Sernik na śmietanie trzy smaki na kruchym cieście i warstwami: czekoladową, toffi oraz śmietankową. Bardzo prosty przepis na sernik bez sera.
Sernik na śmietanie trzy smaki wykonujemy na ubitych białkach i budyniach. Ja użyłam czekoladowego, toffi i śmietankowego. Natomiast możesz dowolnie komponować smaki według własnych upodobań. Całość na lekkim i kruchym cieście oprószonym cukrem pudrem.
Sernik na śmietanie trzy smaki to ciekawy przepis, do którego nie potrzeba twarogu. Warstwy śmietankowe w trzech smakach to fajne urozmaicenie deseru. Przepyszne, piankowe ciasto o prostym i mało skomplikowanym przepisie.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.
REKLAMA:
SERNIK NA ŚMIETANIE TRZY SMAKI
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 450 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru pudru
- 200 g masła, zimnego
- 6 żółtek, zimnych
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA MASY ŚMIETANKOWE:
- 6 białek, dużych
- 1 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 x 40 g budyń, proszek (czekoladowy, toffi, śmietankowy)
- 3 x 400 g kwaśnej śmietany 18%, temp, pokojowa
- szczypta soli
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, cukrem pudrem do miseczki. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła. Szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części (jedna nieco większa) owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 2-3 godziny. Po tym czasie wyciągamy większą część i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wykładamy ciastem dno formy i lekko dociskamy. Podpiekamy przez 15 min. w temp. 190 C.
W międzyczasie wykonujemy masę śmietanową. Białka w temp. pokojowej miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Następnie stopniowo dodajemy cukry w kilku partiach, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Masę dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy przesiany budyń czekoladowy oraz po łyżce 400 g śmietany. Dokładnie tak samo postępujemy w pozostałymi dwoma smakami.
Na podpieczony spód wykładamy masę czekoladową, toffi oraz śmietankową. Na koniec ścieramy pozostałą część ciasta zamrożone i wykładamy na warstwę śmietankową. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-50 min. do tzw. suchego patyczka.
Inspiracja: znowucosupieklam
Czy z tych proporcji mogę zrobić w tortownicy? Czy trzeba wtedy wydłużyć czas pieczenia?
Jaka średnica tortownicy?
Czy ma górę zamiast ciasta można dać bezę?
Tak :)
Czy można pięć ten sernik w kąpieli wodnej?
W tym wypadku nie pieczemy w kąpieli wodnej :)
Czy mogę użyć śmietany 12?
Tak :)
Witam, przepis na ciasto rewelacyjny! Piekłam go już kilka razy w wersji lżejszej . Zamiast śmietany użyłam jogurtów greckich. Ale każdą warstwę ubijałam oddzielnie, aby zachować proporcje piany.
Pieczemy góra dół, z termoobiegiem czy sam termoobieg?
Góra dół :)
Bardzo ładnie Ci wyszedł:) Pamiętam jak go wymyśliłam na Wielkanoc kilka lat temu,brakło mi wtedy bodaj budyniu czekoladowego i wykombinowałam z 3 różnych smaków;P ach jak ten czas leci…
Czy w tym przepisie odpowiedni będzie budyń 40g czy 80g. Ostatnio kupiłam właśnie większą porcję a w opisie jest na taką samą ilość mleka co ten mniejszy czyli standardowo 0,5l
Mniejszy 40 g
Chcę spróbować co zrobić ale trochę obawiam się czy te masy się nie zmieszają. Czy na pewno wykładać od razu jedna na drugą?
Tak :)
Czy do kazdej masy tych budyniow mialo byc 3×40 czy tylko jeden budyn do kazdej masy?
jeden do kazdej masy budyniowej
A czy mogę połączyć tą z kartonika i kubeczka ?
Chodzi mi o śmietanę oczywiście
Tutaj wykonujemy na tej z kubeczka :)
Witam :-) Pytam bo nie wiem, czy dobrze zrozumiałam. Czy te 400g śmietany jest na wszystkie masy? Czy na każdy smak?
na każdy smak :)
Witaj. Zrobilam, wyszedl cudowny, tylko ja dodalam bidyn malinowy bo nie moglam dostac toffi. Ale pytanie brzmi: Czy powinnam go na noc wlozyc do lodowki? Tzn czy przechowywac w lodowce?
Tak, w lodówce po folia :)
Czy dodająć śmietanę i budyń można połączyć składniki za pomocą miksera czy lepiej będzie łopatką?
Możesz mikserem :)
Jeśli chciałabym zrobić ten sernik jutro a gości mam w niedzielę to czy będzie ok? Niestety w sobotę nie mogę
będzie dobry :)