Przekładane ciasto lion na biszkopcie kakaowym z kremem kajmakowym i batonikami oraz dżemem porzeczkowym. Pyszne, słodkie ciasto na imprezę lub uroczystości.
Bazą ciasta jest puszysty i lekki biszkopt z dodatkiem odrobiny oleju. Możesz go lekko nasączyć np. naparem z herbaty lub kawy. Ciasto przełamane jest kwaśnym dżemem porzeczkowym.
Następnie krem na bazie śmietanki, mascarpone i kajmaku. Pyszny, lekki i słodziutki pomiędzy, którym układamy herbatniki. Całość oprószamy kakao dla kontrastu.
TUTAJ znajdziesz wersję ciasta biały lion.
Ciasto lion na biszkopcie to przekładaniec kremowy, który będzie doskonałym ciastem na ważne uroczystości, spotkania lub imprezy.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO LION NA BISZKOPCIE
SKŁADNIKI:
BISZKOPT KAKAOWY
- 5 jajek rozmiar L o temp. pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/3 szklanki kakao
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju np. rzepakowego
- szczypta soli
KREM LION
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 500 g serka mascarpone
- 4 łyżki kajmaku
- 2 łyżki cukru pudru
- 5 mini batoników Lion lub dwa duże
- 1 łyżeczka żelatyny lub śmietan – fix
DODATKOWO
- 1 duże opakowanie herbatników maślanych
- 1 mały słoiczek dżemu porzeczkowego
- 2 – 3 łyżki kakao (u mnie z wanilią)
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Wszystkie
składniki
na
biszkopt
powinny
być
w
temp.
pokojowej.
Formę
o
wymiarach
25
x
35
cm
smarujemy
lekko
masłem
i
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Mąkę
tortową
oraz
ziemniaczaną
przesiewamy
razem
z
kakao
do
miseczki.
Białka
oddzielamy
od
żółtek
i
miksujemy
razem
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
piankę.
Następnie
łyżka
po
łyżce
dodajemy
cukier
cały
czas
miksując.
Zmniejszamy
obroty
miksera
do
minimum
i
dodajemy
po
jednym
żółtku.
W
kilku
porcjach
dodajemy
przesiane
składniki
i
mieszamy
szpatułką
lub
dużą
łyżką.
Na
koniec
dodajemy
olej
i
ponownie
mieszamy
do
połączenia.
Ciasto
wykładamy
do
formy
i
pieczemy
w
temp.
175ºC
przez
około
35
–
40
minut.
Po
upieczeniu
zostawiamy
do
wystudzenia
(biszkopt
możemy
lekko
nasączyć
np.
naparem
z
herbaty).
Smarujemy
dżemem.
Żelatynę
zalewamy
wodą
i
zostawiamy
do
napęcznienia.
Chwilkę
podgrzewamy
w
mikrofali
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Batoniki
drobno
siekamy.
Kremówkę
miksujemy
razem
z
mascarpone
na
gęsty
krem.
Następnie
dodajemy
po
łyżce
kajmak
oraz
przesiany
cukier
puder.
Wlewamy
żelatynę
i
ponownie
miksujemy.
Dodajemy
pokrojone
batoniki
i
mieszamy.
Połowę
kremu
wykładamy
na
dżem
i
układamy
herbatniki
w
rzędach.
Ponownie
wykładamy
krem.
Przykrywamy
folią
i
wkładamy
na
całą
noc
do
lodówki.
Przed
podaniem
oprószamy
kakao.
Komentarze
Jaką ilością wody zalewamy żelatynę? Jeśli nie chcę żelatyny, rozumiem, ze mogę śmietan fix ?
Żelatynę dodajemy do 1/4 szklanki wody i zostawiamy do napęcznienia. Następnie chwilkę podgrzewamy w mikrofali i mieszamy.
Hmm czy Kajmak orzechowy tez będzie ok?
tak
Witam. Czy herbatniki zmiękną czy raczej nie?
tak
Zrobiłam. Wyszło rewelacyjnie. Każde ciasto z tej strony wychodzi.