Znajdź swój przepis

Babka gotowana

21 marca, 2016

Babka gotowana przygotowywana jest w specjalnej formie i gotowana w gorącej wodzie. Babka jest delikatna, wilgotna i leciutka w konsystencji. Wystarczy ją oprószyć pudrem lub polać lukrem i pięknie będzie prezentowała się na świątecznym stole.

Do tego przepisu koniecznie należy kupić formę do gotowanej babki. Potrzebny jest także duży garnek oraz 2 puszki dosyć ciężkie, aby obciążyć formę, która na początku jest leciutka i będzie wypływała. Formę z ciastem koniecznie trzeba owinąć taśmą klejącą, aby woda nie przedostawała się przez szczeliny w formie.

Spotkałam się z tym, że babkę należy gotować w gorącej wodzie do 3/4 jej wysokości. Natomiast po przetestowaniu uważam, że formę należy zalać, aż pokryje się ją całkowicie wodą. Wtedy mamy pewność, że babka całkowicie będzie ugotowana i nie będzie miała wierzchu, który się nie ściął.

Babka gotowana przypomina trochę ciasto ucierane w połączeniu z piaskowym. Jest super wilgotna i dobrze wyrośnięta. W tym roku pierwszy wykonałam taką babkę i śmiało mogę polecić kupno takiej formy i przygotowywanie jej na Wielkanoc.

REKLAMA:

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki wielkanocne.

babka przepis

BABKA GOTOWANA

SKŁADNIKI NA BABKĘ:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 150 g masła lub margaryny, roztopionej
  • 60 ml oleju
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny

DODATKOWO:

  • cukier puder lub lukier
  • forma do gotowanej babki

Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy razem z cukrami na puszystą i jasną masę. Białka ubijamy na sztywną masę i bardzo delikatnie łączymy z żółtkami za pomocą dużej łyżki lub szpatułki. Miksując na najniższych obrotach dodajemy roztopione masło, olej oraz sok z cytryny. W kilku porcjach dodajemy suche składniki miksując tylko do połączenia. Formę na babkę smarujemy lekko masłem i oprószamy mąką lub bułka tartą (zamiennie kaszka manna). Przekładamy ciasto i wyrównujemy. Zamykamy formę, szczelnie ją owijając taśmą klejącą, aby nie przedostała się woda podczas gotowania. Duży garnek napełniamy wodą (wcześniej można włożyć formę, aby sprawdzić ile jest jej potrzeba) tak, aby woda sięgała kilka cm powyżej formy. Do gorącej wody wkładamy formę z ciastem. Obciążamy formę czymś ciężkim (u mnie dwie puszki), aby nie wypływała. Gotujemy na niewielkim ogniu (tylko do lekkiego bulgotania), przez około 1,5 godz. Po tym czasie zostawiamy na pół godziny w ciepłej wodzie, już nie gotującej. Następnie wyciągamy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Wyciągamy z formy i pudrujemy lub polewamy lukrem.

babka przepis babka przepis

babka przepis

REKLAMA:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij