy olej i ponownie mieszamy do połączenia. Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez około 35 – 40 minut. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia (biszkopt możemy lekko nasączyć np. naparem z herbaty). Smarujemy dżemem.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy w mikrofali i zostawiamy do wystudzenia. Batoniki drobno siekamy. Kremówkę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Następnie dodajemy po łyżce kajmak oraz przesiany cukier puder. Wlewamy żelatynę i ponownie miksujemy. Dodajemy pokrojone batoniki i mieszamy. Połowę kremu wykładamy na dżem i układamy herbatniki w rzędach. Ponownie wykładamy krem. Przykrywamy folią i wkładamy na całą noc do lodówki. Przed podaniem oprószamy kakao.

Ciasto lion Ciasto lion

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Ciasto pyszne, polecam

  2. Witam, a w jakim trybie pieczemy biszkopt, z termoobiegiem czy tylko góra/dół???

    1. Góra – dół :)

  3. Ciasto przepychota 🙂🙂🙂 polecam !!!!!

  4. Magdalena says:

    Czy zamiast herbatników może upiec biszkopt jasny?

  5. Pieczenie czegokolwiek z Panią jest poezją 🥰

  6. Jaką ilością wody zalewamy żelatynę? Jeśli nie chcę żelatyny, rozumiem, ze mogę śmietan fix ?

    1. aneta Autor says:

      Żelatynę dodajemy do 1/4 szklanki wody i zostawiamy do napęcznienia. Następnie chwilkę podgrzewamy w mikrofali i mieszamy.

  7. Hmm czy Kajmak orzechowy tez będzie ok?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  8. MARTINKA says:

    Witam. Czy herbatniki zmiękną czy raczej nie?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  9. Karolina says:

    Zrobiłam. Wyszło rewelacyjnie. Każde ciasto z tej strony wychodzi.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij