Ciasto snikers jest niesamowite w smaku dzięki połączeniu miodu, orzechów, kajmaku i kremu budyniowego. Mocno słodkie, miodowe, aromatyczne i kojarzy mi się już zimowo. Smaki po przeleżeniu w chłodnym miejscu nabierają większej intensywności. Ciasto snikers jest jednym z moich ulubionych i na pewno większości będzie bardzo smakowało.
Warstwy miodowe ciasta potrzebują kilku godzin ponieważ zaraz po upieczeniu i ostudzeniu twardnieją. Krem budyniowy nawilża je i sprawia, że cudownie się rozpływają w ustach. Masa kajmakowa nadaje mega dawki słodyczy dlatego nie warto do budyniu dodawać dużej dawki cukru.
Natomiast warstwa orzechowa to coś pysznego i niesamowitego. Słodka, chrupiącą z dosyć drobno siekanymi orzechami. Ja dodawałam różne orzechy, chociaż w oryginale są tylko włoskie. Według mnie różne rodzaje orzechów wspaniale urozmaicają i są bardziej aromatyczne i smaczniejsze.
Ciasto snikers najczęściej wykonywane jest na święta Bożego Narodzenia i kojarzy się z zimowym czasem, ale jest tak pyszne, że kto by czekał tylko na ten dzień. Ja na pewno będę robiła je nie raz.
CIASTO SNIKERS
SKŁADNIKI NA CIASTO MIODOWE:
- 400 g mąki tortowej
- 80 g masła lub margaryny
- 1/3 szklanki cukru
- 6 łyżek miodu
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:
- 600 ml mleka
- 2 x budyń waniliowy, proszek
- 4 łyżki cukru
- 200 g masła, temp. pokojowa
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ ORZECHOWĄ:
- 250 g orzechów, lekko zmielonych
- 80 g masła
- 1 1/2 łyżki miodu
- 1 1/2 łyżki cukru
DODATKOWO:
- 1 puszka masy kajmakowej ok. 250 g
Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i szybko wyrabiamy. Dzielimy na trzy części i każdą rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej lub papieru. Przekładamy każdą część do formy o wym. 24×24 cm i pieczemy w temp. 180 C przez około 15 min. Trzeci placek pieczemy z wyłożoną na wierzchu warstwą orzechową (wszystkie składniki przekładamy do rondelka i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok 5 min).
500 ml mleka podgrzewamy razem z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy. Cały czas mieszając wlewamy zimne mleko do gorącego. Ponownie podgrzewamy do zgęstnienia, cały czas mieszając, aby masa się nie przypaliła. Owijamy folią i zostawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy przez chwilę, następnie dodajemy po łyżce ostudzony budyń.
Puszkę masy kajmakowej wkładamy do rondelka wypełnionej do połowy wodą i podgrzewamy, aż masa stanie się bardziej płynna.
Na dno formy układamy ciasto miodowe, wykładamy krem budyniowy. Następnie drugi blat miodowy i masa kajmakowa. Na koniec warstwa ciasta miodowego z orzechami. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
* Patera pochodzi ze strony Westwing
Do masy orzechowej dać 11 łyżek cukru i 11 łyżek miodu??
1 i 1/2 łyżki :)
Z komentarzy wyczytałam że ciasto można upiec pare dni wcześniej.ale przechowywac je w lodówce?blaty zmiękną?
Tak, przechowujemy w lodówce :)
Czy skladniki na.ciasto musza mieć temperaturę pokojową ?
Jeśli w przepisie nie ma to na pewno nie ????
Jak długo ciasto po zrobieniu musi leżeć żeby było dobre do zjedzenia?
Na drugi dzień jest już dobre, ale najlepsze na 3-4 :)
Bardzo dziękuję za przepis. Ciasto wyszło bardzo dobre i faktycznie na drugi dzień po zrobieniu jest dobre do jedzenia. Ale ciekawa jestem jak będzie smakować na ten 3-4 dzień :-)
Super :)
A gdzie jest tamten przepis na krem budyniowy, ten z mąką ziemniaczaną, 800 ml mleka. Dalej już nie pamiętam. Dlaczego został zmieniny? Można prosić o tamten przepis.
Zmieniłam jedynie ilość mleka bo wtedy krem będzie sztywniejszy :)
Bardzo proszę o tamten przepis na krem budyniowy
Przepis jest podobny jedynie zmniejszyłam ilośc mleka w przepisie :)
Oj chyba nie, w tamtym była mąka ziemniaczana i masło gotowało się już z mlekiem jak się nie mylę. Później wystarczyło go po wystygnięciu lekko zamieszać. Był super! I łatwy
Potrzebuje tylko proporcje .
Może być miód sztuczny?
Myślę, że tak :)
Ciasto wyszło bardzo dobre jednak masa budyniowa wypływała z ciasta;/ Następnym razem zamienię masę budyniową na inny sprawdzony przepis. Widzę,że nie tylko ja miałam taki problem a dodam,że ciasta piekę od wielu lat:) Pozdrawiam
Jeśli chodzi o budyń to jaki najlepiej mam wziąć 40g czy 64g?
40 g :)
Nie tak się robi masę budyniowa, nawet nie potrafi pani zrobić budyniu (trzeba zagotować mleko i dopiero dodać wszystkie składniki w pozostałym mleku).
W teorii zrobienie masy budyniowej wygląda tak:
Zrobić budyń, wystudzic, masło ucieramy(ale nie na puch, bo po dodaniu budyniu zważy się nam ) i pomału dodajemy budyń i jak juz dodamy caly budyn ucieramy masę na puch i gotowe.
Pozdrawiam
Akurat tutaj wersja kremu budyniowego jest inna, ale rozumiem, że Pan zna tylko opcje tradycyjną :) pozdrawiam
Czy te proporcje wystarczą na większą prostokątną blaszkę? Czy musi być w małej kwadratowej 24×24?:)
Zwieksz proporcje o 1/3 i bedzie ok :)
Anetko, to ile tego mleka dać? 800 ml? w przepisie mam dalej 800 ml. w piecu akurat mam pierwszą warstwę ciasta i czytam komentarze…. zanim zabiorę się za budyń… pozdrawiam!!!!!
Przepis juz poprawilam. Ilosc mleka pozostaje bez zmian zwiekszylam tylko ilosc maki ziemniaczanej. Masa budyniowa na koniec po zagotowaniu musi byc gesta :) Reszta bez zmian.
Wlasnie powedrowal do lodówki !! Prosty do zrobienia, mam nadzieje ze bedzie rownie pyszny :)
myślałam też o żelatynie, budyń już trochę przestygł..więc może spróbuję dodać mąkę z mlekiem, dzięki
przepis juz poprawilam bo faktycznie mogl wychodzic za rzadki :) mam nadzieje, ze sobie poradzilas z masa
800ml mleka to nie za dużo?masa wyszła strasznie rzadka, proporcje dałam dokładne jak w przepisie, może to wina budyniu…
Masa powinna być gęsta. Jeśli jeszcze jej nie wylałaś na ciasto to możesz dodac wiecej mąki rozrobionej z mala ilościa mleka i wlac do masy, ponownie zagotowac. Masa koniecznie musi być gęsta inaczej nie wyjdzie ciasto
Pyszności .. do tego ciasta chyba nie trzeba nikogo namawiać :)
Wygląda obłędnie! Musi być pyszny :) :)