W tym roku na majówkę postanowiłam wykonać szybkie muffinki jogurtowe z truskawkami i kruszonką. Zaczynam zauważać, że muffinki odchodzą trochę na bok, a szkoda bo uwielbiam te małe słodkości. Babeczki nie tylko można łatwo przewieźć, ale ich wykonanie możemy zostawić na ostatnią chwilę. Mieszamy mokre składniki z suchymi, pieczemy i gotowe. Najlepsze są zaraz po upieczeniu, kiedy aromat truskawek, wanilii i słodkiej kruszonki roznosi się po całym domu. Tak, to idealny deser na majówkę.
Jogurt nadaje delikatności i kremowej konsystencji, natomiast olej sprawia, że muffinki są wilgotne. Truskawki oczywiście możemy zastąpić dowolnymi owocami letnimi np. jagodami, brzoskwiniami lub malinami. Nie polecam akurat do tego przepisu owoców mrożonych, za bardzo puszczą sok i muffinki będą zakalcowe.
Muffinki napełniamy do 3/4 wysokości, ponieważ ładnie Nam wyrosną i nie trzeba ich „zapakowywać” po sam brzeg.
Kruszonka jest rewelacyjna, chrupiącą i słodka. Cukier biały zastąpiłam brązowym, dzięki temu lepiej współgra z cynamonem.
Muffinki jogurtowe są lekkie, wilgotne, aromatyczne i bardzo proste. Idealne dla dzieci na deser, majówkę, przyjęcie letnie w ogrodzie lub dla Nas po prostu do szklanki mleka. Uwielbiam je i na pewno wykonam je jeszcze w innym połączeniu, według mnie to najlepszy przepis na muffinki jogurtowe.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na muffinki.
JOGURTOWE MUFFINKI Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 12 muffinek
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1/3 szklanki oleju
- 2/3 szklanki jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/3 szklanki mąki tortowej
- szczypta cynamonu
- 2 łyżki masła, temp. pokojowa
DODATKOWO:
- ok. 250g truskawek świeżych
- 1 łyżka mąki
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i łączymy z cukrem oraz solą. Jajka mieszamy z jogurtem, ekstraktem i olejem. Mokre składniki dodajemy do suchych i miksujemy tylko do połączenia. Truskawki kroimy w niewielkie kawałeczki i oprószamy mąką. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Wszystkie składniki na kruszonkę łączymy dłońmi, aż do powstania grudek. Ciasto przekładamy do foremek na muffinki lub papilotek wypełniając do 3/4 wysokości. Oprószamy wierzch kruszonką. Pieczemy w temp. 200 C przez około 20 min do tzw. suchego patyczka.
Hej, czy mogę dziś przygotować ciasto i użyć go jutro po południu, żeby upiec świeże babeczki? Jeśli tak, gdzie i jak przechowywać takie ciasto? Dziękuję :)
Nigdy nie robiłam w taki sposób ciasta na muffinki i niestety nie wiem czy nie byłoby zakalca. Natomiast mogę polecić przepis na nocną drożdżówkę z truskawkami, wtedy ciasto możesz przygotować dzień wcześniej :)
Przepyszne :) uwielbiam Pani przepisy!
Dziękuję :)
Muffinki wyszły przepyszne:) Puszyste, wilgotne. Smakowały najbardziej dzieciom.
Są na prawdę pyszne i proste:-) a czy olej można zastąpić masłem? Taka sama ilość?
Myślę, że taka sama porcja :)
Dziękuję za przepis. Zrobiłam również wersję pikantną, zamiast cukru różne przyprawy i ziola a na wierzchu pomidorki i ser.
jedna uwaga dla wszystkich mało-słodzących – ilość cukru w przepisie do redukcji. Słodycz w muffinach plus kruszonka powoduje, że są zbyt słodkie.
Pyszne i bardzo proste w wykonaniu. Dziękuję za przepis :)