Tort chałwowy z przepysznym kremem maślano-chałwowym i warstwami dżemu z czarnej porzeczki. Całość wykonana na leciutkim kakaowym biszkopcie nasączonym kawą. Tort udekorowałam czekoladą i zmielonymi orzeszkami. Pyszny deser idealny w okresie jesienno-zimowym.
Tort jest bardzo prosty w wykonaniu, a efekt pyszniejszy niż gotowe ciasto kupione w cukierni.
Biszkopt wykonujemy w tradycyjny sposób. Nasączmy go mocną kawą, której smak możesz podkreślić likierem kawowym. Likier możesz zastąpić nalewką lub odrobiną spirytusu.
Krem jest jednym z najprostszych jakie robiłam. Pamiętaj, aby masło było miękkie o temp. pokojowej. Masło i chałwę łączymy i uzyskamy cudny krem i co nie przesłodzony.
Krem chałwowy bardzo fajnie łączy się smakowo z dżemem z czarnej porzeczki, natomiast jeśli nie masz akurat takiego pod ręką sprawdzi się także wiśniowy, śliwkowy lub malinowy.
Orzechy i czekolada dopełniły smak tortu i fajnie go udekorowały.
Tort chałwowy jest jednym z moich ulubionych. Kremowy, lekki i wilgotny. Nie przesłodzony w sam raz na przeróżne imprezy.
TUTAJ znajdziesz inne przepisy na torty.
TORT CHAŁWOWY
SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA PONCZ:
- 1 szklanka mocnej kawy np. rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka likieru np. kawowego (opcjonalnie)
SKŁADNIKI NA KREM CHAŁWOWY:
- 350 g masła, temp. pokojowa
- 300 g chałwy np. waniliowej
DODATKOWO:
- 1 mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
- tarta czekolada lub płatki do dekoracji
- 1 szklanka orzechów np. włoskie, laskowe, ziemne
1 szklanka o pojemności 250 ml.
Składniki na biszkopt powinny być w temp. pokojowej
Mąki przesiewamy razem z kakao do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną masę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier oraz po jednym żółtku. Na koniec w kilku porcjach dodajemy suche składniki i mieszamy za pomocą szpatułki lub dużej łyżki drewnianej. Staraj się robić to bardzo delikatnie, aby piana za bardzo nie opadła.
Tortownicę o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 170 C przez 40 min do tzw. suchego patyczka. Zaraz po wyjęciu ciasto z formą upuszczamy na zabezpieczoną podłogę lub blat z wysokości około 30 cm, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Biszkopt w ten sposób nie opadnie. Studzimy i przekrawamy na trzy części.
Składniki na poncz łączymy i zostawiamy do wystudzenia.
Miękkie masło miksujemy na jasną masę. Następnie stopniowo dodajemy rozdrobnioną chałwę i miksujemy do połączenia.
Jeden blat biszkoptu umieszczamy na dużym talerzu lub paterze. Nasączamy 1/3 ponczu, smarujemy dżemem i następnie nakładamy krem. Ponawiamy czynności, aż do wykorzystania składników. Boki tortu dekorujemy płatkami czekoladowymi lub startą czekoladą. Wierzch obsypujemy zmielonymi orzechami (możesz wcześniej uprażyć na suche patelni). Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.


Jaką pojemność powinna mieć szklanka?
250 ml :)
Mój prezentuje się tak :) Teraz tylko czekam aż posiedzi trochę w lodówce :D
https://uploads.disquscdn.com/images/ea289719045ff9a893c100078ca39b717124d2eb691f0485070f73f22a8ba219.jpg
Prześliczny :)
Cudo!
Czym można zastąpić kawę w ponczu? :)
Może być również mocna herbata :)
Dziękuję!
Rewelacja! Uwielbiam chałwę, ale muszę się w końcu nauczyć robić domową, żeby móc takie torty robić bez użycia kupnej ;)