Tarta z malinami i kremem chałwowym to przepyszny deser na kruchym cieście z delikatnym kremem na bazie chałwy i owocami.
Chałwa i maliny to połączenie idealne. Leciutki i puszysty krem z dużą ilością chałwy jest po prostu przepyszny. Zamiast cukru pudru możesz dodać 80 g białej czekolady, dzięki czemu krem będzie jeszcze smaczniejszy.
Lekko kwaśne owoce świetnie przełamują smak kremu. Do tego cienka warstwa kruchego ciasta i gotowe.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
TARTA Z MALINAMI I KREMEM CHAŁWOWYM
SKŁADNIKI:
KRUCHE CIASTO
- 200 g mąki tortowej
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- 120 g zimnego masła
- szczypta soli
KREM CHAŁWOWY
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g chałwy
- 2 łyżki cukru pudru
- 150 g serka mascarpone
- 1 łyżeczka żelatyny
DODATKOWO
- 250 – 300 g malin
PRZYGOTOWANIE:
Formę na tartę o średnicy 24 cm smarujemy lekko masłem i oprószamy bułką tartą lub kaszką manną.
Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem do miseczki. Dodajemy żółtka, kawałki masła oraz sól i szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie zagniatamy ciasto, aż będzie jednolite. Gotowe owijamy folią i wkładamy na 30 minut do lodówki. Na lekko podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na nieco większy placek od formy. Wykładamy do formy dociskając spód oraz boki. Ponownie wkładamy na 30 minut do lodówki. Przed pieczeniem nakłuwamy całe ciasto widelcem. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 15 – 18 minut do zarumienienia.
Śmietankę mocno podgrzewamy w rondelku, następnie wrzucamy kawałki chałwy i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Owijamy wierzch folią i zostawiamy do ostygnięcia. Wkładamy do lodówki na minimum 8 godzin. Żelatynę mieszamy z dwoma łyżkami wody, zostawiamy do napęcznienia. Następnie chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.
Schłodzoną śmietankę razem z mascarpone miksujemy na gęsty krem, następnie dodajemy cukier puder oraz wlewamy żelatynę. Gotowy krem wykładamy na tartę i wierzch dekorujemy malinami.