Tort pistacjowy na puszystym biszkopcie z delikatnym i lekkim kremem pistacjowym i malinami. Przepyszny, prosty i efektowny.
Tort będzie idealny na wyjątkowe okazje, święta lub urodziny.
Do kremu pistacjowego możesz dodać drobno posiekane orzechy, które będą jeszcze bardziej podkreślały jego smak.
Pistacje uwielbiam w połączeniu z malinami i jeśli robisz przepis w lecie warto udekorować go świeżymi owocami z dodatkiem białej czekolady.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
TORT ŚMIETANKOWY Z TRUSKAWKAMI

TORT PISTACJOWY
SKŁADNIKI:
BISZKOPT
- 4 jajka o temp. pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
KREM PISTACJOWY
- 200 g kremu pistacjowego
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 – 4 łyżki posiekanych pistacji (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki żelatyny lub śmietan – fix
- 1/4 szklanki wody
NASĄCZENIE
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
DODATKOWO
- 3 łyżki dżemu malinowego
- ok. 200 g malin
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia, natomiast boki lekko smarujemy masłem i obsypujemy kaszką manną lub bułką tartą.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z mąką ziemniaczaną. Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż masa stanie się gęsta jak na bezę. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy żółtka. W kilku porcjach dodajemy suche składniki i delikatne mieszamy łyżką lub szpatułką. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 30 – 35 minut do zarumienienia wierzchu. Po tym czasie zostawiamy do wystudzenia, następnie wierzch ścinamy jeśli nie jest równy i przekrawamy na dwie części. Jedną wkładamy do formy, nasączamy i smarujemy dżemem.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia lub używamy śmietan – fix zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę miksujemy na sztywną masę, dodajemy po łyżce krem pistacjowy. Na koniec wlewamy niewielkim strumieniem żelatynę. Połowę kremu wykładamy na biszkopt, przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Nasączamy i ponownie wykładamy resztę kremu. Tort wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Podajemy udekorowany malinami lub białą czekoladą.



Jaki krem pistacjowy pani poleca?
Uzyłam krem z Biedronki :)
Dziękuje bardzo :)
Ile smietan fixu zamiast zelatyny ? Jedna mala paczuszka czy wiecej ?
Lepiej dodać dwa :)