Naleśniki z jabłkami zapiekane w piekarniku i podawane z sosem waniliowym. Naleśniki smażymy jak zwykle. Nadzienie jest niezwykle proste wystarczy kilka jabłek, cynamon i rodzynki. Sos waniliowy lub inaczej budyniowy to doskonale uzupełnienie dania i dodatkowo przepyszny smak. Danie jest niezwykle delikatne, lekkie z mnóstwem nadzienia jabłkowego.
Jabłka jesienią to w mojej kuchni tradycja i warto je przyrządzać w różnych kombinacjach. Najlepiej sprawdzą się te kwaśne np. szara reneta. Do sosu warto użyć laski wanilii wtedy w połączeniu z cynamonem i jabłkami uzyskamy przecudowny aromat.
Do nadzienia nie dodajemy cukru ponieważ sos jest dość słodki i nie musimy dodatkowo go podkręcać.
Naleśniki z jabłkami w tej wersji zapiekamy w piekarniku, ale możesz także je podsmażyć na patelni.
Przepyszny przepis na naleśniki z jabłkami, który jest idealny na szybki i prosty obiad lub kolację.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z jabłkami.
NALEŚNIKI Z JABŁKAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO NALEŚNIKOWE:
ILOŚĆ: ok. 15 naleśników
- 1 3/4 szklanki mąki tortowej
- 2 szklanki mleka
- 3 jajka
- 60 g masła lub margaryny, roztopionej
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
- 800 g jabłek, najlepiej kwaśnych
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki cynamonu
SKŁADNIKI NA SOS WANILIOWY:
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu lub ziarenek laski wanilii
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Mąkę przesiewamy do miseczki. Dodajemy mleko, jajka, sól i szybko mieszamy. Na koniec wlewamy roztopione masło i ponownie mieszamy. Ciasto naleśnikowe będzie lepsze jeśli poleży 2 godziny w lodówce. Patelnie dobrze rozgrzewamy i wacikiem nasączonym tłuszczem lekko ją przecieramy przed smażeniem każdego naleśnika. Smażymy wylewając niepełną chochlę ciasta szybko nią przechylając, aby ciasto się równomiernie rozprowadziło. Smażymy z obu stron do zarumienienia.
Jabłka obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Przekładamy do garnuszka, dodajemy rodzynki i cynamon. Dusimy kilka minut.
Mleko przelewamy do rondelka, dodajemy cukier, sól oraz wanilię. Doprowadzamy do wrzenia. Żółtka mieszamy z przesianą mąką i bardzo powoli dodajemy ciepłe mleko. Ponownie przelewamy do rondelka i cały czas mieszając zagotowujemy. Masa powinna być dosyć gęsta.
Formę lekko smarujemy masłem. Na każdy naleśnik nakładamy jabłka, zwijamy w rulonik i układamy w formie. Na naleśniki wylewamy sos waniliowy i oprószamy płatkami migdałów (niekoniecznie). Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 20-25 min. Podajemy ciepłe.
Super przepis i pyszny sos waniliowy!