Babka Zebra to jeden z najprostszych i zarazem przepysznych wypieków. Idealna na Wielkanoc, po przekrojeniu robi wrażenie biało-czarnymi paseczkami jak u zebry. Babka jest słodka, wilgotna i delikatna w smaku. Polałam ją polewą z gorzkiej czekolady, ale można użyć także mlecznej wtedy jeszcze nabierze słodszego smaku. Taka wersja na pewno będzie smakowała dzieciom.
Babka Zebra w mojej wersji jest troszeczkę inna. Mianowicie pasy ciemnego ciasta rozrzedziłam wodą, aby była płynniejsza od jasnej masy. Uzyskałam w ten sposób babkę gdzie jasna część jest ładnie wyrośnięta, natomiast pasy ciemnego ciasta stworzyły ciasto tzw. Brownie. Lekko zakalcowe, ciężkie i mięsiste. Obie warstwy się ze sobą połączyły i dały niebanalny przepis na babkę.
U mnie w domu ciasto zebra jest uwielbiane prze mamę i babcię. Przede wszystkim za to, że jest bardzo proste, super puszyste i do tego słodziutkie. Zazwyczaj robimy wersję klasyczną, ale jak wszystko z czasem się nudzi i potrzeba lekkiej odmiany.
Przepis na babkę Zebrę jest klasyczny, ale możesz wykonać ją również w ten inny sposób jeśli lubisz Brownie.
Babka jest przepiękna po przekrojeniu i nigdy do końca nie wiadomo jak te paseczki uformują się już w cieście. Zawsze jest to swego rodzaju zaskoczenie.
Babka Zebra to fajny pomysł na Wielkanoc, ale nie tylko. Spokojnie można ją upiec każdego innego dnia i co ważne na drugi dzień smakuje równie dobrze. Pyszna, prosta i piękna babka.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki wielkanocne.
BABKA ZEBRA
SKŁADNIKI NA BABKĘ:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 220 ml wody (może być gazowana)
- 3/4 szklanki oleju
- 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
DODATKOWO:
- 3 łyżki mąki tortowej
- 3 łyżki kakao
SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADĄ:
- 70 g gorzkiej czekolady lub mlecznej
- 70 ml śmietanki kremówki 30%
* 1 szklanka o pojemności 250 ml
** Jeśli chcesz, aby masa ciemna była mocno ścięta tzw. brownie rozrzedź ją wodą, aby była płynniejsza.
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Mąki miksujemy razem z proszkiem. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem z solą na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukry i chwilę miksujemy, aż masa będzie gęsta. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku, mieszając tylko do połączenia. Do masy naprzemiennie dodajemy olej, wodę oraz przesiane mąki miksując na najniższych obrotach tylko do połączenia. Składniki dodajemy w kilku porcjach. Gotową masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy przesianą mąkę, a do drugiej kakao. Mieszamy tylko do połączenia (obie masy powinny być identyczną konsystencję).
Formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą lub kaszką manną. Na dno formy wykładamy po dwie łyżki jasnej masy, następnie dwie łyżki ciemnej, aż do wykorzystania składników. Pieczemy w temp. 170 C przez 40-50 min do tzw. suchego patyczka. Babkę na 15 min zostawiamy w ciepłym piekarniku, następnie lekko uchylamy drzwiczki i po godzinie wyciągamy babkę. Zostawiamy do wystudzenia, następnie wyciągamy z formy. Kremówkę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i na 2-3 min zostawiamy. Mieszamy i polewamy babkę.
nie za słodka,do herbaty w sam raz :)
Jeśli robimy z wodą,to ciemna jest w wersji brownie,patyczek będzie musiał być suchy? :)
tak :)
Robiłam taką rok temu, ale moja nie wyszła tak ładnie :)