Sernik na zimno z truskawkami na jogurcie naturalnym i spodzie z herbatników.Przepyszny deser z dużą ilością truskawek.
Przepis jest bardzo prosty i przygotowujemy z kilku składników. Duża ilość jogurtu i do tego ubita śmietanka, która nadaje puszystości i lekkości.
Przepyszny, lekki i zdrowy deser idealny na letnie popołudnia w ogrodzie.
ZOBACZ WIĘCEJ:
CIASTO JOGURTOWE Z TRUSKAWKAMI
SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI NA JOGURCIE
SKŁADNIKI:
MASA SERNIKOWA
- 800 g jogurtu naturalnego
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
SPÓD
- 180 g herbatników kakaowych
- 90 g roztopionego masła
DODATKOWO
- ok. 500 – 600 g truskawek
PRZYGOTOWANIE:
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, natomiast boki lekko smarujemy masłem lub olejem.
Herbatniki rozdrabniamy w malakserze, wlewamy roztopione masło i dokładnie mieszamy. Wykładamy na spód formy i lekko dociskamy. Na czas przygotowania masy serowej formę wkładamy do lodówki.
Połowę truskawek kroimy na nieduże kawałeczki. Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.
Jogurt mieszamy razem z przesianym cukrem pudrem. Śmietankę miksujemy na sztywną masę, następnie delikatnie łączymy z jogurtem. Na koniec cały czas miksując wlewamy żelatynę niewielkim strumieniem wprost pod widełki miksera. Dodajemy kawałki truskawek, delikatnie mieszamy i wykładamy na spód z herbatników. Wkładamy na całą noc do lodówki. Przed podaniem dekorujemy kawałeczkami truskawek.