Domowe batoniki owsiane z masłem orzechowym i gorzką czekoladą. Proste, szybkie i nie wymagają pieczenia.
Do batoników użyłam płatków owsianych błyskawicznych wymieszanych z płatkami zwykłymi. Natomiast wybór zależy od Ciebie możesz użyć jednego rodzaju.
Płatki gotujemy, aż wchłoną masło, natomiast nie wolno ich przypalić. Cały czas mieszaj, aby nie przywarły do dna garnuszka.
Do batoników użyłam cukru brązowego, ale równie dobrze sprawdzi się miód. Dodaj na początek łyżkę i zobacz czy nie są dla Ciebie zbyt słodkie. Masa na nadzienie nie jest słodka, a raczej neutralna.
Masa to same zdrowe składniki: masło orzechowe, czekolada i cynamon.
Masła raczej nie zastępowałabym olejem kokosowym, ponieważ masa z płatków owsianych nie zastygnie zbyt mocno i batoniki mogą się rozpadać. Jeśli masz problem z laktozą są już dostępne masła bez laktozy.
Batoniki owsiane z masłem orzechowym i czekoladą to przepyszna i zdrowa przekąska. Możesz ją zabrać do pracy, zjeść na śniadanie. Batoniki są bardzo sycące i nie da się ich dużo zjeść.
Fajna alternatywa dla słodyczy ze sklepu dla dzieci, ale również dla osób dbających o dietę.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z płatkami owsianymi.
BATONIKI OWSIANE Z MASŁEM ORZECHOWYM I CZEKOLADĄ
SKŁADNIKI NA BATONIKI:
- 3 szklanki płatków np. owsianych lub błyskawicznych
- 220 g masła
- 1/3 szklanki cukru brązowego lub miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
- 200 g masła orzechowego, dowolnego
- 150 g gorzkiej czekolady
- szczypta cynamonu
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Masło rozpuszczamy razem z cukrem, cynamonem oraz solą. Następnie dodajemy płatki i na niewielkim ogniu gotujemy przez około 5-10 min, aż płatki wchłoną prawie cały tłuszcz. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do przestudzenia.
Formę o wym. 18×24 lub podobną wykładamy papierem lub folią spożywczą. Jedną część płatków wykładamy na spód lekko dociskając.
Czekoladę, masło orzechowe oraz cynamon wkładamy do rondelka. Na niewielkim ogniu roztapiamy składniki. Zostawiamy do wystudzenia, następnie wylewamy masę na płatki. Wkładamy do lodówki, aż masa zacznie tężeć. Następnie wykładamy drugą część płatków równomiernie na całej powierzchni. Owijamy wierzch folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Kroimy ostrym nożem na kawałeczki.
Inspiracja: zjem.to
Ile można przechowywać te batoniki ,bo przepis brzmi smacznie
Myślę, że spokojnie nawet tydzień w lodówce :)
Dzięki dam znać czy rodzince smakowały
Fajny przepis :) ale mam pytanie odnośnie nadzienia, w składnikach nie ma masła, a w opisie wykonania jest. To jest te masło czy nie? :D
Już poprawiłam :)
Teraz wszystko jasne :) dzięki, na pewno przepis wypróbuję, i na pewno wyjdzie świetnie, tak jak wszystkie Twoje :D czekam na kolejne ????