Ciasto czekoladowe z karmelem bez pieczenia to idealna propozycja na upały. Bardzo słodkie, intensywne w smaku i niezwykle pyszne. Ciasto w przygotowaniu jest błyskawiczne i wystarczy je schłodzić kilka godzin przed podaniem.
W cieście przeplatają się smaki czekolady z karmelem (kajmakiem), solonymi krakersami, herbatnikami oraz orzeszkami.
Dół ciasta wykonujemy na bazie przepysznego połączenia, czyli solonych krakersów oraz dodatku karmelu. Następnie dodajemy krem czekoladowy wykonany na bazie budyniu czekoladowego ucieranego z masłem. Do tego nutella oraz masło orzechowe. Mix smaków, ale jakże pysznych i świetnie się ze sobą komponujących.
Na wierzch ciasta układamy kakaowe herbatniki i polewamy je polewą z gorzkiej czekolady oraz obsypujemy drobno zmiksowany orzeszkami np. włoskimi, ziemnymi lub laskowymi.
Ciasto czekoladowe z karmelem (bez pieczenia) to ideał dla osób, które przepadają za mocno słodkimi deserami. Ubóstwiają karmel/ kajmak i czekoladę. Ciasto jest najlepsze po 1-2 dniach leżenia w lodówce. Taki deser na pewno będzie doskonały dla dzieci.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.
CIASTO CZEKOLADOWE Z KARMELEM (BEZ PIECZENIA)
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 2 paczki krakersów, solonych
- 2 paczki herbatników, kakaowych
- 1 puszka kajmaku ok. 500 g
- 100 g orzeszków ziemnych, zmielonych
SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:
- 800 ml mleka
- 2 budynie czekoladowe (40g), proszek
- 4 łyżki cukru
- 250 g masła, temp. pokojowa
- 2 łyżki kremu czekoladowego np. nutella
- 2 łyżki masła orzechowego (niesolone)
SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:
- 90 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g gorzkiej czekolady
Krakersy układamy w blaszce o wym. 24×24 cm. Rozprowadzamy na nich równomiernie podgrzany wcześniej kajmak. Przykrywamy drugą warstwą krakersów. 400 ml mleka zagotowujemy razem z cukrem. W pozostałym leku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy. Cały czas mieszając wlewamy do gorącego mleka. Podgrzewamy, aż masa będzie dosyć mocno gęsta. Owijamy folią i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło przez chwilę ucieramy, następnie dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu. Na koniec miksujemy z kremem czekoladowym oraz masłem orzechowym. Na krakersy wykładamy krem czekoladowy i przykrywamy herbatnikami (można je lekko nasączyć np. likierem lub mocną herbatą). Kremówkę mocno podgrzewamy, następnie wrzucamy kawałki połamanej czekolady i zostawiamy na 2-3 min. Mieszamy i polewamy równomiernie herbatniki. Przykrywamy zmielonymi orzechami. Wkładamy do lodówki na całą noc.
Jego ogromna zaleta, to „bez pieczenia” dla leniuszków :D