Znajdź swój przepis

Sernik na śmietanie trzy smaki

3 września, 2020

Sernik na śmietanie trzy smaki na kruchym cieście i warstwami: czekoladową, toffi oraz śmietankową. Bardzo prosty przepis na sernik bez sera.

Sernik na śmietanie trzy smaki wykonujemy na ubitych białkach i budyniach. Ja użyłam czekoladowego, toffi i śmietankowego. Natomiast możesz dowolnie komponować smaki według własnych upodobań. Całość na lekkim i kruchym cieście oprószonym cukrem pudrem.

Sernik na śmietanie trzy smaki to ciekawy przepis, do którego nie potrzeba twarogu. Warstwy śmietankowe w trzech smakach to fajne urozmaicenie deseru. Przepyszne, piankowe ciasto o prostym i mało skomplikowanym przepisie.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.

Sernik na śmietanie

SERNIK NA ŚMIETANIE TRZY SMAKI

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 450 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 200 g masła, zimnego
  • 6 żółtek, zimnych
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA MASY ŚMIETANKOWE:

  • 6 białek, dużych
  • 1 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 x 40 g budyń, proszek (czekoladowy, toffi, śmietankowy)
  • 3 x 400 g kwaśnej śmietany 18%, temp, pokojowa
  • szczypta soli

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, cukrem pudrem do miseczki. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła. Szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części (jedna nieco większa) owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 2-3 godziny. Po tym czasie wyciągamy większą część i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wykładamy ciastem dno formy i lekko dociskamy. Podpiekamy przez 15 min. w temp. 190 C.
W międzyczasie wykonujemy masę śmietanową. Białka w temp. pokojowej miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Następnie stopniowo dodajemy cukry w kilku partiach, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Masę dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy przesiany budyń czekoladowy oraz po łyżce 400 g śmietany. Dokładnie tak samo postępujemy w pozostałymi dwoma smakami.
Na podpieczony spód wykładamy masę czekoladową, toffi oraz śmietankową. Na koniec ścieramy pozostałą część ciasta zamrożone i wykładamy na warstwę śmietankową. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-50 min. do tzw. suchego patyczka.

Inspiracja: znowucosupieklam

Sernik na śmietanie Sernik na śmietanie

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Marysia says:

    Czy z tych proporcji mogę zrobić w tortownicy? Czy trzeba wtedy wydłużyć czas pieczenia?

    1. Jaka średnica tortownicy?

  2. Czy ma górę zamiast ciasta można dać bezę?

  3. Czy można pięć ten sernik w kąpieli wodnej?

    1. W tym wypadku nie pieczemy w kąpieli wodnej :)

  4. Czy mogę użyć śmietany 12?

  5. Witam, przepis na ciasto rewelacyjny! Piekłam go już kilka razy w wersji lżejszej . Zamiast śmietany użyłam jogurtów greckich. Ale każdą warstwę ubijałam oddzielnie, aby zachować proporcje piany.

  6. Pieczemy góra dół, z termoobiegiem czy sam termoobieg?

    1. aneta Autor says:

      Góra dół :)

  7. znowcosupieklam.blogspot.com says:

    Bardzo ładnie Ci wyszedł:) Pamiętam jak go wymyśliłam na Wielkanoc kilka lat temu,brakło mi wtedy bodaj budyniu czekoladowego i wykombinowałam z 3 różnych smaków;P ach jak ten czas leci…

  8. Czy w tym przepisie odpowiedni będzie budyń 40g czy 80g. Ostatnio kupiłam właśnie większą porcję a w opisie jest na taką samą ilość mleka co ten mniejszy czyli standardowo 0,5l

    1. aneta Autor says:

      Mniejszy 40 g

  9. Chcę spróbować co zrobić ale trochę obawiam się czy te masy się nie zmieszają. Czy na pewno wykładać od razu jedna na drugą?

    1. aneta Autor says:

      Tak :)

  10. Czy do kazdej masy tych budyniow mialo byc 3×40 czy tylko jeden budyn do kazdej masy?

    1. aneta Autor says:

      jeden do kazdej masy budyniowej

  11. A czy mogę połączyć tą z kartonika i kubeczka ?

    1. Chodzi mi o śmietanę oczywiście

    2. Tutaj wykonujemy na tej z kubeczka :)

  12. Witam :-) Pytam bo nie wiem, czy dobrze zrozumiałam. Czy te 400g śmietany jest na wszystkie masy? Czy na każdy smak?

    1. na każdy smak :)

  13. Witaj. Zrobilam, wyszedl cudowny, tylko ja dodalam bidyn malinowy bo nie moglam dostac toffi. Ale pytanie brzmi: Czy powinnam go na noc wlozyc do lodowki? Tzn czy przechowywac w lodowce?

    1. aneta Autor says:

      Tak, w lodówce po folia :)

  14. Czy dodająć śmietanę i budyń można połączyć składniki za pomocą miksera czy lepiej będzie łopatką?

    1. aneta Autor says:

      Możesz mikserem :)

  15. Jeśli chciałabym zrobić ten sernik jutro a gości mam w niedzielę to czy będzie ok? Niestety w sobotę nie mogę

    1. aneta Autor says:

      będzie dobry :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij