Znajdź swój przepis

Ciasto jogurtowe z truskawkami

26 maja, 2023

Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką. Pyszne, wilgotne ciasto z owocami będzie idealne w letnim okresie.

Do ciasta możesz dodać dowolne owoce np. jagody, maliny, borówki lub kawałki brzoskwiń.

Ciasto jogurtowe jest wilgotne, puszyste i bardzo proste w przygotowaniu. W tym przepisie sprawdza się zasada: im mniej mieszania tym lepiej. Łączymy mąkę z mokrymi składniki i mieszamy łyżką kilka razy.

Całość pokryta jest słodziutką i chrupiącą kruszonką. Ciasto najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu.

Uwielbiam je z przeróżnymi owocami letnimi.

REKLAMA:

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

JOGURTOWE MUFFINKI Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ

JOGURTOWY DESER NA ZIMNO (BEZ CUKRU)

PLACUSZKI JOGURTOWE Z OWOCAMI

ciasto jogurtowe z truskawkami

CIASTO JOGURTOWE Z TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI:

REKLAMA:

CIASTO JOGURTOWE

  • 4 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 400 g jogurtu naturalnego o temp. pokojowej
  • 100 ml oleju rzepakowego/ roztopionego masła
  • 460 g mąki tortowej
  • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

KRUSZONKA

  • 100 g mąki tortowej
  • 80 g cukru
  • 80 g zimnego masła

DODATKOWO

  • ok. 300 – 350 g truskawek

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Tortownicę o średnicy ok. 26 cm lub formę 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę na kruszonkę mieszamy razem z cukrem. Dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy nożem lub rozdrabniamy palcami, aż powstanie kruszonka. Na czas przygotowania ciasta wkładamy kruszonkę do lodówki.
Jajka miksujemy razem z cukrem na puszystą masę (ok. 8 minut). Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy jogurt oraz wlewamy niewielkim strumieniem olej. Mąkę przesiewamy wprost do miski razem z proszkiem i mieszamy łyżką lub szpatułką tylko do połączenia (nie dłużej). W cieście mogą być nawet małe grudki w niczym to nie przeszkadza. Wykładamy do formy, układamy na cieście kawałki truskawek i obsypujemy kruszonką. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 40 – 50 minut. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia, następnie oprószamy wierzch cukrem pudrem.

ciasto jogurtowe z truskawkami
ciasto jogurtowe z truskawkami

Dołącz do dyskusji

  1. Na ile godzin wyjąć składniki z lodówki przed przygotowywaniem ciasta, by były w temperaturze pokojowej ?

    1. W zależności od temp. w domu na ok. 3-4 godziny.

  2. Czy można użyć mrożonych owoców ?

    1. Tak, można :)

  3. Nie uda się … says:

    Ciasta jogurtowe Nie robi się mikserem Tylko łyżka lub trzepaczką , ponieważ robią się
    Gumowe !

    1. Agnieszka says:

      Zawsze robię mikserem i wychodzi puszyste,wilgotne i pyszne.

  4. Najlepszy 🩷🩷🩷🍓

  5. Czy można to ciasto zrobić na dużej blaszce ?

    1. Tak, wystarczy zwiększyć składniki tak o 1/2 lub 1/3 :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij