Przekładane ciasto lion na biszkopcie kakaowym z kremem kajmakowym i batonikami oraz dżemem porzeczkowym. Pyszne, słodkie ciasto na imprezę lub uroczystości.
Bazą ciasta jest puszysty i lekki biszkopt z dodatkiem odrobiny oleju. Możesz go lekko nasączyć np. naparem z herbaty lub kawy. Ciasto przełamane jest kwaśnym dżemem porzeczkowym.
Następnie krem na bazie śmietanki, mascarpone i kajmaku. Pyszny, lekki i słodziutki pomiędzy, którym układamy herbatniki. Całość oprószamy kakao dla kontrastu.
TUTAJ znajdziesz wersję ciasta biały lion.
Ciasto lion na biszkopcie to przekładaniec kremowy, który będzie doskonałym ciastem na ważne uroczystości, spotkania lub imprezy.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO LION NA BISZKOPCIE
SKŁADNIKI:
BISZKOPT KAKAOWY
- 5 jajek rozmiar L o temp. pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/3 szklanki kakao
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju np. rzepakowego
- szczypta soli
KREM LION
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 500 g serka mascarpone
- 4 łyżki kajmaku
- 2 łyżki cukru pudru
- 5 mini batoników Lion lub dwa duże
- 1 łyżeczka żelatyny lub śmietan – fix
DODATKOWO
- 1 duże opakowanie herbatników maślanych
- 1 mały słoiczek dżemu porzeczkowego
- 2 – 3 łyżki kakao (u mnie z wanilią)
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temp. pokojowej. Formę o wymiarach 25 x 35 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę tortową oraz ziemniaczaną przesiewamy razem z kakao do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier cały czas miksując. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. W kilku porcjach dodajemy przesiane składniki i mieszamy szpatułką lub dużą łyżką. Na koniec dodajemy olej i ponownie mieszamy do połączenia. Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez około 35 – 40 minut. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia (biszkopt możemy lekko nasączyć np. naparem z herbaty). Smarujemy dżemem.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy w mikrofali i zostawiamy do wystudzenia. Batoniki drobno siekamy. Kremówkę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Następnie dodajemy po łyżce kajmak oraz przesiany cukier puder. Wlewamy żelatynę i ponownie miksujemy. Dodajemy pokrojone batoniki i mieszamy. Połowę kremu wykładamy na dżem i układamy herbatniki w rzędach. Ponownie wykładamy krem. Przykrywamy folią i wkładamy na całą noc do lodówki. Przed podaniem oprószamy kakao.
Ciasto pyszne, polecam
Witam, a w jakim trybie pieczemy biszkopt, z termoobiegiem czy tylko góra/dół???
Góra – dół :)
Ciasto przepychota 🙂🙂🙂 polecam !!!!!
Czy zamiast herbatników może upiec biszkopt jasny?
Tak :)
Pieczenie czegokolwiek z Panią jest poezją 🥰
Jaką ilością wody zalewamy żelatynę? Jeśli nie chcę żelatyny, rozumiem, ze mogę śmietan fix ?
Żelatynę dodajemy do 1/4 szklanki wody i zostawiamy do napęcznienia. Następnie chwilkę podgrzewamy w mikrofali i mieszamy.
Hmm czy Kajmak orzechowy tez będzie ok?
tak :)
Witam. Czy herbatniki zmiękną czy raczej nie?
tak :)
Zrobiłam. Wyszło rewelacyjnie. Każde ciasto z tej strony wychodzi.