Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką. Pyszne, wilgotne ciasto z owocami będzie idealne w letnim okresie.
Do ciasta możesz dodać dowolne owoce np. jagody, maliny, borówki lub kawałki brzoskwiń.
Ciasto jogurtowe jest wilgotne, puszyste i bardzo proste w przygotowaniu. W tym przepisie sprawdza się zasada: im mniej mieszania tym lepiej. Łączymy mąkę z mokrymi składniki i mieszamy łyżką kilka razy.
Całość pokryta jest słodziutką i chrupiącą kruszonką. Ciasto najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu.
Uwielbiam je z przeróżnymi owocami letnimi.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
JOGURTOWE MUFFINKI Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ
JOGURTOWY DESER NA ZIMNO (BEZ CUKRU)
CIASTO JOGURTOWE Z TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI:
CIASTO JOGURTOWE
- 4 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 400 g jogurtu naturalnego o temp. pokojowej
- 100 ml oleju rzepakowego/ roztopionego masła
- 460 g mąki tortowej
- 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
KRUSZONKA
- 100 g mąki tortowej
- 80 g cukru
- 80 g zimnego masła
DODATKOWO
- ok. 300 – 350 g truskawek
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Tortownicę o średnicy ok. 26 cm lub formę 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę na kruszonkę mieszamy razem z cukrem. Dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy nożem lub rozdrabniamy palcami, aż powstanie kruszonka. Na czas przygotowania ciasta wkładamy kruszonkę do lodówki.
Jajka miksujemy razem z cukrem na puszystą masę (ok. 8 minut). Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy jogurt oraz wlewamy niewielkim strumieniem olej. Mąkę przesiewamy wprost do miski razem z proszkiem i mieszamy łyżką lub szpatułką tylko do połączenia (nie dłużej). W cieście mogą być nawet małe grudki w niczym to nie przeszkadza. Wykładamy do formy, układamy na cieście kawałki truskawek i obsypujemy kruszonką. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 40 – 50 minut. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia, następnie oprószamy wierzch cukrem pudrem.
Na ile godzin wyjąć składniki z lodówki przed przygotowywaniem ciasta, by były w temperaturze pokojowej ?
W zależności od temp. w domu na ok. 3-4 godziny.
Czy można użyć mrożonych owoców ?
Tak, można :)
Ciasta jogurtowe Nie robi się mikserem Tylko łyżka lub trzepaczką , ponieważ robią się
Gumowe !
Zawsze robię mikserem i wychodzi puszyste,wilgotne i pyszne.
Najlepszy 🩷🩷🩷🍓
Czy można to ciasto zrobić na dużej blaszce ?
Tak, wystarczy zwiększyć składniki tak o 1/2 lub 1/3 :)